First slide
Second slide
Third slide

Tiroid Hastalıklarının Tanısında Kullanılan Testlerin Yorumlanması

Tiroid bezi hastalıklarının tanısında kullanılan testler serbest T3, serbest T4 ve TSH testleridir.
TSH testinin normalden düşük olması tiroid bezinin aşırı çalıştığını ( hipertitoidi) gösterir.
TSH testinin normalden yüksek çıkması ise tiroid bezinin az çalıştığını ( hipotiroidi) gösterir.
T4 ve T3 hormonlarının normal sınırın altında veya üstünde olması ise tiroid bezinin fonksiyonlarının normal olmadığını gösterir.
Doktorlar, tiroid testi sonuçlarını yorumlarken hipertiroidi tanısı için kanda tiroid hormonlarının (ST4 ve ST3) ve TSH değerlerini incelerler.Kanda ST4 ve ST3 düzeyleri yüksek, TSH ise düşük bulunursa hipertiroidi tansı akla gelir.
TSH düzeyinin normalin üstünde çıkması halinde ise bu sefer hipotiroidi tanısı düşünülür. Bu durumda ST4 düzeyi ise düşük bulunur. ST4 düzeyi düşük, TSH düzeyi yüksek bir hastada ise belirgin hipotiroidi vardır.
Sadece TSH testinin yüksek fakat ST4 ve ST3 değerlerinin normal olduğu klinik tablo ise subklinik hipotiroididir. Bu durumda hasta tedavi edilmelidir.

TSH Testi Değerleri Tiroid Bezi Hastalıkları Tanısında Çok Önemlidir. Hipertiroidi ve hipotiroidide, ilk bozulan ve tedavi sonrası son düzelen kan testi TSH'dır. Bu nedenle,tiroid bezi hastalıklarında tanı koymada en değerli test TSH testidir.

Anti-TPO ve anti-Tiroglobulin testleri de tiroid bezi hastalıklarının tanısında önemli testlerdir. Bu testlerin pozitif olması tiroid bezi hastalığının otoimmün kökenli hastalık olduğunu gösterir.
Otoimmün hastalıklarda, insan vücudu kendi dokusunu yabancı bir doku olarak algılayıp ona karşı reaksiyon göstermektedir.
Hashimoto tiroiditi olarak da bilinen, tiroid bezinin otoimmün hastalığında tiroid bezinde tiroid hormonlarının yapımındaki kullanılan protein yapısındaki tiroglobulin (TG) ve enzim yapısındaki Tiroid peroksidaz (TPO) yabancı bir doku olarak algılanmaktadır.
Bağışıklık sistemi yabancı bir doku olarak tanıdığı bu yapılara savaş açar ve onları yok etmek için antikor salgılar.
Bu hastaların kanlarında anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları normalden yüksek olarak bulunur.Bu hastalarda hipotiroidi hastalığının klinik belirtileri bulunmaktadır.
Tiroid bezinin diğer otoimmün hastalıkları ise hipertiroidiye neden olan Graves Hastalığı ve geçici tiroidite sebep olabilen sessiz tiroidittir.
Hashimato, Graves ve Sessiz Tiroidit yıllar içinde birbirine dönüşebilirler. Yani daha önce hipertiroidi olan birisinde yıllar sonra hipotiroidi gelişebilir.Bu nedenle klinik takipleri de büyük önem taşımaktadır.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Genetik testlerde Tükürük Testi mi Kan Testi mi Daha Güvenilir?

Genetik testler, kişiden herhengi bir doku alınarak,o doku üzerinden genetiğinin çözülmesi esasına dayanır.. Hastalık tespitinde, tedavi devam ederken hastalık seyrinde kullanılır.

Tükürük ve kan tahlili karşılaştırıldığında; aralarında herhangi bir fark yoktur.
Aynı duyarlılıkta, aynı tahlilleri neticelendirmede kullanılırlar.

Tükrük testinde; temiz fırçanın yanağa değdirilmesiyle alınan kültür kullanılabilir.
Bu kültür temiz bir poşete konup laboratuvara güvenle götürülebilir.
Genelde kan testi yerine, tükürük testinin yapılmasının sebebi bu durumdan kaynaklıdır.
Daha kolay yöntem olduğundan tükürük tercih edilir.

                                                                                                                        


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Protropin Zamanı Testi Nedir?

Protropin zaman testi, kanın pıhtılaşma süresini ölçmeye yarayan bir testtir. Ortalama kan pıhtılaşma süresi 10-15 saniye arasındadır. Daha uzun süreli kan pıhtılaşmaları kan hastalıklarının habercisi olabilir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
3 yıl önce
G
berfin1204

iyi akşamlar tsh 3.16 prolaktin 18.2 beta-hcg <0.100 çıktı hamilelik var mıdır.cevaplarsanız mutlu olurum teşekkürler iyi çalışmalar.

