First slide
Second slide
Third slide

Uçuk Nedir, Nasıl Bulaşır ve Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Uçuk, Herpes Simpleks isimli virüsün insanlarda yol açtığı bir cilt hastalığıdır. Genellikle ağız çevresinde görülür ve kırmızı renkte, içi dolu kabarcıklar halindedir.

Uçuk dudak çevresinde bir kaşıntıyla başlar ve bunun ardından kabarcık oluşumu görülür. İçi sıvı dolu olan bu kabarcık, patlayana ve iyileşene kadar bireye acı verir. Patladıktan sonra ise yara halini alır ve bu yara kabuk bağlayabilir. Uçuk, kişinin yemek yeme, gülme, konuşma gibi günlük aktivitelerini olumsuz etkileyebilir. Görünüm olarak da kişiyi görsel açıdan rahatsız edebilir.

Uçuğu Tetikleyen Durumlar:

Daha önceden uçuk geçirmiş bir kişi bu virüse bağışıklık sağlamış olsa da, bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda yeniden açığa çıkabilir. Özellikle stres büyük bir etkendir. Bunun dışında uçuğu tetikleyen durumlar uykusuzluk, enfeksiyonlar, adet dönemleri, hamilelik süreci, aşırı alkol tüketimi, ateşli hastalığa yakalanma, yetersiz ve dengesiz beslenme, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlardır.

Uçuğa sebep olan Herpes Simpleks virüsü kolay bulaşma gösterir. Öksürük, hapşırık yoluyla tükürük damlacıkları halinde bulaşabileceği gibi, yakın temasla da bulaşabilir. Genellikle de çatal, kaşık, bardak, havlu, makyaj malzemesi gibi ortak kullanılan araçlar yoluyla bulaşabilir.

Ağrı kesici ilaçlar uçuğun verdiği ağrı ve acıyı azaltmak için verilebilir. Dudak üzerine buz koyarak soğuk kompres yapmak hastayı rahatlatır. Virüsleri yok eden ve çoğalmasını durduran (antiviral) deri merhemleri uçuğun üzerine uygulayarak kullanılabilir. Kişinin uçuklu haldeyken diş fırçası gibi sürekli kullandığı ve ağzına temas eden aletleri değiştirmesinde fayda vardır. Uçuğa kesinlikle el sürülmemelidir, aksi halde yayılması ve bulaşmasına yol açılabilir.

Uçuk geçiren birey, bir bebeğe veya çocuğa temasta bulunmamalı ve öpmemelidir. Çocukların bağışıklık sistemi yetişkinler gibi olmadığı için hastalıkları çok daha ağır geçirmelerine ve kötü sonuçlar doğurmasına yol açabilir.

Yapılan araştırmalar sonucunda tüm insanların %60ının hayatlarında en az bir kere de olsa uçuk çıkardığı saptanmıştır. Bazı insanlar üst üste uçuk çıkarabilir. Bunun sebebi gizli virüslerdir. Kişi uçuğa dokunup oynadığı zaman yayılma ve bulaşma sıklığı artar. Unutmayınız ki, uçukta dikkat edilmesi gereken en önemli madde temastan kaçınmaktır

Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Hangi Baharat Hangi Hastalığa Şifa?

Verdiği lezzet için tercih edilen baharatlar, doğru kullanımda pek çok hastalığa da derman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bitki kökenli olan ve pek çok çeşidi olan baharatların hangi dertlere deva olduğuna bir bakalım

Tarçın; gerek tatlılarda, gerek içeceklerde ve pek çok alanda aromasından faydalanılan bir bitkidir. En bilinen faydası, kan şekerini dengelemesidir. Bu sebeple şeker hastalarına ve diyet yapanlara sıkça önerilir. Bunun dışında, kan pıhtılaşmasını engelleyici, lif içerikli, antioksidan, kolesterol dengeleyici, antiseptik bir baharattır. Hatta tarçın sakızını çiğnemenin hafızayı güçlendirdiğine dair araştırmalar bilinmektedir.

Zencefil; kas ağrılarını azaltan bir baharattır. Bu sebeple ağır spor yapanlar ve adet dönemi sancısı çeken bayanlar için vazgeçilmez bir bitkidir. Bunun yanında, antiviral, antibakteriyel ve antienflamatuvar bir bitkidir. Yani; hastalık engelleyici ve bağışıklık kuvvetlendirici de denebilir.

Karanfil; iyi bir uyuşturucu maddedir. Özellikle diş ve diş eti ağrılarında çok faydalıdır. Ağrıyı keserek rahatlamanızı sağlar. Ağız kokusunu önlemenin yanında, çayını tükettiğinizde sindirim yapmanıza da yardımcı olacaktır. içeriğinde bol miktarda omega 3 ve omega6 vardır. Bu sebeple soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda da eşsiz bir şifa kaynağıdır.

Zerdeçal; pankreas ve bağırsak hastalıklarında iyi bir ağrı kesicidir. Kan basıncını dengeler ve vücutta safra taşı oluşumunu engeller. Özellikle osteoporoz da çok etkili bir ilaçtır. Günlük tüketiminde bir sakınca yoktur.

Kimyon; yüksek oranda demir içerir. Bu sebeple özellikle kansızlık çekenlere tavsiye edilir. Bunun dışında yaşlılık izlerini gidermede uzman ve iyi bir cilt bakımcısıdır. Astımla savaşta da kıymetli bir baharattır.

Keten tohumu; yine omega 3 bakımından zengin besinlerdendir. Lif açısından da zengin olduğu için diyetlerde güvenle kullanılmasında hiçbir mahsur yoktur. Kan şekeri ve kolesterolü de dengeler bu sebeple kalp ve damar hastalıklarına karşı da kullanılır.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Zeytin Yapraklarının Özü Sağlık İçin Yararlıdır

Uzun zamanlardan beri zeytin yaprağının antibakteriyal, anti-enflamatuar ve anti-oksidan olduğu keşfedilmiştir. 
Zeytin yaprağının özü obeziteyi engelleyebilir.Yapılan araştırmalara göre bir fincan kahve ile zeytin yaprağı özü vücutta yağ depolanmasını engeller.
Bu da zeytin yaprağının anti-enflamatuar etkisinden sebeplenir.
Ayrıca zeytin yaprağının özü kan tansiyonunu da kontrol edebilir. Zeytin yaprağı özü aşırı kilo, genetik ve yüksek kolesteroldan sebeplenen yüksek kan tansiyonunu indirebilir.
Akdeniz ülkelerinde kalp ve damar hastalıkları daha az görülür onunda sebebi bu bölgede fazla miktarlarda zeytin meyvesi, yaprağının özü ve yağının tüketilmesidir


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


L
ÇOK OKUNANLAR
H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
1 hafta önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
1 hafta önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
2 hafta önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
1 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



1 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
1 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

1 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



1 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
1 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER