Sedef Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/03/09 01:44 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/10 13:59 •

Sedef hastalığı bir deri hastalığıdır. Daha çok deri, dirsek ve sırtta lezyonlarla görülen bir hastalıktır.

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef daha çok deri, dirsek ve sırtta görülen bir hastalıktır. Genetik olmakla birlikte, stres ve ilaç kaynaklı da oluşabilir. Hastalık en yaygın olarak dizlerde, dirseklerde, gövdede ve kafa derisinde kaşıntılı, pullu yamalar ile döküntüye neden olan bir deri hastalığıdır. Sedef  uzun süreli (kronik) bir hastalıktır. Ağrılı olabilir, uykuyu bozabilir ve konsantre olmayı zorlaştırabilir. Belirti ve bulgular birkaç hafta veya ay boyunca alevlenen ve ardından bir süre azalan döngülerden geçme eğilimindedir.

Sedef hastalığına genetik yatkınlığı olan kişilerde yaygın tetikleyiciler arasında geçirilmiş enfeksiyonlar, kesikler veya yanıklar ile bazı ilaçlar bulunur. Hastalığın belirtilerini yönetmenize yardımcı olacak tedaviler mevcuttur. Sedef hastalığıyla daha iyi yaşamanıza yardımcı olacak yaşam tarzı alışkanlıklarını ve baş etme stratejilerini deneyebilirsiniz. Özellikle çocuk yaşta geçirilen enfeksiyonlar sedef hastalığına sebep olur. Pullanma, kızarma ve deri döküntüsü olarak tespit edilir. Farklı tedavi yöntemleri vardır. Ancak her tedaviyle birlikte psikolojik yardım almanın da faydası olacaktır. Sedef Psikolojik Olarak da Rahatsız Eden Bir Hastalıktır Sedef; özellikle görünen bölgelerde olduğu zaman, kişiyi sosyal olarak da rahatsız eden durumlardan biridir.

Dışarıdan görülmesi, ilgi çekmesi, yerli yersiz kaşınması, kişinin bu durumdan olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bu sebeple öncelikle kaşıntıyı engelleyecek çözümler bulunmalı, daha sonra da insan kendini sosyolojik olarak iyi hissedeceği şekilde alışkanlıklar kazanmalıdır. Sedef hastası kişilerle yaşayan diğer bireyler de bu hususta çok dikkatli olmalıdır. Toplumda bu durum fark edildiğinde aşırı tepki verilmemeli, tuhaf bakılmamalı ve insanlar rencide edilmemelidir. Neticede hastalık durumunu hiçbir birey istemez ve kişi zaten hastalıklarıyla meşgulken bir yandan da insanların bakışıyla rahatsız edilmek istemez. Dolayısıyla toplumda her hastalık için geçerli olan bu durumda, hiçbir zaman insanlara bu şekilde davranılmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?