Biber Gazı ( Tear Gas) Nedir? Biber Gazının Zararları ve Etkileri Nedir?

Yayın Tarihi : 2014/06/15 20:52 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/10 04:03 •
Biber gazı, güvenlik yönünden bir tehdit olduğunda emniyet güçlerinin durumu kontrol altına almak için baş vurdukları bir önlemdir.Ancak biber gazı kuşkusuz buna maruz kalanlarda bir takım sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Biber Gazı ( Tear Gas) Nedir? Biber Gazının Zararları ve Etkileri Nedir?

Okurlarımızdan gelen mailler ve sorular üzerine Tahlil.com olarak başka hiçbir sağlık sitesinde bulamayacağınız, biber gazı hakkında merak ettiklerinize dair bir bilgilendirme yazısı hazırladık.İlginizi çekeceğini umuyoruz.

Biber Gazı Nedir?

Biber gazı, Oleoresincapsicum kısaca da OC olarak bilinen ve  acı biberlerden ayrıştırılan bir yağdan üretilmektedir. Bunun yanında biber gazı üretiminde  CS, CN  gibi maddeler de kulanılabilmektedir.Biber gazı üretiminde  farklı biberler kullanılabildiğinden dolayı her marka biber gazı farklı etkiler gösterebilir.
OC’den üretilen biber gazı,  itici bir gaz içinde değişik yoğunluklarda olabilir.Bu yoğunluk  yüzde bir ile on arasında oranlarda  olabilir.
Elde edilen biber gazı ise basınçlı olarak ve kullanıma hazır tüpler, spreyler veya kapsüller halinde bulunabilir. 
Kullanım amacı temel olarak göz yaşartıcı etkisinin bulunması olup yurt dışında da tear gas olarak adlandırılmaktadır. 

Biber Gazının İnsanda Etkileri Nelerdir?

1Temel olarak göz yaşartıcı etkisi bulunduğundan ,gözlerde yaşarma,sulanma, yanma, acı hissi gibi belirtiler verir.İleri derecede maruziyet durumlarında ise göz kapaklarını açamama hatta geçisi körlük durumu ortaya çıkabilir.

2.Biber gazı özellikle KOAH ve astım gibi göğüs hastalıkları olanlarda çok daha ciddi etkilere yol açabilir.Bu hastalarda ileri derecede solunum bozukluklarına yol açabilir.

3.Gazın solunumu sonrası burun ve ağızda yanma, öksürük, aksırma, nefes alma zorluğu ve ileri derecede burun akıntısı gibi belirtiler görülebilir.

4.Biber gazı ciltte de zararlı etkilere sahiptir. Cilltte  kızarıklık görülmesi,döküntüler, yanma ve tahriş  ortaya çıkabilir.Cilde direkt olarak gazın teması sonrası yanık vakaları da bildirilmiştir. 

5.Bazı biber gazlarının tansiyon yüksekliği yapıcı etkisi oduğundan özellikle hipertansiyon hastaları çok daha dikkatli olmalıdır.

6.Bulantı hissi, fenalaşma, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi kimi zaman ishal de görülen diğer belirtiler arasındadır.  

Biber Gazının Sağlığa Zararları Nelerdir?

Normal şartlarda eğer ciddi bir maruziyet yoksa gazın istenmeyen etkileri ortalama 1 saat içinde kaybolur.Ancak biber gazına ileri derecede maruz kalınmışsa bir takım ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Gazın yol açabildiği sağlık sorunları aşağıda belirtilmiştir.

1.Gözle ilgili  sağlık sorunları( göz içi kanama, katarakt,  göz içi basıncın artması, göz tansiyonu, gözde oluşan yaralar)
2.Ciltle ilgili sağlık sorunları ( dermatit ve dermatozlar)
3.Yüzde şişlikler görülmesi
4.Hamile kadınlar kesinlikle biber gazına maruz kalmamalıdır.Özellikel düşük tehlikesi ve erken doğum gibi riskler hamile kadınları yakından ilgilendirmektedir.
5.Son olarak da daha önce de belirtiğimiz gibi özellikle KOAH ve astım gibi şikayeti olan hastalarda solumum yetmezliği ve solunum durmasıyla sonuçlanabilen ciddi sağlık sorunları olabilmektedir.

Biber Gazına Maruz Kalındığında Neler Yapılmalı ve Nasıl Önlemler Alınmalıdır? konulu yazımızı da okumak isterseniz tıklayınız....

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?