Sebzenin Vitaminini Kaybetmemek İçin Pişirme Önerileri

Yayın Tarihi : 2017/11/22 12:24 • Güncelleme Tarihi : 2017/11/22 12:24 •
Sebzeler, pek çok kişiye lezzetli gelmese de, çok önemlivitamin kaynaklarına sahip olan ve kesinlikle haftada en az üç kez tüketilmesigereken besinlerdir
Sebzenin Vitaminini Kaybetmemek İçin Pişirme Önerileri

Sebzeler, pek çok kişiye lezzetli gelmese de, çok önemlivitamin kaynaklarına sahip olan ve kesinlikle haftada en az üç kez tüketilmesigereken besinlerdir. Özellikle lif açısından zengin besinler olan sebzeler,sindirim sistemi düzenlemelerinde çok önemlidir. Kalori miktarı da çok az olansebzeler, diyetler için de son derece uygundur.

Sebzeler, ham halde daha çok faydalıdır. Ancak her sebze çiğvaziyette yenmez. Pek çoğunu pişirmek gerekir. İşte böyle durumda doğru pişirmeteknikleri çok önemlidir. Aksi takdirde, sebze tüm vitaminini kaybedebilir veboşuna tüketilmiş olur.

Sebze pişirmekte en önemli husus, sebzenin suyunukaybetmemesidir. Bu sebeple sebze, az suda pişirilmelidir ki, kendi suyunu daiçine hapsetsin. Zaten sebzeler ısındıkça kendi suyunu salacaktır. Haliyle dışarıdanekleyeceğiniz çok az miktarda su, sebzenin besin değerini koruyarak pişmesinisağlayacaktır.

Sebzeyi yıkama işlemi, sebze doğranmadan yapılmalıdır. Önce doğranıpsonra yıkandığında, akan suyla birlikte sebzenin de bütün vitamini gider. Sebzeyemeği yapma işlemleri sırasıyla şöyle olmalıdır; yıkanmalı, ayıklanmalı,doğranmalı ve az su ile pişirilmeli.

Diğer dikkat edilmesi gereken husus, sebzeye dokunan bıçakdarbesidir. Sebze ne kadar bıçak darbesine maruz kalırsa o kadar vitamininikaybeder. Özellikle C vitamini zengini besinler bu duruma maruz kalır. Tabii kibu sebzelerin en başında C vitamini ve demir zengini olan ıspanak gelir. Bu sebeplemümkünse özellikle yeşil sebzelerde bıçak kullanmak yerine elle parçalamak dahadoğru bir işlem olacaktır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?