Sağlıklı Bir Ergenlik İçin Hobi Edindirin

Yayın Tarihi : 2018/02/15 11:22 • Güncelleme Tarihi : 2018/02/15 11:22 •
Ergenlik; çocukluktanyetişkinliğe geçiş dönemidir
Sağlıklı Bir Ergenlik İçin Hobi Edindirin

Ergenlik; çocukluktanyetişkinliğe geçiş dönemidir. Bu dönemde çocuk olarak nitelendirilen kişilerartık gerçek bir yetişkin haline gelirler. Ancak bu durum çok da hızlıgerçekleşmez. Hatta hayata ve yaşam tarzına karşı yapılan yanlışların büyük çoğunluğubu döneme aittir. Ancak yadırgamamak gerekir. Çünkü hem fiziksel, hem ruhsalolarak çok büyük değişiklikler meydana gelir. Bu değişimlerin çıkış noktası hormonelkaynaklıdır. Büyüdükçe artık farklı hormonlar salgılanır ve bu hormonlar vücutdengesinin değişimine yol açar. İşte pek çok davranışın altında da bu sebepleryatar.

Madem bu durumun bir sebebivar; o zaman çözüm yolu üretmeye bakılmalıdır. Ergenlik dönemi, ortalama 12-19yaş aralarında yaşanır. Yani okulun hayatı değiştirdiği ve meslek seçimlerininyapıldığı bir dönem. Bu dönemi iyi değerlendirebilen ebeveynler, çocuğununseçimlerinden memnun olurken, maalesef bu durumun doğru tanımlanamaması veyönlendirilmemesi neticesinde de pek çok genç yanlış kararlar verebilmektedir. Hattasigara alkol tüketimi, aileye karşı saldırgan tavırların çoğunlukla altındaergenlik dönemi problemleri yatar.

Peki ergenlik dönemisıkıntıları ile karşılaşmamak için neler yapılmalıdır? Öncelikle çocuğunzevklerini bilmeli ve ergenliğe henüz gelmemişken sevdiği, ilgi duyduğuuğraşlar kazandırılmalıdır. Bu uğraş sadece ergenlik döneminde değil, bütünhayatı boyunca zevk aldığı, stresleri daha hafif atlattığı, işe yaradığı vemutlu olduğu bir yaşam tarzını benimsemesini sağlayacaktır.

Ergenlikte gençlere serbestzaman tanınmalıdır. Bu sayede düşünebilir, daha sakin olabilir ve vücudundakideğişimleri görerek daha bilgili ve hatasız bir ergenlik geçirebilir. İşte buserbest zamanlarda bazı gençler kendini kötü alışkanlıklara kaptırırken bulduğugibi, bazıları da kitap okuma alışkanlığını pekiştirerek yalnızlığı tercihedebilir. Bir hobisi varsa daha şanslıdır. Sevdiği işle uğraşmak aklın, kalbin,beynin dinlenmesini sağlar. Böyle insanlar yaşı kaç olursa olsun her zamanhuzurlu olurlar. Mutlu ettiği gibi, kötü alışkanlıklardan da korunmuş olur.

Peki hangi hobiler ergenliktedaha rahatlatıcıdır? Ergenlikte genç, vücuttaki değişimlerden hoşlanmayabilirve bu durumda kendini toplumdan geri çekebilir. İşte bu durumla karşılaşmamakiçin, sosyal hobiler gençleri rahatlatırken aynı zamanda asosyalleşmesini deengellemiş olur. Topla oynanan oyunlar, bilgisayar oyunları, kas yapan sporlargibi efor gerektiren hobiler erkekleri daha çok rahatlatırken; resim yapmak,ahşap boyamak, takı tasarlamak, müzik aleti çalmak gibi daha ince uğraşlarlakızlar daha hoş vakit geçirmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?