Üstüne Görme (Yerleşme Kanaması) tekrar eden bir durum mudur?

Yayın Tarihi : 2018/08/04 01:19 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/06 10:56 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Üstüne görme diğer adıyla da yerleşme kanaması hakkında ne yazık ki bir çok internet sitesi veya forum sayfalarında yalan yanlış bilgiler bulunuyor. üstüne görme veya yerleşme kanaması tekrar eden bir durum değildir.Sadece bir kere görülür ve ancak gebelik durumunda meydana gelir.Üstüne görme her gebelikte görülmez ve sık rastlanan bir durum da değildir.

Üstüne Görme (Yerleşme Kanaması) tekrar eden bir durum mudur?

Üstüne görme diğer adıyla da yerleşme kanaması  hakkında Türkiye'nin lider sağlık sitesi Tahlil.com da binlerce soru cevapladık.
Defalarca da bilgilendirici yazılar yayınladık.Üstüne görme hakkında bilgi kirliliği bulunduğundan ne yazık ki kadınlar arasında sıklıkla merak edilen bir konudur.
Üstüne görme veya yerleşme kanaması sadece ve sadece gebelik varlığında görülen bir durumdur.Her gebelikte de görülmez.Sık görülen bir durum değildir ve nadiren görülür.Ayrıca üstüne görme halinde bir gebelik de olacağından kanda veya idrarda yapılan gebelik testleri de pozitif çıkar.

Üstüne Görme (Yerleşme Kanaması) Nedir?

Üstüne görme kanaması gebeliğin hemen başında, döllenmiş yumurtanın gebe kadında anne  rahminin iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir  kanamadır.Bir hastalık yada sağlık sorunu olmayıp fizyolojik bir durumdur.Üstüne görme sadece gebelik durumunda olacağı için üstüne görme ile birlikte kanda gebelik belirteçi olan Beta HCG değeri de yüksektir. Bu nedenle gebelik söz konusu olduğundan adet kanaması asla akla getirilmemelidir.

Üstüne Görme (Yerleşme Kanaması) Tekrar Eden Bir Durum mudur?

Önceden de belirtiğimiz üzere, her yerleşmede kanama da olacak diye bir durum da asla yoktur.Bu nedenle bu kanama görülse de sadece bir kere o da gebeliğin hemen başında gebeliğin anne rahmine yerleşmesi sırasında görülür.Bir daha da asla tekrar etmez.   Üstüne görme hakkında sitemizde yayınladığımız diğer yazıları okumak ve üstüne görmenin adet kanamasından nasıl ayrılacağını öğrenmek için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Üstüne görme ve yerleşme kanaması hakkında merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a********* :

Yüzeysel ilişki yaşadım boşalma olmadı ama zevk suyundan? geçen ayın 5 yaşadım içim rahat etmediği içinde 3 gün geçmeden ella hapı attım. 12gün sonra normal adet gördüm belirtisi vardı koku rengi aynıydı.ella nedeni ile görmüş olabilir miyim hamile mym?


Cevap:

Regl kanaması görüldüğünden hamilelikten söz edemeyiz. 

k******************** :

Merhaba ben 25 ocakta adet olmustum adetım bıttı 9 subatta korunmalı bır ilişki yaşadım boşalacagını anladıgı anda gerı cekıldı nısanlım hiç içime boşalmadı subat ayında ıse adet olmadım dün akşam kahverengı bı akıntı geldı daha sonra azar azar kan geldı sımdı ıse cok kan gelıyor hamıle olablırmıyım


Cevap:

Hayır hamile olma ihtimaliniz yok.sadece stres yaptığınız için adetinizde gecikme olabilir nitekim öyle olmuş duruyor . Stres yapmayın 

o*********** :

Doktor bey iyi söylüyorsunuz da nasıl oluyorda ben üç ay üst üste regl olarak hatta annemde her hamileliğinde ilk üç ay 3-4 gün süren adet kanamasına benzer kanamayı yaşamış olabiliyor? Üstelik jinekoloğumuzda gayet iyi ve kendisi bu durumun olağandışı olmadığını söylüyor bence siz deneyimlemediniz


Cevap:

Hamilelik olgunlaşmış yumurtanın sperm ile döllenip vücutta geliştiği alana yerleşmesi ile şekillenen bir süreçtir. Bu yerleşme sırasında üstüne görme veya yerleşme kanaması adı verilen ve reglden süre görüntü bakımından farklılık gösteren bir kanama yaşanır. Bu kanamanın da hamilelikte genellikle bir kez yaşanması beklenir. Regl kanaması ise vücutta olgunlaşıp da döllenmemiş yumurtaların atıldığı bir kanamadır. O nedenle hamilelik oluşmuşsa yani yumurta hücresi döllenerek gelişeceği alana yerleşmişse regl kanaması beklenmez. 

u******** :

Hocam daha önce de yazmıştım, cevap olarak gebelik tahlili yapmanızda fayda var dendi. yalnız yaptığımız test negatif çıktı. ilişkimizden sonra adet gördü sevgilim ancak daha ağrısız ve pembemsiydi. son adet görmesinden bu yana toplam 2 ay geçti ne yapmalıyız? Adet söktürücü doğru tercih midir?


Cevap:

İki ay boyunca adet kanamasının görülmediğini düşünüyorsanız herhangi bir ilaç kullanmadan bir kadın doğum uzmanına muayene olunmasını öneriyoruz. 

t************ :

Sevgilimle 2 buçuk ay önceki ilişkimizden sonra 2 kez regl oldu ancak bu ay adeti 12 gün gecikti 6. Gün test yaptık negatif çıktı testin sonucuna kesin diyebilir miyiz gecikmede neden olmuş olabilir gebelik söz konusu mu?


Cevap:

Adet gecikmesi bir süre daha devam ederse gebelik testini tekrarlamanızı veya bir kadın doğum uzmanına başvurmanızı tavsiye ederiz. 

p******* :

sevgilimle adeti bittikten 8 gün sonra ilişkiye girdik sonrasında adeti 1 1,5 hafta gecikti normal bir adetmiş gibi 6 günlük bir kanaması oldu ve ilk günlerde normalden biraz daha fazla ağrısı vardı hiçbir yerde üstüne görmede ağrıyla ilgili birşey bulamadım sevgilim hamile olabilir mi


Cevap:

Adet gören birinin hamile olma  olasılığı yoktur.Bu konuda ne yazık ki, bir çok internet sitesinde yalan yanlış bilgiler yer almakta ve okurlarımızın da kafası karışmaktadır.
Adet gören birinin neden hamile olamayacağına  dair Tahlil.com'da defalarca soru cevapladık ve bilgilendirici yazılar yazdık.
Size önerimiz aşağıda sizin için hazırladığımız bağlantıları dikkatle okuyarak konuya dair bilgi sahibi olmanız.


Üstüne görme olarak da bilinen ve gebelerde görülen yerleşme kanaması da sıklıkla adet görmekle karıştırılıyor, aşağıdaki yazımızda da adet görme ile üstüne görme arasındaki farkın ne olduğu anlatılıyor, bunu da okumanızı öneriyoruz.

?