Kırım Kongo Hemorajik Ateş Hastalığı Tahlilleri

Yayın Tarihi : 2018/04/05 02:44 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/03 22:33 •
Kırım-Kongo Hemorajik Ateş’e keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir virüs yol açar.Kırım Kongo Hemorajik Ateş Hastalığı tanıısnda kullanılan çeşitli tahliller vardır.Bu tahlilleri birlikte inceleyelim.
Kırım Kongo Hemorajik Ateş Hastalığı Tahlilleri

Kırım Kongo Hemorajik Ateş Hastalığı Nedir? 

Kırım-Kongo Hemorajik Ateş’e keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir virüs yol açar.Ateş, deri içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreder.
Tedavide görülen gelişmelere rağmen ölüm oranı yüksektir.
İnsanlarda başlıca ensefalitler, kısa süren ateşli hastalıklar, kanamalı ateşler, poliartrit ile ön plana çıkan sendromlar şeklinde görülür.
Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır.
Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslendiklerinden hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.
Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar ,veterinerler kasaplar ,mezbaha çalışanları,sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar riskli kişilerdir.
Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre 9 güne kadar çıkabilmektedir.

Kırım Kongo Hemorajik Ateş Hastalığı Belirtileri:

Kene tarafından ısırılma sonrası , ateş, kırıklık , halsizlik ve baş ağrısı sıkça görülür.
Buna ilave olarak kişilerde  kanama ve pıhtılaşma sisteminde bozulmaya bağlı yüzde ve göğüste meydana gelen kırmızı döküntüler görülebilir.Gözlerde kızarıklık,vücut, kol ve bacaklarda morluk olabilir.
İdrarda ve dışkıda kan görülmesi,burun kanaması gibi belirtiler de olabilir.
Hastalığa bağlı ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezlikleri nedeni ile olmaktadır.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tanısında Kullanılan Tahliller:

Hemen hemen her hastada trombositopeni (Trombosit sayısının normalin altına inmesi) vardır.
Lökopeni (Akyuvar sayısının normalin altına inmesi) de sıklıkla görülmekte, kanamaya bağlı olarak da anemi(kansızlık) görülebilmektedir.
Karaciğer tutulumuna bağlı olarak karaciğer testlerinde yükselme(SGOT , SGPT) bilürübin değerinin yükselmesi ve Protrombin ve APTT testlerinde yükseklik görülebilir.
LDH testi de yükselebilir.İleri vak'alarda fibrinojen değeri düşer.Böbrek tutulumuna varsa üre ve kreatin değerlerinde yükselme olabilir.
Hastalığın kesin tanısı; virüs kültürü, moleküler yöntemler (PCR ile virüs RNA'sının gösterilmesi), serolojik yöntemler (antijen ve antikor aranması ) ile olur.
Ülkemizde tanı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Viroloji Laboratuvarında ELISA yöntemi ile IgM ve IgG antikorlarının aranması ve PCR ile virüs RNA'sının gösterilmesiyle tanı konmaktadır.
Ayrıca Gülhane Askeri Tıp Akademisi Mikrobiyoloji laboratuvarında da RT-PCR ile tanı konmaktadır.Kanda virüse karşı oluşan antikorların taranması tanı için en sık kullanılan yöntemdir. Bu göstergeler hastalığın başlangıcından sonra 6. günden itibaren belirlenebilir.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur.Öncelikle kene görüldüğünde elle asla çıkarılmamalı mutlaka sağlık merkezlerine başvurulmalıdır.

Kırım Kongo Hemorajik Ateş Hastalığından Nasıl Korunabiliriz?

1.Özellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde kenelerin bulunduğu alanlarda (çalı, çırpı ve ot bulunan alanlardan) uzak durulmalıdır.Bu alanlara çıplak ayak yada bacakları açıkta bırakacak giysiler ile gidilmemelidir.
2.Bu alanlara zorunlu olarak gitmek durumunda olanlar lastik çizme giymeli ve pantolonlarının paçalarını çorap içine almalarıdır.
3.Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler(Sağlık elemanı,tarım elemanı,veteriner,kasap vb.) hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için koruyucu eldiven, önlük, gözlük, maske v.b. giymelidir.
4.Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar kullanılabilir. (Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir,piyasada kolaylıkla bulunabilmektedir)
5.Diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, haşere ilacı (insektisit) ile uygulamanın uygun görüldüğü durumlarda çevre ilaçlanması yapılabilinir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
n***** :

KKKA  bulasmasi icin kenenin kan emmesi mi gerekiyor yani keneye el ile temasla bulasabilen bir hastalik mi? Kene oldugunu dusundugum bir bocek öldürdüm yerdeydi ve taşla ezdim bir sitede el ile temastan da kacinmak gerek diyordu.tes yaptirmali miyim


Cevap:

Belirtiğiniz şekilde bir durumdan bulaş mümkün görülmüyor.Sonuç olarak cildinize temas etmemiş, kaldı ki şüpheli haşeratın da ne olduğu konusunda kesin bir bilgi yok.

i** :

Kene Isırması sonucu Kırım Kongo şüphesiyle hasteneye gittim ve tahlil yaptırdım. Tahlil sonuçlarına göre PLT değerim 100-150 aralığında, sürekli inişli çıkışlı bir grafik gösterdi. Kırım Kongo hastalığının kuluçka süresini, hiç bir fiziksel belirti olmaksızın atlattım. Fakat Kene tutunmasının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen, PLT değerim hala 130-140 civarında. Farklı hastenelere ve doktorlara gitmeme rağmen pek bir sonuç elde edemedim. Ultrasona da girdim, dalak dahil iç organlarımda da sıkıntı yok. Sadece bir doktor, Trombosit pulcuklarımın normalden iri olduğunu ve her makinanın bunu sayamayacağını söyledi. Böyle bir durum olabilir mi?Ayrıca bazı kaynaklarda PLT değerinin alt sınırının 130 olduğu yazıyor. Hematolojiye görünmeme gerek var mı?


Cevap:

Şu anki plt düşüklüğünüzün kene ısrması ile bir ilgisi yok görülüyor.Ancak plt değeriniz normalin alt sınırına yakın.Bunun nedenlerinin araştırılması yönünden bir hematoloji uzmanına başvurmanız uygun olabilir

?