Sevgi Ailesinde Yemek Kültürü

Yayın Tarihi : 2018/06/18 10:51 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/18 10:51 •
Çocukların daha özgüvenli yetişmesi, kendini daha iyi ifade edebilmesi, hayatta başarılı olmasının temelleri şüphesiz ki ailede atılır
Sevgi Ailesinde Yemek Kültürü

Çocukların daha özgüvenli yetişmesi, kendini daha iyi ifade edebilmesi, hayatta başarılı olmasının temelleri şüphesiz ki ailede atılır. Bunun için ilk şart, yeterince sevilen ve sevildiğini hisseden bir çocukluktan geçer.

Sevgiyi ifade etme biçimi, çoğu zaman sözlerle ifade edilir ya da sürekli oyunlarla çocuğa anlatılmaya çalışılır. Bu yaklaşımlar da şüphesiz doğrudur. Ancak, yetersizdir. Çocuğa sadece kendi alanı olan oyunda değil, hayatının her alanında, günlük hayatın normal akışında dahil değerli olduğu hissettirilmelidir. 

Bunu göstermenin en güzel yolu da, sofra birliğidir. Sevgi ile büyüyen bir ailede, bütün bireyler hazır olduğunda yemeğe başlanırken, korkunun hakim olduğu bir ailede sadece reis ilan edilen kişinin hali hazırda olması beklenir. Çocuklar her durumu çok iyi analiz eder, değerlendirir, zihninde oturtur, ancak dile getiremez. Yani siz aslında çocuk algılamıyor nasıl olsa deseniz de, bilinç altında davranış çoktan işlenmiş oluyor.

Gelelim sofra birliğinin nasıl sağlanacağına, öncelikle yemek saatleri belli olmalıdır ve zaruri bir durum olmadığı sürece bu zamana yemek hazırlıkları yetiştirilmeli, zaman buna göre tayin edilmelidir. Bu sayede evin ve birlikte yaşamanın kuralları uygulanmış olur. Yemek yerken nasıl herkes bulunuyorsa, sofra hazırlanırken ve sofra toplanırken de herkes yardımcı olmalıdır. Bu sayede hem herkes becerilerini geliştirmiş, hem de tam anlamıyla aile yardımlaşma fikri oturtulmuş olur. Tabiki en önemli unsur, herkesin aynı anda sofrada hazır bulunduğunda yemeğe başlanmasıdır. Özellikle evin çocuğunun kendini değerli hissetmesi, bir birey olarak kabul gördüğünü fark etmesi, kişisel gelişimi için çok önemlidir. Evin en küçük çocuğu sofraya gelmekte biraz gecikse, ellerini yıkarken dalgın davransa dahi geldiğinde herkesin kendini bekliyor olması, onun için çok değerlidir. Bu sayede hayatı boyunca her bireyin saygınlığı hak ettiği düşüncesine sahip, olgun ve sorumluluk sahibi bir yetişkin olacaktır. 

Kısacası evde yaşanan hiçbir hadise küçümsenmemeli ve daima her davranışın, evin çocuklarının kişiliklerinin şekillenmesinde yadsınamaz önemde olduğu unutulmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?