Uyku Apnesi Diyabete Sebep Oluyor

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/11 13:45 •

Uyku apnesi; uyma eylemi sırasında solunumun normalin altına düşmesi durumudur.Uyku apnesinin diyabet hastalığı ile de ilgisi olduğu düşünülmektedir.

Uyku Apnesi Diyabete Sebep Oluyor

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, solunumun tekrar tekrar durup başladığı potansiyel olarak ciddi bir uyku bozukluğudur. Tam bir gece uykusu çektikten sonra bile yüksek sesle horluyorsanız ve kendinizi yorgun hissediyorsanız, uyku apneniz olabilir.

Başlıca uyku apnesi türleri 3 ana başlıkta toplanmaktadır.

1.Boğaz kasları gevşediğinde ve akciğerlere hava akışını engellediğinde ortaya çıkan daha yaygın bir form olan obstrüktif uyku apnesi 
2.Beyin, nefes almayı kontrol eden kaslara uygun sinyaller göndermediğinde ortaya çıkan merkezi uyku apnesi 
3.Kompleks uyku apnesi olarak da bilinen tedaviyle ortaya çıkan merkezi uyku apnesi

Uyku apnesi; uyuma eylemi sırasında solunumun normalin altına düşmesi durumudur. Solunum düştüğünde; kandaki oksijen miktarı azalır. Azalan oksijen yerini karbondioksite bırakır. Oksijen seviyesi azaldığında, vücut daha fazla oksijen almak için daha fazla soluk almak ister. Bu durumda sadece horlama değil, ağız kuruluğu, gece salyası gibi durumlarda ortaya çıkabilir. 

Uyku apnesi, özellikle kilolularda ve erkeklerde daha sık görülür. Kilolu insanlarda olmasının sebebi, yağ dokusunun geniş olması sebebiyle tüm organlarda olduğu gibi, soluk borusunun da sıkışmış olmasıdır. Özellikle yanlış uyku pozisyonu ile, soluk borusu uygun konumda olmaz. Bu durumda kişi soluk almakta zorluk çeker ve uyku apneleri başlar. 

Uyku apnesi; vücudun dengesini ve metabolizmayı olumsuz etkiler. Sık tekrarladığında ise tip2 diyabete yol açar.

Ayrıca kemik erimesi riskini de artırdığı tespit edilmiştir.

Sağlıklı Uyku Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı bir vücut, ancak sağlıklı bir uyku ile zinde kalabilir. Bu sebeple yatak fonksiyonlarından tutun da, kişisel hazırlıklara kadar pek çok durum, uyku kalitesini belirler. 

Uykudan en az iki saat önce yeme ve içme işleri sonlandırılmalıdır. Bu sayede vücudun sindirim için uğraşları son bulur ve vücut, uyku metabolizması da denen bazal metabolizmaya kolaylıkla geçer. 

Uyku öncesi mavi ışık kaynaklarından vazgeçilmesi, bir kitap okuyarak uykuya geçilmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede günlük stresler dışarıda bırakılmış ve rahat bir uyku sağlanmış olur. 

Yatak ve yastık, aşırı sert ve aşırı yumuşak olmamalı, mümkünse ortapedik olmalıdır. Bu sayede vücut tam gevşeme ile ağırlığını bırakacak ve kemikleri dinlenmiş şekilde uyanacaktır. 

Uyandığınızda yatakta çok uzun vakit geçirmemeli, bir esneme hareketi ile çabukça yataktan kalkılmalıdır. Uyku sonrası esneme, kemiklerin rahatlamasını, uzamasını sağlar ve kişiyi zinde hissettirir.

Uyku Apnesi ve Diyabet İlişkisi

Uyku apnesi vücudu oksijenden yoksun bırakır, bu da glikoz seviyeleri ve insülin direnci üzerinde doğrudan olumsuz etkiye sahiptir. Etkisi dramatik olabilir; insülin direncini artırabilir ve glukoz metabolizmasını bozabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?