Yüksek Tansiyon Hastaları Baş Ağrısına Dikkat Etmeli!

Yayın Tarihi : 2018/02/23 14:56 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/05 14:02 •

Yetişkin bir kişide yüksek tansiyon değeri 8-12 iken yüksek tansiyon hastalarında bu oran 13’ün üzerindedir

Yüksek Tansiyon Hastaları Baş Ağrısına Dikkat Etmeli!

Yetişkin bir kişide yüksek tansiyon değeri 8-12 iken; yüksek tansiyon hastalarında bu oran 13’ün üzerindedir. Yüksek tansiyon hastalığında en sık görülen şikayetlerden biri olan baş ağrısı ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Özellikle geçmeyen ve sıklıkla tekrarlayan baş ağrıları mutlaka incelenmelidir. Baş ağrısı ile başlayan şikayetler iç kanama ve felç oluşumları ile sonuçlanabilir.

Tansiyon Hastaları Neden Baş Ağrısı Yaşar?

Tansiyon, nabzın normalden çok hızlı atması demektir. Peki nabız neden hızlıdır?

Nabız tabii ki sebepsiz yere hızlanmaz. Tansiyon hastalarında vücuda yanlış verilen alarmlar neticesinde, vücut haddinden fazla metabolizmayı hızlandırır. Metabolizmanın hızlanması, kalbin daha hızlı çalışması, basıncını artırması demektir. Bu basınca dayanamayan damarlar, ağrı ile kişiye durumu bildirir. Yani kişi bunu baş ağrısı olarak hissetse de altında yatan söylem, kalbin çok hızlı kan pompaladığı ve damarların bu duruma son vermek istediği çığlıkları yatar.

Bu sebeple eğer kişinin ortamı müsaitse ve eğer tansiyon ilaçları çare olmuyorsa öncelikle vücudu fiziksel olarak dinlenmeye almalıdır. Yani uzanmalı, mümkünse ayakta kalmamalı, yoğun hareket etmekten kaçınmalıdır. Bunun yanında nabzı yavaşlatmak, kalp atımını yavaşlatmak için bitki çayları tüketmeli, paketli, kafeinli, tuzlu, hazmı zor yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bol su içmeli ve kanın daha sıvılaşmasının, yoğunluğunun azalmasını sağlamalıdır.

Ancak durumu kontrol altına alamıyorsa mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Özellikle tansiyonu kronik olarak yaşayanlar yaşam tarzını düzenlemeli, hafif beslenmeli, stresten uzak bir yaşam sürmelidir.

Tansiyon tanısı almış kişilerde zaten ilaçlar raporlandırılır ve kolayca temin edilebilir. Bu sebeple eğer rapor çıkarılmış ve tansiyon hastalığınız teşhis edilmişse ilaçlarınızı ihmal etmemeniz ve düzenli kontrollerinizi yaptırmanız gerekir.

Tansiyon rahatsızlığı eğer doğru şekilde kontrol altına alınmazsa ciddi neticeler ortaya çıkarabilir iç kanama ve felç durumları görülebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?