Tüberküloz (Verem) Belirtileri Tedavi ve Korunma Yolları

Yayın Tarihi : 2018/05/11 23:27 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 16:00 • Yazar: İrem Yücel
Tüberküloz, oldukça uzun geçmişi olan ince hastalık ya da halk arasında Verem olarak bilinen hastalık türüdür
Tüberküloz (Verem) Belirtileri Tedavi ve Korunma Yolları

Tüberküloz, oldukça uzun geçmişi olan ince hastalık ya da halk arasında Verem olarak bilinen hastalık türüdür. Tüm dünyada M.Ö 3000 yılından günümüze kadar toplumun sağlığını tehdit etmiştir. Yüksek ısıya, aside ve hatta UV ışınlarına bile dirençli olan hareketsiz bir bakterinin (Mycobacterium) oluşturduğu enfeksiyonel hastalıktır ve her yıl nüfusun üçte biri Tüberküloz hastalığına yakalanıp, 1.9 milyar kişi ölmektedir.

Enfeksiyonun bulaşma yolları

Enfeksiyonun bulaşması bulunan ortamın koşullarına ve bireyin aktif tüberküloz hastası olmasına bağlıdır. En çok hasta bireyin hapşırması, konuşması ya da öksürmesiyle (damlacık yoluyla) bulaşır. Sağlıklı birey bu mikroplu havayı solur ise hastalığın riskini taşımaya başlar. Bu yüzden Tüberküloz en sık akciğerde görülür (%85). Ayrıca inek sütünden sindirim sistemine giren Tüberküloz mikrobu deriden, gözden ve cinsel organdan da vücuda girebilir.

Tüberküloz riskini arttıran durumlar:

İlaç ve alkol bağımlılığı, baş-boyun kanserleri, diyabet hastalığı, yetersiz beslenme, uzun süreli kortikosteroid tedavisi, hemodiyaliz-böbrek yetmezliği, kötü sağlık koşulları (evsiz olma, kalabalık ortam), 15 yaş altı çocuk ve 15-44 yaşındaki erişkinler, HIV enfeksiyonu, madenlerde, döküm hanelerde, tünel-yol yapımı ve seramik iş kollarında çalışan işçilerin silika tozuna maruz kalması gibi faktörler tüberküloz riskini arttırmaktadır.

Belirti ve Bulguları

-Ateş (sabah normal akşama doğru yükselen ateş)

-Gece terlemesi

-Kilo kaybı, iştahsızlık

-Öksürük, balgam

-Göğüs ağrısı

-Yorgunluk

-Kadınlarda adet görülme bozukluğu

-Kanlı tükürme

-Nefes darlığı

Tanı ve Tedavi süreci

Akciğer filmi, balgam incelenmesi, tüberkülin deri testi, kanda tüberküloz etkenin saptanması ve ilaç duyarlılık testleriyle tanı konulmaktadır. Tedavi sürecinde ise ilaçlar düzenli ve yeterli sürede alınmalıdır. Asla doktor kontrolü olmadan birden ilaç alımı bırakılmamalı, ihmal edilmemelidir. Tedavi sürecinde de bazı ilaçlar ateş, titreme, kas ağrısı, görme bozukluğu, deri döküntüleri, ışığa duyarlılık, sarılık, koyu idrar rengi ve B vitamini eksikliğine sebep olmaktır. Bu belirtilerinden en az birine dahi rastlarsanız doğrudan doktora başvurmalısınız.

Tüberkülozdan Korunma

Oldukça uzun geçmişi olan Tüberkülozdan korunma, toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. En önemli korunma, hastalığın doğru ve zamanında hızlı biçimde tanılanması ve iyileşene kadar uygun tedavinin yapılmasıdır. Tedavinin ikinci haftasından sonra hastalığın bulaşıcılığı azalır ve hasta çevresindekiler tüberkülozdan korunur. Diğer bir korunma ise BCG aşısıdır (tüberküloza karşı savunma mekanizmasını oluşturur). Ayrıca dengeli beslenme, yeterli uyku, spor yapma, uzun süre kapalı havasız ortamda bulunmama ve aktif dönemde hasta bireylerle temasının önlenmesi gibi genel sağlık kurallarına dikkat ederseniz tüberkülozdan daha etkin biçimde korunabilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?