Cilt Lekeleri:Hangi Lekede, Hangi Tedavi Başarı Sağlıyor?

Yayın Tarihi : 2018/07/19 00:33 • Güncelleme Tarihi : 2019/02/19 12:15 •
Kimi zaman güneş, kimi zaman hormonlar nedeniyle birçok etken cildimizi tehdit ediyor ve leke oluşumuna sebep oluyor. Vücudumuzdaki cilt lekeleri estetik yönden bir sorun teşkil ettiğinden cilt lekelerinde hangi lekede hangi tedavinin başarılı olduğu her zaman merak edilen bir konudur.Bu konuda Tahlil.com olarak ziyaretçilerimize önerimiz öncelikle bir cildiye ve/veya plastik cerrahi doktoruna başvurulması ve ilgili doktorun önerilerine göre tedaviyle ilgili yaklaşımlarda bulunulmasıdır.
Cilt Lekeleri:Hangi Lekede, Hangi Tedavi Başarı Sağlıyor?

Cilt Lekeleri Nedir?

Cilt lekeleri vücudumuzda isteğimiz dışında ve normal olmayan nedenlere bağlı gelişen oluşumlardır.Cilt lekelerinin en sık nedeni güneşe bağlı lekelerdir. İlerleyen yaşlarla birlikte ciltte oluşan ve zamanla büyüyen kahverengi lekeler olabildiği gibi gebelikle birlikte gelişen lekeler, aknelere bağlı oluşan sivilce lekeleri, yaş ilerledikçe beliren ve büyüyen kahverengi lekeler de sıklıkla gözlenmektedir.
Kimi zaman güneş, kimi zaman hormonlar nedeniyle birçok etken cildimizi tehdit ediyor ve leke oluşumuna sebep oluyor. 
Hepsinin oluşum nedenleri birbirinden farklı ancak, bilinçli koruma ve doğru tedavi yöntemiyle bütün bunlarla savaşmak mümkündür.

En Sık Görülen Cilt Lekeleri Nedir?

Çiller, güneş lekeleri (lentigo), hamilelik lekeleri (melasma), bazı iyi huylu cilt benleri, melanom en sık görülen ve kimi zaman hızlı tedavi gerektiren lekelerdir.
Bu lekeler, hem görüntü açısından sorunlara neden oluyor hem de sağlık açısından risk oluşturabiliyor.

Cilt Lekelerinden Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Cilt lekelerinden korunmak için ilk şartın kesinlikle güneşten korunmanın olduğunu daima akılda tutulmalıdır.
Uygun bir güneş koruma ürünü kullanılmadığı takdirde lekeleri gidermek amacıyla yapılacak diğer tüm çabaların iyi sonuç veremeyeceğini ve ciltteki lekelerin tümünün tamamen tedavi edilemeyeceğini sözlerine ekliyor.

Cilt Lekelerinin Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Cilt renginden daha koyu lekeler, soldurma veya soyma şeklinde tedavi edilebilmektedir.Ancak deriden açık renkli bir lekede ise yeniden renklendirme için lokal veya sistemik tedavi tercih edilebilir.
Aktinik keratoz olarak adlandırılan kronik güneş hasarında ilaç ya da elektrokoterizasyon tedavisi tercih ediliyor. Genetik ya da güneşle birlikte artan çillenmede ise güneşten korunma ve kötü huylu olabilme olasılığına karşı lekenin takibi öneriliyor.  

Tedaviye karşı oldukça dirençli olan pigment birikimlerinde tedavi süresinin uzun sürebilir. Ancak son yıllarda tedavide lazerin sıkça kullanılmaktadır.Fakat lazer tedavisi de her zaman istenilen ve arzu edilen sonuçları sağlayamayabilir.

Örneğin, halk arasında şarap lekesi olarak bilinen ve yüzün büyük bölümünü kaplayan oluşumlarda lazer tedavisinin umut vaat etmekle birlikte yine de lekelerin tamamen iyileşmesinin mümkün olamayabilir. 

Tedavi planlamasında lekenin türü kadar, mevsim de önemli. Leke soldurmada kullanılan ilaçlar güneş ışığına karşı duyarlı olduğundan tedavi, lokal alerjiler nedeniyle güneşin en az olduğu mevsimde planlanıyor. Beyaz lekelerin renklendirmesinde ise aksine, güneş ışığına ihtiyaç duyuluyor. Açık renk lekelerde tedavinin en uygun olduğu mevsim, ışının çok kuvvetli olmadığı ama yeterince dik geldiği bahar ayları. Tedavinin etkinliği açısından koyu lekelerin tedavisi kış aylarında, açık renkli  olanların ise ilkbahar ve sonbaharda yapılıyor.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?