First slide
Second slide
Third slide

Yaşa Göre Yaptırılması Önerilen Tahliller Nelerdir?

Tanı ve genel sağlık kontrolü amacı ile bir çok tahlil yaptırıyoruz.Yaş gruplarına göre tahlil seçimi de oldukça önemlidir.
Tahlil.com olarak hangi yaşta hangi tahlillerin yapılması gerektiğine dair önerilerimizi okuyucularımızla paylaşıyoruz.  
Bebeklere henüz doğar doğmaz  fenilketonüri  yönünden tarama testi yapılmaktadır.
İlerleyen yıllarda ise tam kan sayımı,rutin biyokimya testleri de en az bir kere yapılmalıdır.
Doğar doğmaz hepatit yönünden aşılamaya alınmayan çocuklara ise, ileriki yıllarda hepatit aşısı yapılacaksa  HBs Ag ve Anti HBs testleri yapılmalı ve buna göre Hepatit aşısı planlanmalıdır.  
Orta yaşa kadar en az 2 yılda bir kan sayımı ve rutin biyokimyasal testlerin yapılması önerilmektedir. 30 yaş ve üstünde yapılacak tahliller ise bireylerin cinsiyetine göre farklılık göstermektedir.
Kadınlar için , rahim ağzı kanseri erken tanısı için yapılan PAP Smear tahlili büyük önem taşımaktadır. PAP Smear testi özellikle evli ve aktif cinsel hayatı olan kadınlara yılda bir kere yapılmalıdır.
Ayrıca her iki cins içinde tam kan sayımı ve kolesterol,kan şekeri gibi parametreleri içeren rutin biyokimya testleri de yılda bir kere yapılmalıdır.
40 yaş ve üzerinde ise mevcut yapılması önerilen tahlillere ek olarak ,erkek ve kadınlar için ayrı ayrı olmak üzere ilave tahliller yapılmalıdır.    
Kadınlarda mamografi tahlili meme kanseri erken tanısında son derece önemlidir.
Erkeklerde ise  prostat hastalıkları yönünden PSA tahlili tapılması önerilmektedir.
Gaitada(dışkıda) gizli kan testi de bu yaş gurubunda ihmal edilmemesi gereken tahliller arasındadır.
Akciğer hastalıkları yönünden Akciğer Grafisi de yapılması gereken tahliller arasındadır.
Bu yaşlarda diyabet riski de artmaktadır.Normalde düzenli olarak yılda bir kere yapılması önerdiğimiz rutin biyokimya testleri arasında açlık kan şekeri bulunmaktadır.Bu testle de diyabet tanısı genellikle koyulabilmektedir. Ancak kişinin ailesinde şeker hastalığı öyküsü bulunması,aşırı kilo alması veya birden kilo vermesi gibi durumlarda varsa,oral glukoz tolerans testi de yapılması gerekebilir.
50 yaş ve sonrasında ise yine bağırsak kanserinin erken tanısı için kolonoskopi tahlili de,önceki dönemlerde belirttiğimiz testlere ilave olarak önerilmektedir.Ancak kolonoskopi kolay bir test değildir, maliyeti de yüksektir.Bir kere yapılıp eğer sonuçta normal çıktıysa 5-10 yıl süreyle bir daha yapılmasına gerek yoktur.
Bu yaş grubunda kalp hastalıkları riski daha da arttığından bir kardiyolog kontrolünde kardiyolojik yönden check up da yararlı olacaktır.
Bu yaşlar kadınlar için menapozun yaşandığı dönemdir.Bu nedenle kemik yoğunluğunun ölçülmesi için Kemik Dansitometrisi tahlili de gerekli olacaktır.
Bu sayede menapoz nedeniyle kemik erimesi olan kadınlarda ,kemik yoğunluğu ölçümü sağlanacak ve kemik erimesine bağlı kırıkların önüne geçilebilecektir.
Bireylerin sağlık yönünden risk faktörleri,daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar veya genetik özellikleri bu tahlillerin yapılma süresi veya önceliğini değiştirebilir.
Yapılacak tahliller,tahlillerin sıklığı ve özellikleri konusunda son kararı ise değerlendirmeyi yapacak hekim vermelidir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Protropin Zamanı Testi Nedir?

Protropin zaman testi, kanın pıhtılaşma süresini ölçmeye yarayan bir testtir. Ortalama kan pıhtılaşma süresi 10-15 saniye arasındadır. Daha uzun süreli kan pıhtılaşmaları kan hastalıklarının habercisi olabilir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Periferik Yayma Nedir?

Periferik yayma laboratuvarlarda bir cam üzerine kanın ince bir şekilde yayılıp boyanmasıyla gerçekleştirilen bir işlemdir.Bu yayma işlemi için laboratuvara gittiğiniz de parmak ucundan bir damla kan alınarak cam üzerine yayılır ya da bu işlem için sizden mor kapaklı kan tüplerine kan alınarak yayma işlemi yapılır.Yayma ve boyama işleminden sonra mikroskopta lökosit, eritrosit, trombosit gibi hücrelerin yapısı şekli ve sayısının değerlendirilmesine dayanır.

Bir çok kan hastalığının tanısında yararlı bilgiler veren( anemi gibi) bir temel laboratuvar yöntemidir.Değişik kan hastalıklarının seyri sırasında oluşabilecek morfolojik bozuklukların fark edilerek tanınmalarını kolaylaştırmak amacıyla yapılır.Bunun yanı sıra enfeksiyon hastalıklarının tanısında da kullanılan bir yöntemdir. Tanı dışında, hastanın tedaviye verdiği cevabın izlenmesinde, lösemilerde nükslerin gösterilmesinde de bilgi verir.

 Mikroskobik değerlendirme hematoloji, onkoloji ve enfeksiyon hastalıkları doktorları tarafından yapılır.

 


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
3 ay önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
3 ay önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
3 ay önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
4 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



4 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
4 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

4 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



4 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
4 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER