Sinüzit Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/12/02 13:40 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/17 10:54 •

Enfeksiyonel bir hastalık sırasında sinüsler mukus denilen sıvı ile dolar. Bu durum sinüzit olarak adlandırılmaktadır.

Sinüzit Nedir?

Sinüsler, başta bulunan ve burnun çevresini saran kemik arası boşluklardır. Enfeksiyonel bir hastalık sırasında sinüsler mukus denilen sıvı ile dolar. Bu durum sinüzit olarak adlandırılmaktadır. Sinüzit, kişide şiddetli baş ağrısına neden olur. Ayrıca gözlerde yoğun olarak baskı hissedilir. Tedavisinde uygun antibiyotik kullanılmaktadır.

Kafatası Yapısı ve Sinüzit

Kafatası kemikleri, beyin yapısını korumak üzere sertleşmiş, yüzün güzel görünmesi için de özelleşmiş bir yapıdır. Bu yapı üzerinde bulunan kemiklerin etrafı, kas ve deri ile örtülmüştür. Kafatası, çok boşluklu kemiklerdir. Bu boşluklar sayesinde, yemeklerin tadını alırken kokusunu da alabilir veya akciğerden gelen mukus fazla olduğunda hem ağızdan, hem burundan çıkışını sağlayabilirsiniz. Bu, yaratılışın mükemmeliğini ortaya koyar.

Kafatasının içinde, beyin ve beyne vücudun her yerinden götürülen haberler vardır. Bu haberler, damarlar yoluyla ulaşır. Ancak damarların da geçmesi için bir doku boşluğuna ihtiyacı vardır.

Üst solunum yolu hastalıklarında, vücut akciğerleri korumak adına, mukus tabakasını artırır. Bu sebeple eğer bir hastalık vücudunuza girmek istiyorsa sıklıkla hapsurur ve öksürürsünüz. Çünkü ağız ve burunda tutulan mikropları vücut dışarı atmak ister. Ancak bu engeli aşabilmiş olan mikroplar, bu sefer boğazda şişlik ve grip halini meydana getirir. Bu aşamada pes etmeyen vücut, akciğerden mukus salgısını artırır ve hastalık yapıcı patojenlerin akciğere inmesini engeller. İşte artan mukus da, kafatasının içini sarar ki, patojenler bu engeli aşamasın.

Ancak içeri dolan mukus, damarların geçiş alanlarını da daraltır. Daralan kan damarları da, baş ağrısına sebep olur. Bu sebepledir ki; grip, öksürük durumlarında vücutta kuvvetli halsizlik ve baş ağrısı ortaya çıkar.

Sinüsler Nasıl Boşaltılır?

Sinüzit hastalığı kronik bir hastalık olmasına rağmen her zaman atakta değildir. Hastanın alerjik reaksiyon verdiği veya üst solunum yolu hastalığı gösterdiği durumlarda meydana gelir. Bu durumda sinüsleri çözecek burun spreyleri veya evde kaynamış soğumuş suya atılan yoğun tuz damlatılması ile çözülebilir.

Ancak bu rahatsızlığı sık yaşayan insanların yılda bir kez deniz tatili yapmaları, daha uzun süreli bir sinüs boşalması, dolayısıyla rahatsızlık çekmemeleri anlamına gelir. Çünkü deniz suyu tuzludur ve bu su burnunuz vasıtasıyla çekildiğinde, sinüslerde birikmiş olan mukusu boşaltmanızı sağlar ve yıl boyunca sinüzit açısından rahat etmenize yardımcı olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?