AST (Aspartat aminotransferaz enzimi)

Yayın Tarihi : 2017/08/14 10:12 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/19 19:38 •
Aspartat aminotransferaz enzimi; karaciğer, kalp, iskelet kaslarında, alyuvarlarda  ve böbreklerde bulunur. Özellikel karaciğer hastalıklarının araştırılmasında bu enzimin kabda seviyesini ortaya çıkaran AST testi sıklıkla tercih edilmektedir.
AST (Aspartat aminotransferaz enzimi)

Aspartat aminotransferaz enzimi; karaciğer, kalp, iskelet kaslarında, alyuvarlarda  ve böbreklerde bulunur. Bu doku ve hücrelerin hasarında kana salınır. AST’nin kandaki miktarı hücrelerdeki hasarın büyüklüğü ile doğru orantılı şekilde yükselmektedir.

Genellikle karaciğer bozukluklarının araştırılması, tanısı ve tedavi aşamasında kullanılan bir testtir. Başka bir karaciğer testti olan ALT ile birlikte istenir.

Hepatit virüslerine maruz kalan kişilerde, alkol düşkünlüğü olanlarda, karaciğere zarar verebilecek ilaç kullanan kişilerin kronik karaciğer hastası olup olmadıklarından emin olmak için istenen testlerden biridir.

Normalde kanda düşük seviyede bulunan AST karaciğer bozuklukları durumunda kandaki düzeyini arttırmaktadır. Akut hepatitlerde 10 katına kadar çıkabilmektedir.Kronik hepatit durumunda da yükselme çok fazla olmamaktadır. Bu yükseliş hafif artma şeklinde görülmektedir. Bunun dışında siroz, safra kanalları tıkanması, karaciğer kanserleri gibi durumlarda da hafif yüksek seyredebilmektedir.

Zorlu egzersizler, kas içi ilaçlar ve aşı AST düzeyinde yükselmelere sebep olabilmektedir.Ayrıca  gebeliklerde AST değerlerinde düşüş görülebilmektedir.

 Normal değerleri aşağıda verilmiştir.


 0–7 gün           25–70 IU/L
 7 gün–1 yaş     15–60 IU/L
 2–12 yaş          15–50 IU/L 
 13–15 yaş         10–45 IU/L 
 16–60 yaş         10–42 IU/L 
 60 yaş ve üstü: 12–50 IU/L

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?