First slide
Second slide
Third slide

Sedef Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Sedef hastalığı, bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalık olup kalıtsal  olduğu bilinmektedir. Hava iklimi, yiyecekler, enfeksiyonlar, depresyon ve hastaların psikolojik durumları hastalığı azdırır veya tetikler.
Sedef hastalığının yaygın görülen bir hastalık olup  hastalığa yakalanan hastaların yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyebilmektedir.
Sedef hastalığı sadece bir deri hastalığı olarak değerlendirilmemelidir.Bir takım organları da etkisi altına alabilmektedir. Hastalığın bulunduğu deri bölgesi kızarık olarak izlenir. 
Sedef lezyonlarının bulunduğu bölgeler üzerinde kalın gümüş renkli kabuklanmalar oluşur. Saçlı deri, diz, dirsek ve sırtın alt kısımları sıklıkla tutulan bölgelerdir.Bir kısım sedef vak'aları hafif seyirlidir. Vücudun önemli bir kısmını tutacak şekilde şiddetli seyredebilen sedef hastaları da görülebilmektedir.
Çok şiddetli ve ağır seyreden olgularda bile yararlı tedavi yöntemleri vardır.
Sedef hastalığı aynı ailenin birden fazla bireyinde görülebilmesine rağmen bulaşıcı değildir.
Toplumda hastalığın görülme sıklığı yüzde 1 ile 3 arasında değişmektedir.
Sedef hastalığını kontrol altına almak mümkün olsa da tamamen yok etmek mümkün kolay değildir.
Tedavisi mümkün olan sedef hastalığı, deriye sürülen krem ve pomat gibi ilaçlar, ağızdan kullanılan ilaçlarda tedavi edilebilir.
Sedef hastalığı, ayrıca fototerapi denilen yöntemle de tedavi edilebilmektedir.
Fototerapi;  PUVA tedavisi ve UVB ışınları ile özel merkezlerde uygulanmaktadır.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Sedef Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığı, ölü cilt hücrelerinin cilt yüzeyinde hızlı bir şekilde birikmesiyle ortaya çıkan ve günümüzün en yaygın cilt hastalıklarındandır. En belirgin görüntüsü yüz dahil vücudun herhangi bir yerinde oluşan kırmızı lekeler üzerinde sedefi-beyaz renkli pullanmalardır. Kaşıntıya neden olan bu pullanmalar en sık diz, dirsek, kasıklar, cinsel bölge, kollar, bacaklar, avuç içi, ayak tabanı, saç derisi ve kuyruk sokumunda görülmektedir.

Sedef hastalığı, kadın ve erkekte hemen hemen aynı oranda görülmektedir. Her yaşta görülmekle birlikte, hastalığın belirti vermesi 15-20 ve 55-60 yaşları arasında belirgin artış gösterir. Bebeklerde de ender de olsa görülebilir.

Sedef hastalığının oluşumundaki neden ya da nedenler kesin olarak bilinmemekle beraber aşağıda belirtilen faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir.

- Stres, üzüntü, depresyon

- Genetik (Aile içerisindeki bir üyede sedef bulunması, diğer aile fertlerinde de sedef hastalığı gelişme olasılığını arttırmaktadır.)

- Yüksek tansiyon ilaçları ve ağır ağrı kesiciler

- Alkol-sigara kullanımı

- Obezite

- Düzensiz beslenme

-  Enfeksiyon, menopoz

- Hamilelik

- Güneş yanığı, kese, ağda gibi mekanik travmalar

Sedef hastalığı belirtileri ise:

-Deride pembe-kırmızı ve hafif kabarık zemin üzerinde beyaz, parlak ve kuru kepekler

-Ciltte kaşıntı, yanma hissi, acı

-Ciltte kuruma, çatlama ve kanama

-Tırnaklarda kalınlaşma

-Eklemlerde ağrı ve ödem

-Eklem tutukluluğu ve hareket kısıtlılığı

-Ayak tabanı ve avuç içi sertleşme ve çatlak oluşumu

Toplumun büyük bir kesiminde sedef hastalığının hiç geçmeyeceği yönünde olumsuz bir kanı vardır. Hastalığın %100 tedavisi olmasa da yeni yöntemlerle ve risk faktörlerinden uzak kalarak cilt pürüzsüz bir hal alabilir.
Tedavi şekli ve süresi hastanın yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna,  sedefin yaygınlığına, süresine, tipine ve sedefe eşlik eden hastalıklar göz önünde bulundurarak planlanır. Sedef hastalığına sahip bireyin basit ve günlük hayatta en sık tercih ettiği yöntem ise nemlendirici krem kullanmaktır.
Nemlendirici kremler, pullanmayı kontrol altına alıp kaşıntıyı engellemektedir.

Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


F.O.P Hastalığı Nedir?

Fibrodysplasia Ossificans Progressiva veya kısaltılmış adıyla F.O.P hastalığı, dünyada oldukça nadir görülen ve bağ dokunun kemikleşmesiyle karakterize olmuş bir hastalıktır.
Dünya genelinde bu hastalığa sahip yaklaşık 2500 kişinin var olduğu tahmin edilmektedir.
Kayda geçen ve ülkemizde yaşayan 9 F.O.P hastasının varlığı bilinmektedir.
F.O.P hastalığının neden olduğu henüz netleştirilememiş bir konudur, ancak genetik olabileceği düşünülmektedir.
Hastalık özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde atağa geçebilir.
Hastalığın gelişiminde, normalde bağ doku olarak kalması gereken bölgelerin kemikleştiği görülür. Bu durum sonrasında F.O.P hastalığına sahip kişinin hareket kabiliyeti büyük oranda engellenir ve iç organların çalışmasında da ciddi zorluklar yaşanır.
Hastalığın gelişimini haber veren ciddi bir belirti yoktur.
Tek belirti özellikle ayak başparmaklarının eklemlerin tutulması nedeniyle kıvrılmaması durumudur. Hastalığın tedavisinde oluşan kemiklerin alımı ve kemik gelişimini yavaşlatan ilaçların uygulanması gibi yöntemler uygulansa da tam bir iyileşme tedavisi henüz bulunmamaktadır.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


L
ÇOK OKUNANLAR
H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
1 hafta önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
1 hafta önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
2 hafta önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
1 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



1 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
1 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

1 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



1 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
1 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER