First slide
Second slide
Third slide

Yaş Grupları ve Risklere Göre Hepatit B Aşı Uygulaması Nasıldır?

Hepatit B aşısı günümüzde yaygın olarak uygulan bir aşı türüdür.Ülkemizde 4 milyona yakın Hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu aşının da önemi kolaylıkla ortaya çıkmaktadır.
Hepatit B aşısının  uygulamasında aşı olacak kişinin yaşı ve enfeksiyona göre riski gibi kriterler göz önüne alınarak doktorlarca aşı programı yapılmalıdır.

Bebek, çocuk ve adolesanlara Hepatit B aşısı nasıl uygulanmalıdır?


Bebekler, çocuklar ve adolesanlara aşı  uygulaması
0,1,6 şeması şeklindedir.
Bu şemayı şöyle ifade edebiliriz.
İlk aşılamanın ardından 1 ay  ve 6 ay sonra olmak üzere 2 aşı, toplamda da 3 aşı yapılır.
Fakat 2000 gramın altında doğmuş olan bebeklerde, annede HBsAg pozitif ise, doğumda veya doğumu takip eden 12 saat içerisinde Hepatit B aşısı ve tercihen eş zamanlı olarak HBİG (Hepatit B İmmun Globulin)  birlikte uygulanmalıdır.
HBIG’in  aşı ile eş zamanlı uygulanamadığı durumlarda ise, 
HBIG mümkün olan en kısa süre içerisinde veya aşı uygulamasının takip eden 7 günden daha geç olmamak üzere yapılmalıdır. 

HBIG, bebeğe aşının uygulandığı bölgeden farklı bir bölgeye tatbik edilmelidir..

Annenin hepatit B durumunun bilinmediği durumlarda ise  bebeğin hepatit B aşısı hemen (doğumu takip eden ilk 12 saat içerisinde) yapılmalıdır. HBIG uygulanması için ise annenin serolojisi kontrol edilmeli (annede HBS Ag testi yapılmalı) ve gerekiyorsa aşı uygulamasını takip eden 7 gün içerisinde HBIG uygulanması sağlanmalıdır.

Doğum ağırlığı 2000 gramın altında olanlarda ise toplamda 4 doz aşı yapılmalıdır.
Bu bebeklere yapılmış olan Hepatit B aşısı, rutin Hepatit B aşısı uygulama şeması içinde sayılmamalı ve ikinci doz 1.ayın sonunda, üçüncü doz 2. ayın sonunda, dördüncü doz ise 7. ayın sonunda uygulanmalıdır. 

Bebekte aşı uygulaması sonrasında  koruyuculuk oluşup oluşmadığını anlamak üzere bebeğe son aşı dozundan en erken 4-5 hafta sonra, tercihen ise
 8. ayda Anti-HBs ve HBsAg testleri bakılmalıdır.
  
Annenin hepatit B negatif olduğu biliniyor ise, 2000 gramın altında doğan bebeklere  ilk hepatit B aşı dozu uygulaması bebek 1 aylık olduğunda veya hastaneden taburcu edilirken uygulanmalıdır. Ardından aşı şeması 0, 1 ve 6. Aylarda olacak şekilde sürdürülmelidir.

Yetişkinlerde Hepatit B aşısı nasıl yapılmalıdır?


İmmün yetmezliği olmayan yetişkinlerde (20 yaş ve üzeri)  0,1,6 şeması uygulanır. Ancak uygulama dozu çocukluk yaş grubu rutin dozunun 2 katı şeklinde olup buna göre aşılar üretilmektedir.

Yetişkinlerde 20 yaş altındaki hemodiyaliz hastaları ve diğer immün yetmezliği olan (bağışıklık sistemi bozuk ) kişilerde daha yüksek dozlar daha koruyucu olabilir.Bu hastalarda aşı planlanamsı hastanın doktoru tarafından kişinin bağışıklık profili göz önüne alınarak planlanmalıdır. 

Yetişkin hemodiyaliz hastaları, HIV pozitif hastalar ve immün yetmezliği olan kişilerde koruyucu Anti-HBs konsantrasyonlarını oluşturmak için daha yüksek aşı dozlarına gereksinim olabilir.

Hemodiyaliz hastaları için aşı takibinde  durum farklıdır. Bu hastalara her yıl kanda antikor titresi (Anti HBs titresi) bakılmalıdır. Antikor düzeyleri 10 mIU/mL veya altına düştüğü zaman tekrar bir doz Hepatit B aşısı uygulanmalıdır
Hastanın yaşı 20 yaş ve üzerinde ise iki katı doz ile hatırlatma dozu yapılmalıdır.

