First slide
Second slide
Third slide

Tahlillerinizi Sorarken Referans Değerler (Normal Değerleri) Mutlaka Yazmalısınız!

Tahlil yorumlama hizmeti veren sitemize her gün yüzlerce tahlil yorumlama talebi gelmektedir.
Tahlil.com doktorları ve yorumcuları, soru soran okurlarımızdan sitemize sorulan tahlillerin mutlaka sonuç raporundaki normal değerlerin de yazılmasını özellikle rica ediyorlar.
Tahlillerin normal değerleri çalışılan laboratuvara,kullanılan cihaz,reaktifler ve tahlil yöntemlerine göre farklılık gösterebilmektedir.
Normal değerleri belirtilmeyen tahlil sonuçlarını yorumlamak her zaman sağlıklı sonuçlar vermemektedir.
Bu nedenle,sonuç raporundaki normal değerleri belirtilmeyen tahlillerin yorumlanması yapılmayacaktır.
Bu şekilde sorulan sorular site editörlerince onaylanacak ancak referans değerlerin yazılmasına dair bir uyarı iletisi ile cevaplandırılacaktır.
Tüm ziyaretçilerimize önemle duyururuz.
  
Tahlil.com


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Yüz Felci ve Tanısında Kullanılan Tahliller

Yüzde seğirme, güçsüzlük veya hareketsizlik yüz sinirini ilgilendiren bir hastalığın bulgularıdır.
Yüzde anormal hareketler veya felç bir enfeksiyon, yaralanma veya tümör nedeniyle oluşabilir ve nedeni mutlaka araştırılmalıdır.
Yüzümüzde  sinir fonksiyonları çok kompleks olduğundan, lifleri zedelenirse bir çok belirti oluşur.
Yüz sinirdeki bir hastalık yüzde seğirme, güçsüzlük veya felç ile, gözde veya ağızda kuruluk ile veya tat duyusunda değişmeyle sonuçlanabilir.
Ani Oluşan Yüz Felci “ Bell felci” olarak da isimlendirilen hastalık muhtemelen vücudun bir virüse karşı gösterdiği tepki sonucunda meydana gelmektedir.Ayrıca darbelere bağlı travmalar,orta kulak iltihapları gibi durumlar,soğuk ve rüzgara maruz kalma da yüz felcinin nedenleri arasındadır.
Yüz sinirinin kemik içindeki bölümü şişer ve basınç siniri zedeler.
Yüz güçsüzlüğün nedeninin bu olay olduğundan emin olmak için ve diğer nedenleri ekarte etmek için özel sorular vardır.
Baş boyun ve kulak muayenesinden sonra bir seri test uygulanabilir.

Yüz felci tanısında en çok uygulanan tahliller aşağıda belirtilmiştir. 


İşitme testi: Sinire zarar veren nedenin işitme sinirini, iç kulağı veya işitme mekanizmasını da etkileyip etkilemediğini ortaya koyar. 
Denge testi: Denge sinirinin tutulumunu değerlendirir 
Gözyaşı testi: Gözün gözyaşı üretme kabiliyetini ölçer. Göz yüzeyini (kornea) kuruluktan korumak için göz damlaları gerekli olabilir. 
Radyolojik görüntüleme:BT (bilgisayarlı tomografi) veya MRI (manyetik rezonans görüntüleme) yüz sinir alanında enfeksiyon, tümör, kemik kırığı veya diğer anormalliklerin olup olmadığını ortaya koyar. 
Elektriksel test: Sinirdeki zedelenme miktarını ortaya koymak için yüz sinir uyarılır. Bu test sık aralıklarla tekrarlanarak hastalığın ilerleyici olup olmadığı görülebilir. 
Yüz felci tanısı koyulduktan sonra Kulak Burun Boğaz uzmanları ve nöroloji uzmanlarınca  tedavi edilmektedir.




Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Kan Tahlili Nasıl Yapılır? Kan Tahlili Çeşitleri Nedir?

Kan tahlili tercihen sabah aç karına alınan kandan yapılır.Alınan kan, istenen tahlilin cinsine göre farklı tüplere koyulur ve tahlili çalışacak ilgili laboratuvara gönderilir.
Farklı amaçlarla ve yöntemlerle yapılan kan tahlilleri bulunmaktadır.

