ALS Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/08 00:28 • Güncelleme Tarihi : 2023/08/29 10:33 •

ALS ( Amyotrofik Lateral Skleroz ) hastalığı, kaslar ve beyin arasındaki sinirlerin bozulmasıdır böylece git gide kaslar güçsüzleşir ve erimeye başlar. Bu yazımızda ALS hastalığı hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

ALS Hastalığı Nedir?

ALS Nedir?

ALS olarak bilinen amyotrofik lateral skleroz beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen bir sinir sistemi hastalığıdır. ALS kas kontrolünün kaybına neden olur. Hastalık zamanla kötüleşir.Progresif bir hal alır.
ALS sıklıkla kendisine teşhis konulan beyzbol oyuncusunun anısına Lou Gehrig hastalığı olarak da anılır. Hastalığın kesin nedeni henüz bilinmiyor
ALS hastalığı, kaslar ve beyin arasındaki sinirlerin bozulmasıdır böylece git gide kaslar güçsüzleşir ve erimeye başlar.
Az sayıda vaka kalıtsaldır.
Söz konusu hastalık yorgunluk ve kasların güçsüzleşmesi ile başlar ve el ve ayakların sürekli uyuşması, konuşmak ve yutmada çıkan sorunlarla ilerler.
Bu hastalık giderek ilerler ve en son solunum kaslarının işlev kaybı ile hastanın ölümüne sebep olur.
ALS genellikle kas seğirmesi ve kol veya bacakta güçsüzlük, yutma güçlüğü veya geveleyerek konuşmayla başlar. Sonunda ALS, hareket etmek, konuşmak, yemek yemek ve nefes almak için gereken kasların kontrolünü etkiler.
Bu ciddi, hayatı tehdit eden ve ilerleyici hastalığın tedavisi henüz bulunmamıştır.

ALS Belirtileri

ALS belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Belirtiler hangi sinir hücrelerinin etkilendiğine bağlıdır. ALS genellikle zamanla yayılan ve kötüleşen kas zayıflığıyla başlar. Belirtiler şunları içerebilir:

Yürümede veya olağan günlük aktiviteleri yapmada zorluk.
Takılma ve düşme.
Bacaklarda, ayaklarda veya ayak bileklerinde zayıflık.
El zayıflığı veya beceriksizliği.
Geveleyerek konuşma veya yutma güçlüğü.
Kollarda, omuzlarda ve dilde kas krampları ve seğirmelerle ilişkili zayıflık.
Zamansız ağlama, gülme veya esneme.
Düşünme veya davranış değişiklikleri.
ALS sıklıkla ellerde, ayaklarda, kollarda veya bacaklarda başlar. Daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır. Daha fazla sinir hücresi öldükçe kaslar zayıflar. Bu sonuçta çiğnemeyi, yutmayı, konuşmayı ve nefes almayı etkiler.ALS'nin erken evrelerinde genellikle ağrı olmaz. Daha sonraki aşamalarda ağrı da yaygın değildir. ALS genellikle mesane kontrolünü etkilemez. Ayrıca genellikle tatma, koklama, dokunma ve duyma gibi duyuları da etkilemez.

ALS Tanısı

ALS olarak bilinen amyotrofik lateral sklerozun diğer hastalıklara benzer semptomları olabilmesi nedeniyle erken teşhis edilmesi zor olabiliyor. Diğer koşulları dışlamak veya ALS tanısına yardımcı olmak için yapılan tahliller aşağıda belirtilmiştir.

Elektromiyogram (EMG): Deriden çeşitli kaslara bir iğne batırılır. Test, kasların kasıldığı ve dinlenme halindeki elektriksel aktivitesini kaydeder. Bu, kaslarda veya sinirlerde bir sorun olup olmadığını belirleyebilir.
Sinir iletim çalışması. Bu çalışma sinirlerinizin vücudun farklı bölgelerindeki kaslara uyarı gönderme yeteneğini ölçer. Bu test sinir hasarınızın olup olmadığını belirleyebilir. EMG ve sinir iletim çalışmaları neredeyse her zaman birlikte yapılır.
MR: Radyo dalgalarını ve güçlü bir manyetik alanı kullanan MRI, beyin ve omuriliğin ayrıntılı görüntülerini üretir. MR, omurilik tümörlerini, boyundaki fıtıklaşmış diskleri veya semptomlarınıza neden olabilecek diğer durumları ortaya çıkarabilir. En yüksek çözünürlüklü kameralar bazen ALS değişikliklerini kendileri görebilir.
Kan testleri:  Kan örneklerinden ölçülen serum nörofilament ışık seviyeleri ALS'li kişilerde genellikle yüksektir. Test hastalığın erken teşhisine yardımcı olabilir.
Lomber Ponksiyon : laboratuvar testleri için bir omurilik sıvısı örneğinin alınmasını içerir. Omurilik sıvısı, alt sırttaki iki kemik arasına yerleştirilen küçük bir iğne kullanılarak alınır. Omurilik sıvısı incelenerek  ALS tanısı desteklenebilir. 
Kas biyopsisi:  Lokal anestezi altındayken küçük bir kas parçası alınır ve analiz için laboratuvara gönderilir.
Sinir biyopsisi: Doktorunuz  ALS yerine sinir hastalığınız olduğuna inanıyorsa sinir biyopsisi yapabilir. Lokal anestezi altındayken küçük bir sinir parçası alınır ve analiz için laboratuvara gönderilir.

 

 

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?