Tanoreksiya Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/24 10:52 •

Tanoreksiya bronzlaşma saplantısıdır. Sağlığa zararlı bir durum olan tanoreksiya hakkında aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Tanoreksiya Nedir?

Tanoreksiya;bronzlaşma saplantısıdır.Yazın güneşle, kışın solaryumla, sürekli bronzlaşma isteğidir. Bu bir hastalıktır ve çok ciddi sağlık problemleri meydana getirir. 
Tanoreksikler; bronzluğunu yetersiz görürler ve sürekli üst üste bronzluk seanslarına girerler.Bu durum da beraberinde cilt kanseri, erken yaşlanma, katarakt başta olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarır. Bunların yanında kişinin bağışıklık sistemi de erkenden çöker; alerjilere, enfeksiyonlara karşı aşırı duyarlı olurlar. Bu kişilerde ruh sağlığı da  bozulur ve bunalımlara girerler.

Tanoreksiya Nedir?

Bu istenmeyen ve sağlığı bozan durum bronzlaşma bağımlılığı olarak da bilinir. Bu hastalıkta bronzlaşma saplantısı ile anoreksiya da birlikte görülebilir. Bu hastalığa yakalananlarda kişi, güneşlenmeye veya cildinin rengini bronzlaştırmak için  için ultraviyole ultra viyole ışınlarını kullanma arzusu güder.Bu arzu zamanla takıntıya döner ve kişide bir çeşit fiziksel veya psikolojik bağımlılık meydana gelir. 
Bronzlaşmış bir kişinin hiçbir zaman "yeterince bronzlaştığını" hissetmemesi durumu olarak da adlandırılabilir.

Bronzlaşma bağımlılığının fizyolojik bir nedeni olabilir. Ultra viyole ışınlara maruz kalmanın insan cildinde yer alan ve cildimizin bir tabakası olan epidermiste beta-endorfin ürettiğine dair  bilimssel veriler bulunmaktadır.Bu madde opiod yapıdadır. Bu opioid ise  beyne giden bir yol olan kan sistemine salınmaktadır.Bilimsel bir çalışma, aynı zamanda opioid antagonisti olan naltrekson'un yüksek dozlarda sık bronzlaşan kişilerde yoksunluk semptomları oluşturduğunu göstermektedir. Bronzlaşma bağımlılığı olarak da bilinen tanoreksiyanın daha iyi anlaşılması, özellikle görüntüleme ve nörobiyoloji alanında daha ileri çalışmalara ihtiyaç duymaktadır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?