Örneğin kan sayım tahlili pıhtılaşmayı önleyen bir madde bulunan özel tüplerde alınmış kanla yapılır.
Sedimantasyon , APTT ve PT dediğiniz pıhtılaşma fonksiyonlarını araştıran tahliller için alınan kanlar da pıhtılaşmayı önleyen kimyasal maddelerin bulunduğu tüplere koyularak tahlile gönderilir.
Bu tahlilleri çalışacak laboratuvara gelen kanların pıhtılaşmamış olmasına çok dikkat etmelidir.
Aksi takdirde pıhtılaşmış kanla yapılan Hemogram (Tam Kan Sayımı), Sedimantasyon ve PTZ,APTT tahlilleri yanlış sonuçlar çıkmasına yol açabilir.

Genel Biyokimya tahlilleri dediğimiz glukoz (şeker), kolesterol, trigliserit, üre, kreatin gibi rutin biyokimyasal incelemeler ve hormonla ilgili testler ise boş ve katkısız tüplere koyularak tahlil için laboratuvara gönderilir. Aynı şekilde tümörü olan veya tümör şüpheli hastalara yapılan Tümör Belirteç testleri de katkısız tüplerle çalışmaya alınır.Bu tahliller için alınan kanın laboratuvara gönderilmesinde , tüpte bulunan kanın pıhtılaşmış olmasının hiçbir sakıncası yoktur.
Laboratuvara gelen içi kan dolu tüpler,  santrifüj denen yüksek devirli cihazlarla uygun sürelerde çevrilerek tüpte bulunan kanın şekilli elemanları çöktürülür  ve tüpün üstünde kalan serum dediğimiz sıvıdan alınan örnekle kan tahlili yapılır.

Günümüzde kan tahlilleri modern cihazlarla ve tahlil sırasında çoğunlukla el değmeden otomatik olarak yapılmaktadır.Bilgisayar teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte birçok hastanede tahliller yapıldıktan sonra kağıda basmadan doğrudan doktorun bilgisayar ekranından sonuçlar görülmektedir.

Kan tahlilleri hakkında çok daha bilgi sahibi olmak ister misiniz,lütfen tıklayın. Kan tahlili nasıl yorumlanır?


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


L
ÇOK OKUNANLAR
H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
2 yıl önce
G
arzuyaygan_

Serbest T3 3.26 pg/mL 2.0 - 4.4
Serbest T4 1.08 ng/dL 0.93 - 1.6
Tiroglobulin * 200.1 ng/mL 1.40 - 78
TSH * 5.09 μIU/mL 0.27 - 4.2
Anti tiroglobulin antikor * 276 IU/mL < 115
Anti TPO * 414.1 IU/mL < 34
hocam degerlerin nasıl yardımlarınız için şimdiden tşk ederim

Tahlil.com

Tahlil sonuçlarınızı inceledik. Belirtiğiniz sonuçlar Hashimato olarak bilinen tiroid bezi hastalığınız olabileceğini gösteriyor.Bu durumda bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hashimato hastalığına dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

2 yıl önce
G
neslihanyaman28

32 yaşında bayanım üre 21 alt(sgp)13 kolestrol160 trigliserid112,hdl kolestrol38,ldl kolestrol 93,hemogram B,WBC13,2,RBC4,9,HGB13,7,HCT40,3,MCV82.2,PLT362,MCH28,MCHC34,MPV11,3,.%NE74,2,NE9.78,%LYM18,3LYM2.42,%MO 0,89,%EO 0,5,EO 0.07 %BA0.3 BA0,04, RDW14,2

Tahlil.com

Hemogram testi sonucuna göre WBC yani lökosit yüksekliği olduğu görülüyor.
WBC  yüksekliği durumunda ilk olasılık enfeksiyon şüphesidir.Çeşitli enfeksiyonlarda wbc değeri yüksek çıkabilir.Bunun dışında wbc yüksekliği başka nedenlere bağlı olarak da görülmektedir.

WBC ( lökosit)  yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantımızda  detaylı bilgi bulabilirsiniz.

WBC yüksekliği


2 yıl önce
G
zekiye_kanpara

24 yasndayim prolaktin 43.03 cikti arligi 023,5ng/ml doktorum hipofiz mr istedi hipofiz tümorunun belirtilerine baktim bas agrisi . gorme kaybi goz agrisi gibi belirtileri var bynlar bende de mevcut cokmu yuksek prolaktin

Tahlil.com

Prolaktin hormonu değeriniz normalin üstünde  çıkmış. Bu sonuç normal değil.
Prolaktin yüksekliği nedenlerine yönelik  doktorunuz ilave tahliller isteyebilir ve/veya  tedaviye başlayabilir.
Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.

Prolaktin yüksekliğine dair detaylı bilgi almak için  tıklayınız....


