EEG (Elektroensefalografi) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/05/25 19:36 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/11 14:38 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

EG veya uzun hali ile elektroensefalografi, beynin elektriksel dalgalarını çizelgeye döken bir tanı yöntemidir.Çoğunlukla bazı nörolojik hastalıkların tanı ve takibinde kullanılır.Nöroloji doktorları tarafından değerlendirilmektedir.
Bir elektroensefalogram (EEG), kafa derinize bağlı küçük, metal diskler (elektrotlar) kullanarak beyninizdeki elektriksel hareketliliği tespit eden bir testtir. Beyin hücreleriniz elektriksel uyarılarla iletişim kurar ve uyurken bile her zaman aktiftir. Bu hareket EEG kaydında dalgalı çizgiler olarak gösterilir. EEG hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizin tamamını okumayı unutmayın!

EEG (Elektroensefalografi) Nedir?

EEG (Elektroensefalografi) Nedir?

EEG veya uzun hali ile elektroensefalografi, beynin elektriksel dalgalarını çizelgeye döken sistemdir.
Elektriksel sinyallerin doğru çalışıp çalışmadığı bu yöntem ile incelenir. EEG, epilepsi için ana tanı testlerinden biridir. EEG, diğer beyin bozukluklarının teşhisinde de rol oynayabilir.
 EEG, beyin bozukluklarının, özellikle epilepsinin veya başka bir nöbet bozukluğunun teşhisinde yararlı olabilecek beyin hareketlerindeki değişiklikleri belirleyebilir.
 

EEG (Elektroensefalografi) Hangi Hastalıkların Tanısında Kullanılır?

  • Beyin tümörü
  • Kafa yaralanmalarından kaynaklanan beyin hasarı
  • Çeşitli nedenlere yol açabilen beyin disfonksiyonu (ensefalopati)
  • Beyin iltihabı (ensefalit)
  • İnme
  • Uyku bozuklukları

Kalıcı bir komada olan bir kişide beyin ölümünü doğrulamak için EEG kullanılabilir. EEG, tıbbi olarak suni komadaki biri için doğru anestezi seviyesini bulmaya yardımcı olmak için kullanılır.

EEG'nin Riskleri Nelerdir?

EEG güvenli ve ağrısızdır. Bazen nöbetler, test sırasında epilepsili kişilerde kasıtlı olarak tetiklenir, ancak gerekirse uygun tıbbi bakım sağlanır.

EEG Çektirmeden Önce Nasıl Hazırlanmalısınız?

Gıda ve ilaçlar

  • Test sonuçlarını etkileyebileceğinden, test gününde kafein içeren herhangi bir şeyden kaçının.
  • Aksi belirtilmedikçe ilaçlarınızı kullanın.

EEG Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Saçınızı bir gece önce veya test günü yıkayın, ancak saç kremi, sprey veya şekillendirici kullanmayın. Saç ürünleri, elektrotları tutan yapışkan yamaların kafa derinize yapışmasını zorlaştırabilir.
  • EEG testiniz sırasında uyumanız gerekiyorsa, doktorunuz sizden daha az uyumanızı veya testten önceki gece uyumamanızı isteyebilir.

EEG

EEG Testinden Ne beklemelisiniz?

Test sırasında

 EEG sırasında çok az rahatsızlık hissedeceksiniz veya hiç rahatsızlık hissetmeyeceksiniz. Elektrotlar herhangi bir his iletmiyor. Sadece beyin dalgalarını kaydediyorlar.

EEG sırasında olabilecek şeyler:

  • Teknisyen başınızı ölçer ve elektrotların nereye takılacağını belirlemek için kafa derinizi özel bir kalemle işaretler. Kafa derinizdeki bu lekeler, kaydın kalitesini artırmak için krem ile temizlenebilir.
  • Teknisyen, diskleri (elektrotları) özel bir yapıştırıcı kullanarak kafa derinize tutturur. Bazen, bunun yerine elektrotlarla donatılmış elastik bir başlık kullanılır. Elektrotlar, beyin dalgalarını güçlendiren ve bunları bilgisayar ekipmanına kaydeden bir alete kablolarla bağlanır.

Elektrotlar yerleştirildikten sonra, EEG tipik olarak 60 dakika kadar sürer. Belirli koşulları test etmek için, test sırasında uyumanız gerekebilir. Bu durumda, test daha uzun sürebilir.

  • Test sırasında gözleriniz kapalı olarak rahat bir pozisyonda gevşersiniz. Çeşitli zamanlarda teknisyen sizden gözlerinizi açıp kapatmanızı, birkaç basit hesaplamalar yapmanızı, bir paragraf okumanızı, bir resme bakmanızı, birkaç dakika boyunca derin nefes almanızı veya yanıp sönen bir ışığa bakmanızı isteyebilir.
  • Video, EEG sırasında rutin olarak kaydedilir. EEG beyin dalgalarınızı kaydederken vücut hareketleriniz bir video kamera tarafından kaydedilir. Bu kayıtlar, doktorunuzun durumunuzu teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olabilir.

Bir ofis veya hastane ortamı dışında daha uzun izleme olanağı sağlayan ambule EEG (aEEG) sınırlı kullanımdadır. Bu test birkaç gün boyunca beyin aktivitesini kaydedebilir, bu da nöbetleri yakalama şansını arttırır. Ancak, yatarak çekilen video-EEG'ye kıyasla, ambule EEG epileptik nöbetler ile epileptik olmayan nöbetler arasındaki farkı belirlemede iyi değildir.

Testten sonra

Teknisyen elektrotları veya başlığı çıkarır. Eğer sakinleştirici yoksa, işlemden sonra hiçbir yan etki hissetmemelisiniz ve normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Yatıştırıcı kullandıysanız, ilacın etkisinin geçmesi zaman alacaktır. Birinin sizi eve götürmesini sağlayın. Eve varınca dinlenin ve günün geri kalanında araba kullanmayın.

EEG Nasıl Yorumlanır?

EEG'yi analiz etmek için eğitilen doktorlar kaydı yorumlar ve sonuçları EEG'yi isteyen doktora gönderir. Doktorunuz, testin sonuçlarını tartışmak için randevu ayarlayabilir.

Mümkünse, size verilen bilgileri hatırlamanıza yardımcı olmak için bir aile üyesini veya arkadaşını randevuya getirin.

Doktorunuza sormak için aşağıdaki soruları not alabilirsiniz:

  • Sonuçlara dayanarak, sonraki adımlarım neler?
  • Takip etmem gereken bir şey varsa, bunlar nelerdir?
  • Bu testin sonuçlarını bir şekilde etkilemiş olabilecek faktörler var mı?
  • Testi tekrarlamam gerekecek mi?

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?