Soğuk Algınlığı

Yayın Tarihi : 2016/09/24 20:34 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/11 13:31 •

Soğuk algınlığı, burun akıntısı, boğazda kaşınma hissi ve burun akıntısı ile başlayan belki de en sık bilinen virüslerin sebep olduğubulaşıcı bir hastalıktır

Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı, burun akıntısı, boğazda kaşınma hissi veburun akıntısı ile başlayan belki de en sık bilinen virüslerin sebep olduğubulaşıcı bir hastalıktır.
Soğuk algınlığı, burun akıntısı, boğazda kaşınma hissi ve burun akıntısı ilebaşlayan bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle hafif belirtilerle 1- 2 haftaiçinde kendiliğinden düzelmektedir.

Çocuklarda sık görülmesinin nedeni, kreşlerde, okullarda diğer çocuklarlasık temas halinde olmasından kaynaklanır. Çocuklar böyle toplu yerlerde süreklivirüsü birbirlerine bulaştırırlar. Soğuk algınlığına neden olan 200'ün üzerindevirüs saptanmıştır.  Bu tip virüsleryılın soğuk ve kuru dönemlerinde daha kolay ürer.Soğuk havadaki nem oranınındüşük olması burnun kurumasına ve kendi savunma mekanizmasının bozulmasına yolaçar. Böylece virüs kolayca buruna yerleşerek soğuk algınlığına yol açar. 110dan fazla rhinovirüs çeşidi mevcuttur. Havanın kuru ve soğuk olmasının yanısıra bireysel faktörlerde soğuk algınlığı şansını artırmaktadır. Bunlarınbaşında yetersiz beslenme, sigara kullanılması, bademcik ve geniz etiproblemleri, stres gelmektedir.

Genellikle hastalıklı kişilerin tükürükleri, burun akıntıları yoluyla kolaycabulaşır. Virüsler deride veya dış ortamda 2-3 saat canlı kalabilmektedir. Bunedenle virüs bulaşmış, telefon ahizesi, para, kapalı ortamlar  yoluyla kısa sürede hastalık bulaşabilir.


Hastalık genellikle virüsün alınmasından 2-3 gün sonra başlar. İlk belirtiburun akıntısıdır. Bunun dışında burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı,öksürük ve baş ağrısı olabilir. Ateş, hafiftir. 37-38 derece arasında seyreder.Halsizlik, kırgınlıkta görülebilir. Eğer bakterilerde olaya eklenirse, ortakulak iltihabı, sinüzit, bronşit veya pnömoni  gelişebilir ve buna bağlı belirtilerdedeğişir.

Soğuk algınlığının tedavisi yoktur. Tedavide belirtilerin ortadan kaldırılması amaçlanır.Yapılması gerekenler ; yatak istirahati, sıvı alınımının artırılması, tuzlu suile burun lavajı ve boğaz gargarası, burnun nemlendirilmesi, ateş düşürücü ve ağrıkesici ilaçlar alınması, bol C vitamini içeren meyve ve sebzelerin tüketilmesigerekmektedir.

Bunların dışında dekonjestan ilaçlar olan ve piyasada grip ilacı olarak satılanilaçlar hastalığı iyileştirmez veya süresini kısaltmaz. Sadece belirtileri azaltır.Bunedenle doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Antibiyotikler ise bakterienfeksiyonu yoksa asla alınmamalıdır. 
 
Aslında tedaviden daha önemli olan nokta önlem almaktır. Yani hastalığınbulaşmasını engellemektir. Esas önlemler; dışardan geldiğimizde ellerimizisabun ile yıkamalıyız ve bunu çocuklarımızda alışkanlık haline gelmesinisağlamalıyız. Mümkünse soğuk algınlığı olan kişilerle yakın temastankaçınmalıyız.Hapşırır veya öksürürken elimiz ile burnumuzu ve ağzımızıkapatmalıyız.Kış aylarında bol sıvı almalı ve beslenmemize özen göstermeliyiz
Özellikle kaloriferli evlerde yatak odasındaki nem oranını normal sınırlariçinde tutmalıyız.
Beklenmeyen bir durum karşısında, örneğin kulak ağrısı, şiddetli baş ağrısı,balgamlı öksürük, burun akıntısının sarı-yeşil renk alması, ateşin yükselmesi gibihallerde derhal doktora başvurmalıyız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?