Tekrarlayan Düşük Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/21 17:41 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/12 01:49 •

Tekrarlayan düşük; gebelikte 20.ci haftanın öncesinde 500 gr'a ulaşamayan 2 veya daha çok sayıda düşük yapılması durumudur.

Tekrarlayan Düşük Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Tekrarlayan düşük; bir bayanın 2 ve daha fazla gebeliğinin devamlı olarak düşükle neticelenmesi olarak tanımlanır. Sık görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen, çoğu zaman sebebi tam olarak bulunamayabilir. Bu durum anneyi, fizyolojik olduğu kadar psikolojik olarak da etkiler.

Tekrarlayan düşük; gebelikte 20.ci haftanın öncesinde 500 gr'a ulaşamayan 2 veya daha çok sayıda düşük yapılması durumudur. Hamilelikte en çok görülen sağlık sorunlarından biri düşüktür. Birçok kişinin erken dönemde düşüğü olduğundan; normal kanama olarak nitelendirir ve düşük yaptığını fark etmez.

Tekrarlayan düşüğün bilinen sebepleri ise; polikistik over hastalığı, DM(şeker hastalığı), guatr, hormonal bozukluklar, miyomlar, rahim içi yapışıklıkları, kan pıhtılaşmasında oluşan bozukluklar ve bağışıklık sistemi bozukluklarıdır.

Tekrarlayan düşüğün en çok sebebi; kromozom anomalileridir. Bunun dışında; çevresel faktörler, sonradan gelişen hastalıklar ve bağışıklık sistemi bozuklukları da tekrarlayan düşük sebepleridir.

Başlıca Düşük Sebepleri Nelerdir?

Çevresel faktörler; sigara, ilaç, alkol kullanımı.

*Anormal rahim; rahim ağzı yetmezliği, yapışıklık, myom bulunması.

*Annenin ruh hali; ruhsal bunalımlar, stres, yoğun çalışma.

*Bağışıklık sistemi; bebeğe ve plasentaya gerekli ve olumlu cevap verilmediği durumlar

Tekrarlayan Düşüklerden Sonra Sağlıklı Bebek Dünyaya Gelebilir mi?

Tekrarlayan düşüklerin sebebinin bilinmesi, çözümü de kendine yaklaştırır.

Eğer anne adayının rahimle ilgili genişleyememe problemi varsa, sağlıklı gebelik sağlanamayabilir. Ancak miyom varsa, temizlenip sağlıklı gebelik meydana gelebilir. 

Düşüklerde özellikle rahimde tutunamama gibi durumlar varsa, anne adayı gebeliğini mutlaka konforlu ortamda ve daha dikkatli geçirmelidir. Yani tekrarlayan düşüğü olan anneler yeni gebeliklerinde bol dinlenmeli, stres, sıkıntı ve kötü beslenmeden uzak durmalı, ağır sporlar yapmamalı ve bitki çayları, kas gevşetici krem veya ilaçlar kullanmamalıdır. Çünkü bunlar, düşüğü kolaylaştıran, bebeğin rahimde tutunmasını zorlaştıran unsurlardır. Anne adayı bu süreci mutlaka doktoruyla takipli olarak yürütmelidir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?