First slide
Second slide
Third slide

Tüberküloz (Verem) Belirtileri Tedavi ve Korunma Yolları

Tüberküloz, oldukça uzun geçmişi olan ince hastalık ya da halk arasında Verem olarak bilinen hastalık türüdür. Tüm dünyada M.Ö 3000 yılından günümüze kadar toplumun sağlığını tehdit etmiştir. Yüksek ısıya, aside ve hatta UV ışınlarına bile dirençli olan hareketsiz bir bakterinin (Mycobacterium) oluşturduğu enfeksiyonel hastalıktır ve her yıl nüfusun üçte biri Tüberküloz hastalığına yakalanıp, 1.9 milyar kişi ölmektedir.

Enfeksiyonun bulaşma yolları

Enfeksiyonun bulaşması bulunan ortamın koşullarına ve bireyin aktif tüberküloz hastası olmasına bağlıdır. En çok hasta bireyin hapşırması, konuşması ya da öksürmesiyle (damlacık yoluyla) bulaşır. Sağlıklı birey bu mikroplu havayı solur ise hastalığın riskini taşımaya başlar. Bu yüzden Tüberküloz en sık akciğerde görülür (%85). Ayrıca inek sütünden sindirim sistemine giren Tüberküloz mikrobu deriden, gözden ve cinsel organdan da vücuda girebilir.

Tüberküloz riskini arttıran durumlar:

İlaç ve alkol bağımlılığı, baş-boyun kanserleri, diyabet hastalığı, yetersiz beslenme, uzun süreli kortikosteroid tedavisi, hemodiyaliz-böbrek yetmezliği, kötü sağlık koşulları (evsiz olma, kalabalık ortam), 15 yaş altı çocuk ve 15-44 yaşındaki erişkinler, HIV enfeksiyonu, madenlerde, döküm hanelerde, tünel-yol yapımı ve seramik iş kollarında çalışan işçilerin silika tozuna maruz kalması gibi faktörler tüberküloz riskini arttırmaktadır.

Belirti ve Bulguları

-Ateş (sabah normal akşama doğru yükselen ateş)

-Gece terlemesi

-Kilo kaybı, iştahsızlık

-Öksürük, balgam

-Göğüs ağrısı

-Yorgunluk

-Kadınlarda adet görülme bozukluğu

-Kanlı tükürme

-Nefes darlığı

Tanı ve Tedavi süreci

Akciğer filmi, balgam incelenmesi, tüberkülin deri testi, kanda tüberküloz etkenin saptanması ve ilaç duyarlılık testleriyle tanı konulmaktadır. Tedavi sürecinde ise ilaçlar düzenli ve yeterli sürede alınmalıdır. Asla doktor kontrolü olmadan birden ilaç alımı bırakılmamalı, ihmal edilmemelidir. Tedavi sürecinde de bazı ilaçlar ateş, titreme, kas ağrısı, görme bozukluğu, deri döküntüleri, ışığa duyarlılık, sarılık, koyu idrar rengi ve B vitamini eksikliğine sebep olmaktır. Bu belirtilerinden en az birine dahi rastlarsanız doğrudan doktora başvurmalısınız.

Tüberkülozdan Korunma

Oldukça uzun geçmişi olan Tüberkülozdan korunma, toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. En önemli korunma, hastalığın doğru ve zamanında hızlı biçimde tanılanması ve iyileşene kadar uygun tedavinin yapılmasıdır. Tedavinin ikinci haftasından sonra hastalığın bulaşıcılığı azalır ve hasta çevresindekiler tüberkülozdan korunur. Diğer bir korunma ise BCG aşısıdır (tüberküloza karşı savunma mekanizmasını oluşturur). Ayrıca dengeli beslenme, yeterli uyku, spor yapma, uzun süre kapalı havasız ortamda bulunmama ve aktif dönemde hasta bireylerle temasının önlenmesi gibi genel sağlık kurallarına dikkat ederseniz tüberkülozdan daha etkin biçimde korunabilirsiniz.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Hidrosel Hastalığı Nedir?

Testislerin etrafındaki zarlarda sıvı  toplanmasına hidrosel denilir. Genelde ağrısızdır. Eğer birikinti sertse testis kanseri belirtisi olabilir. Bu durumlarda hemen doktora gitmenizde yarar vardır.
Hidrosel, genelde tehlikesiz bir hastalıktır ve hasta için bir problem yaratmaz. Ama %10 durumlarda kansere yol açabilir. Testislerin etrafındaki zar çok incedir. Toplar damardan sürekli az miktarlarda bu zarın içine sıvı salgılanır. Bu da testisleri nemli tutar. Eğer bu gelen sıvıyla çıkan sıvının arasındaki denge bozulursa söz konusu sıvı zarda toplanır, bazen testisleri balon haline çevirir ve hidrosel hastalığa neden olur.
Genelde bir tarafta oluşur ama bazen her iki testiste de görünebilir. Belli bir nedeni yoktur ama bazen genital enfeksiyonlar veya testislere darbe gelirse hidrosele neden olabilirler.
Üroloji doktorlarınca tanı ve tedavisi yapılmaktadır.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?

Gözün görmesi için gerekli olan bir sıvı basıncı vardır. Bu sıvının basıncı fazla olduğunda, görme işlevi tam olarak yapılamaz ve bozulmalar meydana gelir.

İlk zamanlarında belirti vermeyen bu hastalık, zamanla ciddi boyutlara ulaşabilir.

Ufak belirtilerle göz tansiyonu şüphesini yakalayabilirsiniz. Bu belirtiler varsa en kısa zamanda doktora gitmeyi ihmal etmeyin.

Sabahları şakaklardan kaynaklanan baş ağrıları,

Net görememe ve bulanıklık,

Akşam ışık altında minik karartılar görmek,

Elektronik eşyalara uzun süre bakmakla meydana gelen göz çevresi ağrıları.

Özellikle ailede göz tansiyonu hastalığı bulunanlar, tansiyon ve migren hastaları, kansızlığı olanlar daha dikkatli olmalı ve şikayetleri olmasa da göz doktoru kontrolüne gitmelidirler.   


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
2 ay önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
2 ay önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
2 ay önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
3 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



3 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
3 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

3 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



3 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
3 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER