Sık İstenen Tahliller Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/06 23:36 •

Doktorların en çok istedikleri tahliller nelerdir ve doktorlar bu tahlilleri neden isterler?

Sık İstenen Tahliller Nelerdir?

Doktorlar muayene ettikleri hastaların çoğundan tahlil ister. Peki doktorların en çok istedikleri tahliller nelerdir ve doktorlar bu tahlilleri neden isterler?

Hemogram (Kan Sayımı), Sedimentasyon ve Rutin Biyokimya tahlilleri en sık istenen kan tahlilleridir. Bunlarla birlikte Koagulasyon Testleri, Hormon Tahlilleri ve Tam İdrar Tahlili de sık olarak istenmektedir. 

Hemogram tahlili kansızlık (anemi) ve enfeksiyon hastalıkları şüphesinde istenmektedir. Ayrıca cerrahi operasyon planlanan hastalardan da rutin olarak istenmektedir.

Sedimentasyon tahlili de enfeksiyon şüphesi, romatizmal hastalıklar gibi nedenler başta olmak üzere sık olarak istenmektedir. Rutin Biyokimya Testleri birçok parametreden oluşur. Bunlardan ilk akla gelenler ise Glukoz (Kan şekeri), Kolesterol, Trigliserit (Kan yağları) , ALT, AST, GGT gibi karaciğer enzimleri, Üre ve Kreatin gibi böbrek fonksiyonlarını kontrol eden testlerdir. Koagulasyon testleri (APTT ve PT) ise pıhtılaşma sisteminde bozuklukların araştırılmasında istenir. Özellikle ameliyat öncesi kontrollerde zorunlu olarak istenen testlerdir. Ayrıca kalp ve damar sistemi ameliyatı olmuş hastalardan da sıkça istenirler.

Hormon tahlilleri arasında en sık istenen tahliller ise TSH, ST3, ST4, FSH, LH, Östrojen, Progesteron, Testesteron, Prolaktin testleridir. Bunlar Tiroid Hastalıkları, Kısırlık, Menapoz gibi durumlarda ve çeşitli endokrin ve metabolizma hastalıklarında istenmektedir. Tam idrar tahlili ise idrar yollarında, üriner sistemde enfeksiyon veya taş gibi durumlarda sık olarak istenen bir tahlil yöntemidir.   

Tüm bu tahliller hakkında detaylı bilgi almak ve tahlilleri hangi durumlarda yüksek ve düşük çıktığını, normal değerlerini öğrenmek isterseniz   Tahlil Sözlüğü bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.

Rutin Testler Neden Önemlidir?

Pek çok hastalığın tanısında ve tedavi takibinde rutin testler istenir. Bu testler basit gibi görünse de çok geniş kapsamlıdır. Vücut bir sistemini arıza haline getirdiğinde, dolaşım sistemini hemen etkiler. Hangi organda bir kayıp varsa, ya o organın görev yaptığı kan bölümü aksaklık yaşar, ya idrarda bu durum belirginleşir yada hormonlara yansır. Dolayısıyla bu basit ama detaylı testler genel akış hakkında en detaylı bilgileri verir. Sadece hastanın şikayetlerine dayanarak değil, aynı zamanda hastanın henüz rahatsızlık hissetmediği ancak aksaklık yaşayacağı değişiklikleri dahi tespit edebilir. Aynı zamanda bir hastalıkla ilgili tedavi alındığında yine dıştan hissedilmeyen etkilerin vücutta nelere sebep olduğuna bakılmasında da bu testler kullanılır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?