Bağışıklık sistemi baskılanmamış ve immün yetmezliği olmayan yetişkinler ve çocuklarda aşının rapel dozlarına ihtiyaç yoktur.Bu grupta bağışıklık   durumu göstermek için antikor düzeyine (Anti HBs titresi) rutin olarak bakılması gerekmez.


 


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Buerger Hastalığı Nedir ve Kimlerde Görülür?

1908 yılında Buerger tarafından ortaya koyulmuş bir hastalıktır.
Buerger hastalığı sigara içen kişileri veya ağır dumana maruz kalmış pasif içicileri etkiler. Hastalığın % 90'ının sigara kullanan genç erkeklerde görüldüğü saptanmıştır. Buerger hastalığı, küçük ve orta boy atardamarları ve bazen de toplardamarları etkiler. Zamanla bu damarlarda tıkanmalar meydana getirir. Erken teşhis ve tedavi uygulanmazsa bu tıkanmalar, kangren veya uzuv kayıplarına yol açabilir.

Buerger hastalığı genelde sık görülmez ama ciddi bir hastalıktır.Diğer hastalıklardaki damar tıkanmalarından farklı olarak büyük değil küçük damarları tıkar.
Genellikle atardamarları etkileyen bu hastalık en çok ayak, ikinci olarak da el damarlarında tıkanmalara sebep olur. Diz arkasındaki küçük damarların tıkanması da çok görülür. Ayak ya da el damarları daralınca veya tıkanınca o bölgeye damarlarla gelen kanın akımı azalır. Kan akımı azalınca da hastalığın asıl belirtileri olan sorunlar başlar. Şikayetler en çok bacak, ayak, el ve el parmaklarında görülür.

Buerger Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

-Ayak ve parmaklarda uyuşma

-Ciltte soğukluk hissi

-Renk değişimi (el ve ayaklarda beyazlaşma veya morlaşma görülebilir.)

-Yürüyünce ayakta, bacakta ve ayak parmaklarında şiddetli ağrı oluşur. Yürümenin hızı ve sıklığına göre ağrı artabilir veya azalabilir. Bu ağrı en çok ayak tabanında görülür.

-Ödem (doku altında sıvı birikmesine bağlı şişlik)

-Hastalık ilerledikçe ayakta yaralar oluşabilir.

-Hastalığın en ileri boyutunda parmaklar, ayak veya el kangrene uğrayıp ampute edilmesi yani uzvun kesilmesi gerekebilir.

-Yine ileri derecede bir tıkanıklık varsa deride incelme, kıllarda dökülme ve tırnaklarda biçimsizleşme oluşabilir.

Buerger hastalığının tanısında hangi tahlil ve testler yapılır?

Buerger Testi: Kişi düz yatırılır ve bacakları yukarı kaldırılır. Birkaç dakika bu pozisyonda bekledikten sonra bacaklardaki renkte soluklaşma görülür. Kişi ayaklarını aşağı indirdiğinde rengin normale dönme süresi sağlıklı bir insana göre uzuyorsa Buerger hastalığından şüphelenilir.

Tanı için sadece bu test yeterli değildir. Bunun yanında kesin tanı için biyopsi yapılabilir. Damarların durumunu görüntülemek için renkli Doppler ultrason, MR anjiografi, normal anjiografi ve bilgisayarlı tomografik anjiografi yapılabilir.

Buerger Hastalığı’nda tedavi mümkün müdür?

Buerger Hastalığı’nın tedavisi hastalığı tam olarak ortadan kaldırmasa da belirti ve bulguları hafifletip geçirmeye yarar. Ağrıları gidermek, hastalığın ilerlemesini önlemek, damarları açmak, yara varsa bakımını yapmak tedavinin amaçlarındandır.

Buerger hastası kişi ilk olarak sigarayı bırakmalıdır. Sigara bırakıldıktan sonra hastalın ilerlemesi iyice yavaşlar, hatta durabilir. Sigarayı bırakmanın dışında hastalara düzenli cilt kontrolü yapmaları önerilir. Unutulmamalıdır ki parmaktaki en ufak bir yara bile hafife alınmazsa hızlı bir şekilde büyüyüp o parmağın kesilmesine yol açabilir.

Sigarayı bırakınca hastalığın ilerlemesi durur fakat tıkalı olan damarlar kendiliğinden açılmaz. Bunun için anjio dediğimiz damar açma uygulamaları veya ilaç tedavileriyle damarlar açılır. Damarların daha da açılıp kan akımının arttırılması için sempatektomi dediğimiz sinir yakma operasyonu da tedavi yöntemlerinden biridir.

Buerger hastalığından kurtulmak istiyorsanız en yakın zamanda sigara kullanım alışkanlığı bırakılmalıdır.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Burun Kemiği Eğriliği Neden Olur?

Burun kemiği veya kıkırdağı bazı sebeplerden dolayı eğri olabilir. Halk arasında burun kemiği eğriliği adını verdiğimiz bu sorun toplumun çok büyük bir kesiminde görülmektedir.
Burnun tam ortasından geçen kemik ve buna birleşmiş kıkırdak parçasının özelliği burnu iki eşit parçaya ayırmaktır. Bu kemik gözle görülmeyecek ve rahatsızlık vermeyecek kadar az eğri olabilir. Ciddi burun tıkanıklığı ve sorunlara yol açacak kadar eğri de olabilir. Burun kemiğinin sağa veya sola daha yakın olması, o burun deliğini tıkamasına sebep olur.

Doğum öncesi bebeğin anne karnındaki yanlış duruşuna bağlı, doğum sırasında oluşan sorunlara bağlı, kazalar sonucu burun kırılmasıyla, kalıtsal olarak aileden geçen burun şekliyle, burun içindeki polip veya tümörlerin iç basıncı değiştirmesi sebebiyle ve ergenlikte burnun hızlı büyümesi yoluyla burun eğriliği meydana gelebilir.

Burun kemiği eğri olan kişilerin yaşayabileceği sağlık sorunlar nelerdir?

-Burun tıkanıklığı

-Geceleri ağızdan nefes alma, rahat uyuyamama ve horlama sorunu

-Ağızdan nefes almaya bağlı mikropların doğrudan boğaza gitmesiyle oluşan farenjit enfeksiyonu ve kronik farenjit

-Rahatsız uyumaya bağlı olarak gün içinde yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı yaşama

Burun çevresinde sinüs denilen hava boşlukları vardır. Eğrilik sinüs boşluklarını kapatıp hava akımını bozabilir. Bu durumda sinüsler iltahaplanır ve sinüzit enfeksiyonu oluşur.

-Tıkanıklık ve sinüzite bağlı geniz akıntısı, balgam görülür. Akıntı artarsa larenjit ve bronşite yol açabilir.

-Burundan doğru nefes alamayınca yeterli oksijen akciğerlere alınamaz. Bu da ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek olan kalp ve akciğer hastalıklarının riskini arttırır.

-Koku ve tat alma duyuları zarar görebilir.

-Burun akıntısı

-Sinüzite bağlı yüz ve baş ağrıları oluşabilir.

Burun kemiği eğriliği düzeltilir mi?

Burun eğriliğinin tedavisi ameliyatla tam olarak mümkündür. Ergenlikte kıkırdak ve kemik gelişmesi tamamlanma sürecinde olduğundan burun ameliyatı için 17-18 yaşına gelinmesi gerekir.Bu süreden önce bu operasyonun yapılası ve ameliyatla tedavi hekimlerce tavsiye edilmez.
Ameliyatın önerilmediği dönemde tedavi, burun açıcı spreyler veya alerji ilaçlarıyla sağlanır.

Halk arasında burunda kemik veya kıkırdak eğriliği çok fazla önemsenmese de ciddi sorunlara yol açabilir. Belirtilerden birkaçını bile fark ederseniz asla geçer deyip hafife almayınız. Mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna görünmelisiniz.

Burun kemiği eğriliği için yapılan ameliyat  ortalama 20-40 dakika civarında sürer. Eğri olan burun kemiği tam orta hizaya alınır, şekillendirilir ve yeniden düzeltilir. Kıkırdaktan kaynaklı bir sorun varsa fazla kıkırdak parçaları alınabilir. Burun delikleri açık olup rahat nefes alınabilecek şekle getirilir.
Bu ameliyata bazı durumlarda kulak burun boğaz doktorları ile birlikte plastik cerrahi doktorları da katılır.Bu şekilde estetik olarak daha optimum sonuçlar elde edilebilir.

Burun eğriliği ameliyatı genel anestezi uygulanarak yapılır yani kişi tamamen uyutulur. Ameliyat sonrasında ise kişi birkaç gün içinde günlük hayatına dönebilir, üstelik daha kaliteli ve rahat nefes alarak.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
2 ay önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
2 ay önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
2 ay önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
3 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



3 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
3 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

3 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



3 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
3 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER