Bebekler İçin Yapılması Gereken 4 Önemli Tahlil Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/20 13:40 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Bebeklerimizin sağlığı ve önceden tanı konulabilen hastalıkların teşhisi için 4 önemli tahlilden bahsetmek istiyoruz.

Bebekler İçin Yapılması Gereken 4 Önemli Tahlil Nedir?

Bebeklerimizin sağlığı ve önceden tanı konulabilen hastalıkların teşhisi için 4 önemli tahlilden bahsetmek istiyoruz. Basit ama önemli olan bu tahlillerin yapılması bebeklerin sağlığı için önem taşımaktadır. 

Bebekler ağrılarını, acılarını, sevinçlerini ifade edemezler. Onların ortaya koydukları tek ifade şekli ağlamaktır. Dolayısıyla bebeklerin bir sağlık problemi olup olmadığını anlayabilmek ve erkenden önlemini alabilmek için sağlık durumunu tetkik etmek gerekir. Bu sayede bebekte bir rahatsızlık varsa erkenden tespit edilebilir, sorun giderilebilir ve bebek hayatına normal bir şekilde devam edebilir. Şayet iyileşemeyecek, genetik bir problem varsa da en azından erken yaşta tedbir alınıp aileye ve çocuğa eğitim verilerek en azından bebeğe temel yaşam becerileri kazandırılabilir.

İşte bu sebeple bebeklik dönemi tahlilleri son derece önemlidir.

Bebeklerimizin sağlığı ve önceden tanı konulabilen hastalıkların teşhisi için 4 önemli tahlil nedir?

Fenilketonüri Tarama Tahlilleri:

Fenilketonüri metabolik bir hastalıktır.Hasta kişiler fenilalanin amino asitini tirozin amino asitine çeviremezler. Tedavi edilmeyen bebeklerde 4 aylıktan itibaren sinir sistemi belirtileri ortaya çıkar ve zamanla artar. Fenilketonürü hastası çocuklarda zeka ve nörolojik yönden gelişim geriliği bulunmaktadır. Fenilketonürü yönünden kanda fenilalanin düzeyi bakılır. Test için kan örneği doğumdan 24 saat sonra topuktan alınmalıdır.Devlet tarafından ücretsiz yapılmaktadır. 

Konjenital Hipotiroidi Tarama Tahlilleri:

Yeni doğanlarda en sık karşılaşılan endokrinolojik sorun hipotiroididir. Hastalık, bebeklerde tiroit bezinin bulunmamasından ortaya çıkıyor. Tiroid hormonları kemik veya beyin gelişiminde çok önemli olduğu için tedavi edilmeyen bebeklerde ileri düzeyde zekâ geriliği ve cücelik ortaya çıkıyor. Doğumdan sonra ilk 3 ayda tiroittedavisine başlamak riski önemli ölçede azaltıyor. Kanda TSH oranına bakılar hipotiroidi tanısı koyulur. 

Biyotinidaz Eksikliği Tarama Tahlilleri:

Biyotin vitamininin işlenmesindeki bir bozukluk sonucunda ortaya çıkıyor. Duyma ve görme problemleri, gelişme geriliği, epilepsi şeklinde nöbetlere sebep oluyor. Bu bebeklerin ilk 1 yıl içinde hayatını kaybetme riski bulunabiliyor. Biyotinidaz maddesine kanda bakılmaktadır.

Yeni Doğan İşitme Taraması:

İşitme testleri ile çocuklarda işitme kaybı olup olmadığı önceden öğrenilebiliyor. Bu testler yapılmaz ise ailelerin bu rahatsızlığı fark etmesi iki yıl geç oluyor. Duyamayan çocuk önce konuşma, sonra da öğrenme yetisini kaybediyor. Bu çocuklara erken dönemde işitme cihazları takılıyor


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?