Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/07/26 12:56 • Güncelleme Tarihi : 2017/07/26 12:56 •
Benign prostat hipertrofisi olarak da bilinen iyi huylu prostat hiperplazisi  (BPH) prostatın kanser dışı nedenlerle bağlı olarak büyümesidir
Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) Nedir?

Benign prostat hipertrofisi olarak da bilinen iyi huylu prostat hiperplazisi  (BPH) prostatın kanser dışı nedenlerle bağlı olarak büyümesidir.
Prostat, erkeklerde dış idrar yolu olarak da bilinen üretrayı  saran küçük bir bez olup semenin bir bölümünü oluşturan bir sıvı salgılar.
Prostatın büyüklüğü arttıkça dış idrar yolunu baskılayarak idrar akışının yavaşlamasına, idrara yapmaya başlamada gecikmeye, sık ve acil idrar yapma hissi oluşmasına ve bazen de  işeme sonunda damlamaya neden olmaktadır.
Bu süreç aynı zamanda mesanede idrar kalmasına da neden olarak mesane kasını da zayıflatabilmektedir. Bu da  böbrek taşları oluşumu veya idrar yolu enfeksiyonu geliştirme riskini yükseltmektedir.
Ağır BPH olgularında,  idrar gerisin geri böbrekler içine giderek böbreklere zarar verebilmektedir. Kimi olgularda ise, çok sık olmamakla birlikte BPH hastaların idrar yapmasını engeller.
İdrar yapamama ciddi bir sorun olup bu durumlarda acil tıbbi müdahale gerekebilir.
BPH cinsel fonksiyonlar üzerinde de  olumsuz etkiler yapabilmektedir. Ağrılı orgazm ve iktidarsızlığa neden olabilmektedir.
Erkeklede yaş ilerledikçe  BPH daha sık görülebilmektedir.
Bilimsel araştırmalar  60 lı yaşlara gelen her 2 erkekten birinde BPH oluşabileceğini ortaya koymaktadır.
Merak edilen bir konu da BPH'nın prostat kanserine neden olup olmayacağıdır.
Bu tür bir ilişki bilimsel olarak kanıtlanmamış olup ancak her iki hastalık da aynı anda görülebilmektedir.
Hastalığın tanı, tedavi ve takibi üroloji doktorlarınca yapılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a******** :

Yaşım 56 İdrar analizimin sonuçları : Lökosit esteraz -Pozitif(+1) çıktı. Eritrosit -Negatif çıktı Prostat 45cc olup mesane indentedir. Konturları mesaneye indentasyon noktasında lobuledir. bilgiler bu şekildedir. Eğer tedavi gerektirmeyen aşamadaysa ilerlemesi nasıl önlenir. Tedavi gerektiren bir durum varsa tedavisi nedir. Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.


Cevap:

Lökosit esteraz pozitifliği enfeksiyon şüphesi akla getiriyor.İdrar kültürü yapılmasın da uygun olabilir.

?