Bronşektazi (Bol balgam çıkarma) ve Bronşektazi Tedavisi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Yazar: Prof. Dr. Serdar Han
Bronşektazi (Bol balgam çıkarma) ve Bronşektazi Tedavisi

Bronşektazi hava yollarının duvarında ki kas ve elastik yapılarının bozulmasıyla geri dönüşümsüz olarak genişlemesi ve görevini yapamaz hale gelmesidir.
Bu durumu yapan pek çok neden olabilir. Bronşektazi doğuştan veya sık geçirilen akciğer enfeksiyonları sonucu görülebilir. Yapısal olarak bazı enzim eksiklikleri veya genetik bozukluk sonucu da bronşektazi olabilmektedir.
Sebebi her ne olursa olsun hasta için sıkıntılı bir durumdur. Hastalar devamlı olarak bol balgam çıkarmak zorunda olurlar.
Hastada ilk başlarda sık geçirilen bronşit ve zatürre atakları olmaktadır. Her zaman antibiyotik kullanması gerekmektedir. Hastalık daha da ilerledikçe bu yapısı bozulan hava yolları enfeksiyon odağı olmaktadırlar.
Burada yerleşen mikroplar hiçbir zaman tam olarak temizlenemediğinden sık sık hastalığa sebep olmaktadırlar. Bu hastaların en önemli sıkıntılarından biride geçmeyen öksürük ve beraberinde bol balgam çıkarmalarıdır.
Bu balgam bir fincan ile bir su bardağına kadar ulaşmaktadır. Hatta bunların çoğu da çok kötü kokulu olmaktadır. Bu nedenle hastaları ve çevresindekileri rahatsız edebilmektedir. Bunların yanı sıra tam tedavi edilemeyen enfeksiyon odakları akciğerin diğer sağlam yerlerini etkiledikleri gibi uzak organlarda da hasarlar yapabilmektedirler.
Devamlı öksürme, bol balgam çıkarma ve ilerleyen tahriş nedeniyle bazı hastalarda ciddi kanamalarda görülmektedir. Bu hastalar sık enfeksiyon geçirdikleri için bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimleri de yaşıtlarına göre geri kalmaktadır.
Öksüren ve hırıl hırıl balgam çıkaran bir kişi toplum içinde bulunmaktan kaçınır. Bu nedenle bu hastaların durumu erkenden teşhis edilip sıkıntı yaratmadan çözülmesi gereklidir.
Bronşektazi, akciğerde bir yerde lokalize veya birçok yerde lokalize ve/veya yaygın olarak bulunabilmektedir.
Birçok yerde yaygın olarak bulunan hastalarda tedavi daha çok ilaç tedavisini gerektirir. Diğer durumlarda cerrahi tedavi şansı vardır.
Tek akciğerde bir yerde lokalize veya birkaç yerde ama yine lokalize olan bronşektazilerde cerrahi tedavinin başarısı yüksektir. Bu duruma karar verirken bütün hastalara bronkoskopi ve yüksek rezolüsyonlu akciğer tomografisi (HRCT) yapılmaktadır.
Bronkoskopi ile hava yollarının durumu değerlendirmekte, belki de bronşektaziye neden olabilen hastalık saptanamabilmektedir. Bunun yanısıra bronkoskopi ile bozulmuş bölgede ki birikmiş enfekte sıvı aspire edilerek hastanın rahatlatılması ve kuru döneme girmesi sağlanabilir. HRCT ile akciğerlerin tümünde ki değişiklikler saptanmaktadır. Böylece bronşektazinin lokalize mi? yaygın mı? olduğu gözlenmektedir.
Ameliyat öncesi hastanın balgam çıkarmadığı kuru dönemde olunması istenir. Bu nedenle hastaya gerekli antibiotik tedavisi verilir. Ameliyat öncesi de daha önce bahsettiğimiz gibi bronkoskopi ile kalan enefekte materyal aspire edilir. Ameliyattaki en önemli kural bronşektazi alanının veya alanlarının tamamen çıkarılmasıdır. Aksi takdirde hastanın şikayetleri geçmeyecektir. Eğer tam bir rezeksiyon yapılırsa hasta bundan sonra bol balgam çıkarmayacak ve sık sık enfeksiyon geçirmeyecektir. Böylece sosyal yaşama rahatça dönebilecek, ruhsal ve bedensel gelişimi hızla düzelecektir.
Ameliyat edilemeyen yaygın bronşektazi de tedavinin yakından takip edilmesi ve uygun antibiotik seçimi ile beraber solunum egzersiz programının uygulanması gerekmektedir. Bu grupta ki hastalara gerekirse dönem dönem bronkoskopi ile hava yolları temizliği de yapılabilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?