2 yıl önce
G
by.emsalsiz21

Sayın Hocam Test değerlerim
Test Sonuç Referans Birim
HORMON LABORATUVARLARI
SERBEST T3 4,14 2 - 4,4 PG/ML
SERBEST T4 1,62 0,93 -1,77 ng/dL
TSH 2.24 0,27 - 4,2 uıUmL

Tahlil.com

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

2 yıl önce
G
csalimoglu

Sayın Hocamız; test değerlerim;
SONUÇ REFERANS ARALIĞI
AFP = 3.3 1,09 - 8,04
CA125= 7,4 0 - 35
CA15 - 3 = 19,1 0 - 31,3
CA 19,9 = 7 0 - 37
CEA = 16,5 0 - 5
Yüksek çıkan CEA kanser belirtisimidir? teşekkürler.

Tahlil.com

CEA bir kanser antijeni diğer adıyla ise tümör marker testidir.
CEA değeriniz yüksek ancak bunun yüksekliği tek başına bir kanser bulgusu olarak kabul edilmemelidir.

Doktorunuz ilave testlerde isteyebilir, şu an için panik olacak bir durum bulunmuyor.




3 yıl önce
G
yayageldim

Merhaba sırt ağrısı şikayeti ile doktora gittim film sonucunda şüpheli durum var dedi tomografi ve tahlili istedi. yorum için tşkkler
CA 15.3 14,2 DA(0-38,6)
CA 19.9 1.92 DA(0-37)
CA 125 3 DA(0-35)
TSH 7,94 DA(0,35-5,5)
RBC 5.35 DA(4-5,2)
TRİGLİSERİD 171 DA(0-150)

Tahlil.com

Tahlil sonucunuzu değerlendirdik.Belirgin olarak TSH hormonu değeriniz yüksek.TSH yüksekliği olması hipotiroidi sorununuz olabileceğini düşündürüyor.Yani tiroid bezinizde hastalık olabilir.
Bu durumda daha ileri tetkik, muayene  ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurmanız uygun gözüküyor.

TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

TSH ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair bilgiler....

Trigliserit değeriniz de yüksek. Diyet yapmanız düşürmede işe yarayacaktır.



3 yıl önce
G
resat206

merhabalar vücudumda kıllar incelmeye başladı neredeyse 1 senedir berbere gitmedim saçlarımda incelmeye başladı aspartat aminotr. (ast sgot) 21) (5-34) (alanin aminotr. (alt) 33) (0-55) (vitamin b12 (479) (187-883) (TSH 1.316) (0.35-4.94) (Serbest T3 2.58) (1.71-3.71) SerbestT4 1.08 (0.7-1.48)

TahlilCom
Sonuçlarınız normal görünüyor..
3 yıl önce
G
emreist90

merhabalar bugün bir escort ile birlikte oldum onun vajinasını emdim ama ağzımda herhangi bir yara yoktu. cinsel birlikteliğimiz condom ile oldu. hiv virüsü bulaşma ihtimalim var mı ? p24 testi için 20. gün ideal mi?

Tahlil.com

ޞüpheli ve korunmasız cinsel ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanacağı şüphesi ve endişesiyle HIV testi yaptıran veya yaptırmak isteyen bir çok Tahlil.com okurundan benzer sorular geliyor.

Tahlil.com olarak, sitemizde sürekli yaptığımız bir uyarıyı tektar hatırlatmakta fayda görüyoruz .HIV şüphesi nedeniyle kendi başınıza asla test yaptırmayın.Gereksiz yere özel laboratuvarlara para harcayarak masrafa girmeyin ve vakit kaybına uğramayın. ޞüpheli bir durumunuz varsa bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun  ve muayene sonrası gereken tahlilleri onun kontrolünde yaptırın.
 Aşağıdaki yazımızda şüpheli ilişki sonrası hangi HIV testinin ne zaman yapılacağına dair gerekli bilgileri bulabilirsiniz.


3 yıl önce
G
mtanerkurtulus

hepatit b tahlili yaptırdım.

hbsag 0,14 negatif s/co <1.00

anti hbs *>1000.00 pozitif lu/ml <10

alt *67 u/l 0-55

ast *38 u/l 5-34



sonucu yorumlamanızı rica ediyorum..

TahlilCom
Hepatit B virus enfeksiyonu geçirmiş veya aşılanmış ve bağışıklık kazanmışsınız.. Ancak ALT sonucunuz biraz yüksek.. Geçirilen enfeksiyon, herhangi bir ilaç, alkol alımı, kilo fazlalığı vb nedenlerle olabilir.. 1 ay sonra tekrarlatmanızı öneririz..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER