Sağlıklı Spor İçin Önce Isınmalısınız

Yayın Tarihi : 2018/01/18 11:47 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/26 07:41 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Isınma hareketler; kasları aktiviteye hazırlama, kasları esnetme durumudur. Spordan %100 fayda görmek adına mutlaka uygulanması gerekir. Bilinçsizce ısınmadan yapılan spor, sağlık yerine sadece sıkıntı verebilir.

Sağlıklı Spor İçin Önce Isınmalısınız

Isınma hareketler; kasları aktiviteye hazırlama, kasları esnetme durumudur. Spordan %100 fayda görmek adına mutlaka uygulanması gerekir. Bilinçsizce ısınmadan yapılan spor, sağlık yerine sadece sıkıntı verebilir.

Isınmadan çalışan kaslar; aniden harekete maruz kaldığı ve esnekleşmediği için; kolayca kırılır, burkulur, lifleri zedeler.

Spor yapmadan önce mutlaka ısınma hareketi yapılmalı ve spor devamlı yapılmalıdır.
3 aylık yaz tatili boyunca yapıp kışın hiç spor yapmamak doğru değildir. Yada sporu belli dönemlere hapsetmek, yaklaşım olarak yanlıştır.
Spor düzenli yapıldığı sürece faydalıdır.

Isınma Hareketleri Ne Demektir?

Spordan önce ısınma ifadesi, çok kişinin kullandığı ancak yanlış anladığı ifadedir. Evet spordan önce vücut ısısının yükselmesi, yağ yakımını hızlandırır ve aslında sporun amacını gerçekleştirir. Ancak spordan önce ısınma ifadesi, vücut ısısını yükseltmek değil; kasları harekete alıştırmak, teşvik etmek, hazırlamak anlamındadır. Spor yapmaktaki amaç, kasları aktif hale getirerek, yağ oranları yerine kas kütlelerini artırmaktır.

Kasları esnettiğinizde ve ısıttığınızda, bu kasların 'larekete ve kendimi geliştirmeye hazırım7 ifadesi anlamına gelir. Yani vücut artık istenen kıvamdadır.

Peki Kas Isınmasa Ne Olur?

Kas, yağ dokusu gibi yumuşak bir yapıda değildir. Bu sebeple ısınmadan yapacağınız hareketler kaslara diretme olur ve kaslarda ciddi hasarlara sebep olur. Sıcacık bir yatakta yatarken bir anda karların üzerine atıldığınızı düşünün. İşte ısınmasız kas çalıştırma, tam olarak buna benzer. Kaslar o anda hiç hazır değilken, bir anda bambaşka bir ortama ayak uydurmak zorunda kalıyor. Bu durumda da sakatlanmalar, kalıcı hasarlar kaçınılmaz oluyor. İşte ısınma bu kadar önemlidir.

Isınma Tek Başına Yeterli mi?

Isınma hareketleri tek başına yeterli değildir. Bunun yanında spor sonrası soğuma hareketleri de yapılmalıdır. Bunun sebebi de; çalışırken ciddi efor sarf eden kasları dinlendirmek ve onları esneterek, sporun bir amacını daha gerçekleştirmektir. Bu amaç, vücudun kabiliyetini artırmaktır.

Spordan sonra soğuma hareketleri, kasların esneyerek günlük hayatta ciddi fonksiyon artışını desteklemek demektir. Yani; spor yapmayanlara göre daha uzun yürüyebilmeniz, doğa gezilerinde zorlanmamanız, gün içinde sürekli enerjinizi koruyabilmeniz, daha sağlıklı ve parlak görünmeniz gibi bir çok etkiyi içinde barındırır.

İşte bu sebeplerle sadece spor yapmak değil, öncesinde ısınma ve sonrasında soğuma hareketleriyle de vücudunuzu desteklemelisiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?