Çocuğu Şekillendirmek

Yayın Tarihi : 2017/12/12 11:58 • Güncelleme Tarihi : 2017/12/12 11:58 •
Ailelerin pek çoğu; çocuğununistediği gibi olmamasından şikayetçidir
Çocuğu Şekillendirmek

Ailelerin pek çoğu; çocuğununistediği gibi olmamasından şikayetçidir. Gerek davranış, gerek okul ve işbaşarısı, gerek sosyal ortamlardaki duruşu ve tavrı ailelerin hoşuna gitmez veistedikleri evlat şeklinin bu olmadığı ifadesinde bulunurlar. Ancak unutulmamalıdırki; çocuk doğduğu andan itibaren anne ve babasının alışkanlıklarını hayatageçirerek pek çok beceriyi edinir. Çocuğun yaptıklarını taklit yeteneğiyleilişkilendirmek son derece doğru ve yerinde bir düşüncedir.

Aileler çoğu zaman çocuğaolması gerekeni anlatır ve bu şekilde yönlenmesini bekler. Ancak çocukduyduklarına değil, yaşadıklarına uyum sağlar. Çünkü henüz kavrama yeteneğiniöğrenmeden, taklit yeteneğiyle hayatta kalır. Bu durumu, sigara içen birbabanın çocuğuna ‘sen sakın sigara içme’ demesi örneğiyle açıklayabiliriz. Babasigara içerek bunun kabul edilebilir bir davranış olduğunu düşündürür ve çocuk ‘zararlıolsaydı babam içmezdi’ düşüncesine kapılır.

Özellikle bebeklik çağında,yapılan her hareket bebeğin beyninde yer eder. Gerek çocukken, gerek yetişkinbir bireyken, kişi bu bilgileri kullanır ve hayatını bu şekilde yönlendirir.

Çocuğun taklit yeteneğiyleöğrenmesinden bahsederken bu konuyu daha geniş çerçevede düşünmek gerekir. Yani;sadece fiziksel olarak gösterilerek yapılan hareketler değil, çocuğun bilinçaltına verilen mesajlar da büyük önem taşır. Bu konunun en anlaşılır örneği deyeni yürümeye başlayan bebeklere yapılan ufak oyunlardır. Çocuğa bir hedefkoyarak yürümesini ve ona ulaşmasını gösterirsiniz, çocuk yaklaştıkça siznesneyi uzaklaştırırsınız. Bu yetişkinler için ufak masum bir oyundur. Ancak çocukbunu bilinçaltında ‘yalancılık masum bir oyundur’ şeklinde değerlendirir. Siz bebeğinizedaha çok adım attırmak için uğraşırken onu kandırmış oluyorsunuz ve aslındafarkına varamaz diye düşündüğünüz davranış, onun kişiliğinde büyük bir yarayasebep oluyor.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?