Balgam Rengi Neyi Anlatır?

Yayın Tarihi : 2017/10/04 12:01 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/21 22:14 •
Balgam; vücudun hastalıklara karşı bir savunma mekanizmasıdır. Balgamın farklı renkleri çeşitli hastalıklar konusunda fikir vermektedir.
Balgam Rengi Neyi Anlatır?

Balgam Nedir?

Balgam; vücudun hastalıklara karşı bir savunma mekanizmasıdır. Su, tuz, antikor ve bağışıklık sistemi ürünlerinin bir araya geldiği bir yapıdır ve kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir. Her balgam rengi bir hastalık ifade etmemekle birlikte, eğer eşlik eden bir ateş, öksürük, sinüslerde ağrı varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Balgam Renkleri Nelerdir?

Açık renk balgam:

Renksiz, saydam ve normal kabul edilen bir dokudur, solunum yolları üretir ve kişi fark etmeden çoğu zaman yutar.

Beyaz renkli balgam:

solunum yolları sıkışık olduğunda yani, buradaki dokular şiştiğinde ve iltihaplandığında üretilir. Normalden daha kalındır ve bulutumsu görünüme sahiptir.

Sarı renkli balgam:

Bağışıklık hücrelerinin vücudun herhangi bir bölgesinde enfeksiyonla uğraştığını gösterir. Böylece mukus iltihaplı bir renk olan sarı renge döner. Bağışıklık hücresi olan, beyaz kan hücrelerinin denetimindedir.

Yeşil balgam:

Bakterilerden kaynaklı solunum yolu iltihaplanmalarında görülür. Astım, zatürre, bronşit, akciğer apsesi ve diğer akciğer hastalıklarının habercisi olabilir. Bu yeşil rengi sağlayan burada bulunan mikroplar ve proteinlerdir.

Kahve renkli balgam:

Kanamanın yeni değil, daha eski olduğunun göstergesidir. Solunum yollarında meydana gelen tahrişi ifade eder.

Kırmızı renkli balgam:

Vücutta bir kanama olduğuna işarettir. İhmal edilmemesi gereken bir durumdur. Çoğu zaman öksürüğe bağlı tahrişlerden kaynaklı damar çatlamaları da görülür. Bunun haricinde devam eden kanlı balgam, akciğer hastalıkları habercisi olabilir. Mutlaka göğüs hastalıkları uzmanları, detaylı araştırmaları yapmalıdır.

Siyah renkli balgam:

Vücutta mantar enfeksiyonu varlığına işarettir ve bağışıklık sisteminin zayıf olması durumunda balgam miktarı artabilir. Kişi mutlaka doktora başvurmalıdır.   

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?