First slide
Second slide
Third slide

Tiroid Bezi Hastalıkları

Tiroit bezi boyunda bulunan ve adem elması denilen kıkırdağın altında yerleşmiş bir dokudur.Salgı bezi görevini üstlenmektedir.
Tiroit bezi sağ ve sol olmak üzere iki bölüme ayrılır.Zengin bir damar yapısı bulunmaktadır
Temel fonksiyonu ise metabolizmamızı kontrol altında tutan hormonları salgılamaktır.
Sağlığımız için son derece önemli olan bu bezden vücudumuzun enerji kullanması ve depolamasıyla ilişkili olan ve triodotironin (T3) ve tiroksin (T4) adı verilen iki önemli hormon üretilmektedir.
İnsan vücudunun enerjiyi kullanması ve depolaması işi metabolizma olarak tanımlanabilir.

Tiroid bezi hastalıkları sıklıkla merak edilen ve endokrin sistemini ilgilendiren sağlık problemleridir.
Bu hastalıkların tanı ve tedavisi endokrinoloji uzmanlarınca yapılmaktadır.

Tiroid bezi hastalıklarını 7 temel grupta inceleyebiliriz.Ancak şunu belirtmeliyiz;  bu hastalıklar kimi zaman kişilerde ayrı olarak görülebildiği gibi kimi zaman da birlikte ve aynı klinik tablo içinde aynı hastada görülebilir.
Hastalıkların ayırıcı tanısı ve oluşturduğu belirtiler ve hastada oluşan şikayetlere göre de doktorlar tedaviyi planlamaktadır.

Tiroid Bezi Hastalıkları nelerdir?

1.Guatr:Tiroit bezinin normal olmayan nedenlerde büyümesi ile seyreden bir hastalıktır.
Yetersiz iyot alımı ve iyot eksikliği, ailesel faktörler, çevresel faktörler, kişinin sağlık yapısı hastalığın oluşumunda rol sahibidir.

2.Hipotiroidi:Tiroit bezinin olması gerektiğinden az çalışmasına ise hipotiroidi denir.
Hipotirodi çok az tiroit hormonunuzun olması anlamına gelir.
Hipotirodi en sık rastlanılan tiroit hastalığıdır. Yorgunluk, zihinsel yavaşlama, hareketsizlik, üşüme hissi, cilt ve saçta kuruma, kabızlık gibi semptomlar görülür.
Erişkinlerde hipotiroidi sebebiyle zihinsel ve fiziksel performansta düşüklük görülür.
Çocuklarda da hipotiroidinin tedavi edilmemesi zihinsel fonksiyonlarda azalma ve gelişme geriliği yapmaktadır.

Yetişkinlerde  hipotiroidi hastalığının en sık sebebi otoimmün bir hastalık olan Hashimoto tiroiditidir. Bu hastalıkta vücudun bağışıklık sistemi tiroit bezini yabancı bir doku olarak algılayıp ona saldırıda bulunur.
Bu şekilde tiroit bezinin hormon salgılama işlevine de dolaylı yoldan zarar verilmiş olur.Tiroit bezi vücuda yetecek kadar hormon salgılayamaz.
Hipotiroidi tanısında TSH yüksekliği ile birlikte T4 düşüklüğü ayırt edicidir.
Hipotiroidi tanısında eksik olan tiroithormonunun takviyesi için tiroit hormonu ilaç olarak verilir.

3.Hipertirodi:Hipertiroidi daha çok kadınlarda görülen ve tiroit bezinin gereğinden çok çalışması ile karakterize bir hormon hastalığıdır.

Hipertiroidi hastalığı etkilediği kişide metabolizma hızının artmasına sebep olacaktır.Metabolizma hızının artması da hastalığa yakalanan kişilerde bir takım belirtiler verecektir.

Hipertiroidi belirtileri nelerdir?

1.Kalp hızının artması, çarpıntı
2.Aşırı terleme
3. Ellerde titreme olması
4.Uykusuzluk problemi
5.Aşırı heyecanlanma
6. İshal
7.Metabolizmanın hızlanmasına bağlı kilo kaybı

 

Hipertirodi 4 temel etkenden kaynaklanmaktadır:

1.Tiroid bezinin aşırı  hormon salgılamasına neden olan durumlar:

* Basedow-Graves hastalığı (en önemli nedendir)

* Yüksek miktarlarda  iyot alınımı

* Aşırı HCG hormonu

* Hipofiz tümörleri ve adenomları

2. Tiroit nodülleri sonrası gelişen hipertiroidi:

* Toksik otonom fonksiyonel tiroit nodülü

* Toksik multinodüler guatr hastalığı

3.Tiroit bezinin hasarlanması sonrası oluşan hipertiroidiler

* Subakut tiroidit

* Doğum sonrası gelişen tiroiditler

* Sessiz tiroidit (ağrısız seyreder)