Tahlil.com

Tahlil sonucunuza göre hamile değilsiniz,Beta HCG değeriniz düşük.
10 ve altı çıkan Beta HCG değerleri gebelik olmadığnı düşündürmektedir.

Beta HCG testi ile ilgili detaylı bilgi almak ve Beta HCG ile gebelik tanısına  dair sorulmuş yüzlerce soru ve verilmiş cevabı okumak için tıklayınız...

Gebelik testini uygun zamanda yaptırmayıp erken test yaptıranlarda da bu tür negatif sonuçlar görülebilmektedir.Gebelik testinin ideal olarak ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgi almak için tıklayınız....


3 yıl önce
G
secildemiroz

Hocam 28 yaşındayım.13 aydır çocuk sahibi olamıyorum.eşimin değerleri normal.adetimin 3. günü yaptırdığım tahlil sonuçlarım;
TSH:4.89 (0.27-4.2)
S. T3:3.43 (2-4.4)
s. T4: 1.32 (0.93-1.7)
DHEA-SO4:372.5 (98.8-340)
bu değerler doğurganlığa engel mi?Dr. tavsiyesiyle euthyrox 50mg başladım.Teşekkürler.

Tahlil.com

Doktorunuz gerekli tedaviyi vermiş.Sağlıklı bir gebelik için TSH değerinizin düşmesi gerekir.
TSH yüksekliği olması hipotiroidi sorununuz 

TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

TSH ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair bilgiler....



3 yıl önce
G
demetyosun

FSH.........6.50
LH............ 3.25
Estradiol....47,72
Prolaktin.....18,86
Beta-HCG....0,100
adet gecikmem söz konusu tahlil sonuçlarıma yorum yapabilirmisiniz?
teşekkürler

Tahlil.com

Öncelikle hamilelik olmadığını söyleyebiliriz.
Gelelim hormon sonuçlarınıza bilhassa kadınlar olmak üzere tüm hormon tetkik ve tahlillerinin değerlendirilip yorumlanma aşamasında yapılan testlerin referans değerleri, tahlil için kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.
Hormon testi sonuçlarınıza dair Tahlil.com'a sorunuzu,  belirtilen kurallara göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Konuya dair aşağıdaki bağlantıda  detaylı bilgi ve açaıklamaları  bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar

3 yıl önce
G
nzn_1050

Iyi günler
t3 3.14 norml değer 2.0-4.40
t4 1.43 norml değer 0.93-1.7
tsh 2.16 norml değer 0.27-4.2
bunlar kayınvalidemin tahlil sonuçları iilacı 75lik içiyo sizce normalmi fazla değilmi?

Tahlil.com

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.

3 yıl önce
G
sibeldabuc

hocam merhaba;
benim tiroid sonuçlarım
T3 5,55
T4 13,26
TSH 5.07
FSH 6.19
çokmu yüksek tedavi olmam gerekirmi bilgilendirirseniz sevinirim.

Tahlil.com

Tahlil sonucunuzu değerlendirdik.TSH hormonu değeriniz yüksek.TSH yüksekliği olması hipotiroidi sorununuz olabileceğini düşündürüyor.Yani tiroid bezinizde hastalık olabilir.
Bu durumda daha ileri tetkik, muayene  ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurmanız uygun gözüküyor.

TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

TSH ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair bilgiler....



3 yıl önce
G
huseyin_abt

Mrb kolay gelsin ben 21 yaşındayım kan tahlilimde T3:5.45. T4:1.45. TSH:1.82. Çıktı sizce değerler normal midir.

Tahlil.com

Tahlil.com'a sorduğunuz tahlil sonuçları normal. Bir anormallik görülmüyor.


4 yıl önce
G
Q.n.l.y

merhaba hocam 25 yaşında bayanım kilo vermede sorunum var ve saçlarım dökülüyor aşırı derecede... hormon testi yaptırmadım ama tsh degerleri 1,3 (0,27-4,2) şeklinde t1 t2 testi yaptımam gereklimi

TahlilCom
Öncelikle endokrinoloji uzmanına muayene olmanız ve bunun sonunda istenilen tetkikleri yaptırmanızı öneririz..
5 yıl önce
G
ayincim
merhaba ben 28 yaşında bir bayanım 5 aydır diyeteyim 25 kilo verdim ama son 2 haftadır baş dönmesi halsizlikle ilgili sıkıntılarım vardı özel bir hastanede kan testi yaptırdım .test sonuçlarımda anormal görünen iki değeri yorumlamanızı rica ediyorum i
LYM 3,57 REF ARALIĞII İSE 1,2-3,5
TSH 4,41 REF ARALIĞI İSE 0,27-4,2
folik asit 19,21 REF ARALIĞI 4-19
İYİ ÇALIŞMALAR
tahlil.com
TSH değeriniz yüksek.Hipotiroidi sorununuz olabilir.Bir endokrinoloji uzmanına başvurun

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER