Stresin Vücuda Etkileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/09 09:54 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/30 10:14 •

Stres, etkilenen kişide görülen duygusal veya fiziksel gerginlik hissidir. Stres durumu kişiyi  hayal kırıklığına uğratan, öfkelendiren veya gergin hissettiren herhangi bir olay veya düşünceden kaynaklanabilir. Bu yazımızda stres ve insan vücuduna etkileri konusunda sizi bilgilendireceğiz.

Stresin Vücuda Etkileri Nelerdir?

Stres Nedir?

Stres herkesin karşılaşabildiği bir durumdur. İnsan vücudu değişiklikler veya zorluklarla (stres etkenleri gibi ) karşılaştığınızda, vücut buna reaksiyon verir ve çeşitli  fiziksel ve zihinsel tepkiler üretir.
Oluşan bu tepkiyi de stres olarak tanımlayabiliriz. 
Stres tepkileri vücudun yeni koşullara adapte olmasına da  yardımcı olur. Stres kimi zaman olumlu da  olabilir. Örneğin, kişiyi uyanık, motive ve tehlikeden kaçınmaya karşı tetikte tutar. 
Stres vücudun tepki vermesini gerektiren her türlü uyaranların bileşimidir. Gün içerisinde vücudumuz uyaranlara karşı yüzlerce kez tepkiverir. Ancak ortada herhangi bir durum yokken de sürekli stres hormonu salgılamanız kronik stresiniz olduğu anlamına gelir.
Stres kimi zaman yararlı olabilir. Konuya odaklanmayı,harekete geçmeyi kolaylaştırır. Ancak kronik stres halsizlik, tiroi tproblemleri, uyku bozuklukları, obezite gibi sorunlara yol açar. Aynı zamanda baş ağrısı, saç dökülmesi, hafıza sorunları, kalp krizi, astım, tansiyon gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.

Stresin Vücudumuzdaki Etkileri Nelerdir?

Stres kişide bazı fiziksel etkiler yapar. Bunların başlıcaları aşağıda belirtilmiştir.

Vücutta genel ağrı 
Göğüs ağrısı veya çarpıntı hissi
Yorgunluk veya uyku sorunu.
Baş ağrısı, baş dönmesi veya titreme.
Hipertansiyon
Kas gerginliği .
Mide veya sindirim şikayetleri
Cinsel istekte azalma
Bağışıklık sisteminde zayıflama

Stres kişide duygusal ve zihinsel belirtilere de  yol açabilir:

Kaygı veya sinirlilik.
Depresyon.
Panik ataklar.
Üzüntü.

Strese giren kişilerde bazı durumlarda sağlıksız davranışlarda da artma olabilmektedir. Strese bağlı gelişen sağlıksız davranışlar da aşağıda belirtilmiştir:

 Aşırı alkol almak
Kumar oynamak
Aşırı yeme veya yeme bozukluğu olması
Aşırı sigara içmek
Uyuşturucu kullanmak

Stres Geliştiğinde Ne Yapılabilir?

Herkesin stres yaptığı durumlar, stresi kaldırabileceği sınırlar farklıdır. Stresten uzak kalmak için aslında yapılacaklar çok basittir. Kontrolünüz dışında gelişen olaylara karşı olumlu tavır takınmak, işleri oluruna bırakmak, gülümsemek, sizi rahatlatan aktivitele ryapmak, müzik dinlemek, yürüyüş yapmak stresi azaltmanın yollarıdır. Geçmeyen stres durumlarında bir psikiyatri uzmanından destek almak gerekebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?