* Radyasyon sonrası gelişen tiroidit

* Akut supuratif tiroidit ( iltihabi)

4. Farklı sebeplerle oluşan  hipertiroidi durumu

* T-3 veya T4 hormonlarının yüksek miktarlarda alınması

* Struma ovari hastalığı (yumurtalık hastalığı)

Hipertiroidiye Neden Olan Basedow-Graves Hastalığı:
Bu hastalık en sık hipertiroidi sebeplerinden birisi olup ülkemizde de sıklıkla görülmektedir.
Sadece guatr şeklinde tiroit bezi büyüklüğünden gözlerin aşırı büyümesi, göz kapaklarının çok açılması gibi dışarıdan da kolaylıkla fark edilen belirtilerle seyredebilir.
Bu da otoimmun bir tiroit bezi hastalığı olup insan vücudu tiroit bezine karşı antikor oluşturmaktadır.
Hastalık genetik nedenlerle de ortaya çıkabilir.
Tiroit bezi normalden fazla çalıştığı için insan vücudunda metabolizmada artışa sebep olur.
Çarpıntı, ellerde belirgin titreme, sinirlilik hali ve kilo kaybı sık görülen belirtileridir.
Kadınlarda adet döngüsünde bozukluk ve düzensizlik de olabilir. 

4.Tirotoksikoz: Bu hastalık  çeşitli nedenlerle kanda tiroid hormonlarının aşırı yükselmesi durumudur.
Yüksek  miktarda tiroit hormonu alınması veya tiroiditlerde görüldüğü üzere aniden tiroithormonlarının kana geçmesi gibi nedenlerle olur.

5.Tiroid Nodülleri:  Tiroit bezinin içindeki bölgesel büyümeler de normal değildir ve oluştuğunda bunlara nodül adı verilir.
Tiroit bezi içinde anormal şartlarda oluşan ve tiroit dokusundan tamamen farklı oluşumlardır.

Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.

Nodüllerin çoğu iyi huylu olmakla birlikte saptanan her 20 nodülden biri kötü huylu olmaktadır.Tiroit nodüllerinin tanısında tiroit ultrason muayenesi değerli bilgiler vermektedir.

Nodülleri soğuk nodül ve sıcak nodül olarak iki ana grupta değerlendirebiliriz.

Sıcak nodüller tiroid hormonu salgılarken soğuk nodüller ise tiroid hormonu salgılamamaktadır.

Nodüller aynı zamanda sayılarına göre de değerlendirilebilir.

Tiroit bezinde çok sayıda nodül varlığında bu durum multinodüler olarak tanımlanırken tek nodül varlığında ise nodül soliter olarak tanımlanır.

Burada bilinmesi gereken konu soğuk nodüller ve soliter nodüllerin kanser yönünden daha risk taşıdığıdır. 

6.Tiroidler (tiroid iltihaplanması)

Tiroiditler 3 ana grupta değerlendirilir 

1. Akut tiroidit:Bu tür tiroid iltihabı hızlı gelişir ve kısa sürede sonuçlanır.

2. Geçici tiroidit: Geçici tiroidit 1 seneden daha az bir sürede devam eder ve 1 seneyi geçmeden sonlanır. Bu grup tiroiditler de kendi arasında 4 alt grupta incelenir

* Subakut tiroidit 

* Sessiz tiroidit

* Doğum sonrası kadınlarda gelişen tiroidit

* Radyoterapiye sekonder gelişen tiroidit (ışın tedavisi alan hastalarda tedavi sonrası görülmektedir)

3. Kronik tiroidit: Bu tür tiroiditler hayat boyu süren hastalıklardır.

1.Hashimoto tiroiditi

2.Atrofik tiroidit

3.Juvenil tiroidit

4.Riedel struması

Hashimoto hastalığının tanısında kanda tiroid dokusuna karşı oluşan antikorlarının bir veya ikisinin pozitif (antiTg veya antiTPO) bulunması önemlidir. Çoğu hastada tiroid hormon yetmezliği de olduğundan TSH ve serbest T4 ölçülmesi gerekir.

7.Tiroid Kanserleri: Tiroid kanserleri de tiroid bezi hastalıkları arasında yer alan ve erken tanı koyulduğunda tedavi olabilen hastalıklardır.

Tiroid kanserlerini 4 grupta inceleyebiliriz.

