Ülkemizde En Sık Görülen Kalp Hastalıkları

Yayın Tarihi : 2018/04/20 12:44 • Güncelleme Tarihi : 2020/09/16 08:59 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Kalp hastalıkları; genetikten beslenmeye pek çok unsurun birleşmesiyle meydana gelen hastalıklardır. Ancak görülme sıklığının artması, önlemlerin de bir an önce alınması gerektiğini hatırlatmaktadır.

Ülkemizde En Sık Görülen Kalp Hastalıkları

Kalp hastalıkları; genetikten beslenmeye pek çok unsurun birleşmesiyle meydana gelen hastalıklardır. Ancak görülme sıklığının artması, önlemlerin de bir an önce alınması gerektiğini hatırlatmaktadır.

Kalp Hastalıkları Neden Olur?

Kalp hastalıklarında genetik payı vardır. Özellikle kişinin birinci derece yakınlarında kalp krizi, ritim bozuklukları önem arz eder. Çünkü yapısal bozukluklar genetik olabilir ve sonraki nesillere aktarılabilir.

Beslenme; kalp hastalıklarının büyük bir kısmını içerir. Beslenmede sağlıksız yağ tüketimi, alkol ve sigara tüketimi, aşırı hayvansal gıda tüketimi; damarlarda tortu şeklinde birikimlere sebep olur. Damar tıkanıklıkları meydana gelir ve zamanla kan akışı yavaşlayarak, damarlar normal görevini yapamaz hale gelir. Bu sebeple doğru beslenme kalp sağlığını direk etkileyen unsurlardandır.

Doğru beslenme tarzında bitkisel yağ kullanımı artırılmalı, hayvansal yağ tüketimi azaltılmalıdır. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Sebze ve meyve tüketimi artırılmalı ayrıca asitli ve şekerli tüketimi de sınırlandırılmalıdır.

Aşırı kilo; yine damarlarda yağ birikmesine, vücudun kan ihtiyacını damarların karşılayamaz hale gelmesine sebep olur ve kalp hastalıkları riski artar. Bu sebeple özellikle ailesinde kalp hastalıkları görülen yani risk grubu olarak adlandırılan kişilerde aşırı kilo istenmeyen bir durumdur ve kişinin acilen zayıflaması düzenlenir.

Spor; damarların sağlıklı yaşaması ve kanın oksijen seviyesini artırması için vazgeçilmez unsurlardır. Bu sebeple düzenli spor yapılmalı ve hayatın bir parçası haline getirilmelidir.

En Sık Görülen Kalp Hastalıkları Sıralaması Nasıldır?

Kalp hastalıkları yaşı gün geçtikçe düşmektedir. Yaşama koşulları kolaylığı sayesinde hareketsizleşen yaşam bunun en önemli sonuçlarındandır. Bu hastalıklar ölümcül olmakla birlikte, sinsi ilerler.

Ülkemizde en sık görülen kalp hastalıkları ise;

Ritim bozukluğu,

Kalp kapağı rahatsızlıkları,

Kalp çarpıntısı,

Kalp hızı artması (taşikardi),

Kalp romatizması,

Koroner-arter hastalıklar,

Kalp krizi.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?