* Papiller tiroid kanseri
* Foliküler tiroid kanseri
* Medüller tiroid kanseri
* Anaplastik tiroid kanseri

Bunlar arasında en sık rastlanılan kanser tipi ise papiller tiroit kanseridir.

Özellikle papiller ve foliküler tiroid kanserleri zamanında teşhis koyulmaları ve uygun tedavi edilmeleri kaydıyla tamamen başarıyla tedavi edilebilen kanserleridir.
Ancak medüller ve anaplastik kanserler, papiler ve foliküler kansere göre nispeten biraz daha kötü seyirlidir.Ancak günümüzde gelişen tıp teknolojileri ile bu kanserlerin de tedavilerinde başarı şansı artmıştır.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Ödem Oluşan Bölge Hastalığı Belirler

Ödem; etkin kan dolaşımının azalmasına bağlı olarak böbreklerin tuz ve su tutması olayıdır. Her hastalıkta olduğu gibi ödemde de; hastalık seyri ve bölgesi önemlidir. Ödemin kalınlığı, yeri, rengi tanıda çok önemli unsurlardır.

Kol ve bacak ödemleri; lenf ve damar tıkanıklığı sonucu meydana gelir.

Sadece bacakta olan ve akşamları belirginleşen ödemler; genel olarak kalp yetmezliğini gösterir.

Sabahları oluşan yüz ve göz kapağı ödemi; protein eksikliğini gösterir.

 


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Porfiria (Vampis Hastalığı) Nedir?

Hemen hemen hiç duyulmayan bu hastalıkta; deri güneşe karşı aşırı derecede hassas oluyor.
Güneşle en ufak bir temas bile deride yanmaya ve acıya neden olabiliyor. Bu da bir cilt hastalığı olup önlenmesinde güneş kremlerinin kullanılması kolay ve pratik bir yoldur.

Dermatoloji uzmanları tarafından tanı ve tedavisi yapılmalıdır.




Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


L
ÇOK OKUNANLAR
H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
4 gün önce
G
ilkergundogduu37

süre:4 gün
miktar:4.2 ml
ph:8.5
viskozite:Artmış
likefaksiyon süresi:60 dk
spermatozoon sayısı(x10^6/ml):110
spermatozoon sayısı(x10^6/ejakulat):462
Peroksidaz+Lökosit:(x10^6/ml):1
ileri doğru hareket:30
Total motilite:58
Hareketli sperm(x10^6/ml) 138,6
Vitalite 77
Referans WHO 201

Tahlil.com

Spermiyogram analizi  bir çok parametrenin incelenmesi sonrası değerlendirilmelidir.
Tahlil.com'a sorduğunuz sperm testini inceledik.
Bizlere gönderdiğiniz sperm test parametrelerinde kayda değer bir sorun görülmüyor.

Sperm testi ve tahliline dair  çok daha detaylı bilgi almak ve sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

Sperm testi nedir?
                      

2 hafta önce
G
kelebeginbali

TSH 2,1619 ( normal değer ,35-4,94uıu/ml ) 

 total testosteron 1,33 (normal değer ,38-1,97nmol/L ) 

 Ferritin 3,91 (normal değer 10-322ng/ml ) 

 B12 279 (normal değer 187-883pg/ml ) 

Tahlil.com
Ferritin değeri düşük.Demir eksikliği yönünden tedavi olmanız gerekebilir.
2 hafta önce
G
dilmansh

2 yıl önce hbv testi sonucu
Hbs ag ve anti hbs negativ cikti, aşı yaptırmadım 10 hafta önce şüpheli ilişki girdim ve test yaptirdim
Hbs ag negativ, anti hbs değeri 10 mui/ml aşı olmadan bu sonuç normal mi?Son 2 yılda virusa maruz kalmadım.

Tahlil.com
Raporda belirtilen Anti HBV değerinin referans değerlerini de gönderebilir misiniz.Bu değerin negatiften pozitife dönmesinin aşı olmadan tek bir nedeni vardır.Hastalığı geçirmişsinizdir ve vücudunuzda buna doğal bağışıklık ve antikor oluşturmuştur.
3 hafta önce
G
merve.gok

Beta Hcg degerim
<2. Gebe olmayan    <4. Bu sekilde yorumlanmisdir. 

 Negatif yazmadigi icin tedirgin oldum mail yolu ile aldim cunku. Size sorum 7 gunluk gecikme sonrasi yapilan beta hcg negatif cikinca 2. Kez yaptirmama gerek varmidir? Sonucda gecikmem uzun

Tahlil.com

Tahlil sonucunuza göre hamile değilsiniz,Beta HCG değeriniz düşük.
10 ve altı çıkan Beta HCG değerleri gebelik olmadığnı düşündürmektedir.

Beta HCG testi ile ilgili detaylı bilgi almak ve Beta HCG ile gebelik tanısına  dair sorulmuş yüzlerce soru ve verilmiş cevabı okumak için tıklayınız...

Gebelik testini uygun zamanda yaptırmayıp erken test yaptıranlarda da bu tür negatif sonuçlar görülebilmektedir.Gebelik testinin ideal olarak ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgi almak için tıklayınız....


1 ay önce
G
skalaytr

28 yaşında bir bayanım kan testinde
RBC: 5.1 (4.1-5.1)
HGB: 13.6 (12.3-15.3)
HCT: 42.2 (35-47)
MCV:82.6(80-93)
MCH:26.6(28-33)
MCHC:32.2 (33-36)
RDV-CW: 15.2 (11.5-14.5)
WBC: 5.2( 4.4-11.3)
PLT: 270 (150-400)
Ayrıca
Hbs-Ag: 6120.000 (0-0.9)
Anti-Hbs: <2.00
Anti-Hcv: 0.035 (0-0.9

Tahlil.com

Sonucunuzu değerlendirdik. Hepatit B enfeksiyonu yönünden HBS Ag testiniz pozitif çıkmış.Enfeksiyonu yeni geçiriyor olabilirsiniz veya taşıyıcı da olabilirsiniz.
Bu durumda ilave testlere de gerek olacaktır.
Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı veya gastroenteroloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hepatit testlerinin değerlendirilmesi ve yorumu hakkında aşağıdaki yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Bu konuda sorulmuş benzer sorular ve cevapları da görebilirsiniz...

Hepatit testleri nedir ve nasıl yorumlanır?


1 ay önce
G
Srkn.krtl29

Annemin bütün değerleri normal fakat ca 125 seviyesi 138 çıktı bi test daha istedi doktor başka bi hastahanede orda 190 çıktı miyomu var sigara kullanıyo iltihapda var nedeni bu mudur?çok sancısı vardı oda bitti sayılır yumurtalık kanserinden korkuyoruz yardımcı olurmusunuz ?

Tahlil.com

Annenizde CA  125 yüksekliğinin bir çok nedeni olabilir.Ancak tek başına bu yükseklik de çok fikir vermez.Aşağıda CA 125 yüksekliğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

CA 125 YÜKSEKLİĞİ

http://tahlil.com/ca-125-testi-nedirca-125-yuksekligi-ve-ca-125-hangi-durumlarda-yapilmalidir

1 ay önce
G
salih9192

Hgb, mch ve mcv değerleri normal fakat 

 test sonuçlarında a2 düşük. Talasemi riski var mıdır?

Tahlil.com

Tahlil.com'a gelen yüzlerce soru arasından belirtiğimiz kurallara göre sorulan sorular editörlerimizce onaylandıktan sonra doktorlarımızca  cevaplanmaktadır.

Sorunuzu belirtilen kurallara göre sormamışsınız.
Soruyu sorma aşamasında bu konuda gereken uyarılarda bulunmamıza rağmen bu tür uyarılara dikkat etmeyen sizin gibi bir çok okurumuz var.

Aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyup sorunuzu tekrar sorunuz.

http://tahlil.com/tahlilcoma-soru-sorarken-dikkat-etmeniz-gereken-uyarilar

1 ay önce
G
ozlem_cinar_26

benim mideyle ilgili şikayetim var şişkinlik yanma agrı en cok bulantı var doktoro gittim ilac verdi ama faydası olmadı. bulantım gecmeyince tekrar gittim ve doktor karacigerden şüphelendi agrılarımın karacigerle ilgisi olabilirmi bana bilgi verebilir misiniz?

TahlilCom
Midenizin endoskopik olarak incelenmesini, karaciğer ve safra kesesi ile ilgili incelemelerin yapılması gereklidir..
1 ay önce
G
china34

Ben 23 yasindayim aktif bir cinsel hayatim var, cinsen iliski sonrasi,, idrar test sonuclari ;
BIL (-)
URO (+)
KET (-)
ASC (-)
GLU (-)
PRO (-)
BLD (++)
PH (7) 5.0-8.0
NIT (-)
LEU (+)
SG 1.010 1.003-1.030

Tahlil.com

İdrarda rbc yani bld  olması eritrosit yani kanama olduğunu gösterir. Doktorunuz bu tahlil bulgusunu, muayene bilgileri ve ilave tahliller ile birlikte değerlendirerek gerekli kararı vermelidir.
Tercihen ultrason, radyolojik bazı tahliller, idrar kültürü gibi ilave tanı yöntemlerine ihtiyaç olabilir.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER