Gebelik ve Tahliller

Yayın Tarihi : 2018/08/18 10:34 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/06 12:06 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Gebe bir kadının 32. gebelik haftasına kadar yada sekizinci gebelik ayına kadar ayda kadın doğum uzmanı tarafından kontrol edilmesi uzmanlarca önerilmektedir.Gebelik sürecinde kadın doğum uzmanı tarafından takibi yapılan gebenin düzenli olarak tahlillerini yaptırması hem gebe hem de bebek için son derece önemlidir.

Gebelik ve Tahliller

Gebe bir kadının 32. gebelik haftasına kadar yada sekizinci gebelik ayına kadar ayda kadın doğum uzmanı tarafından kontrol edilmesi uzmanlarca önerilmektedir.
Gebeliğin sekizinci ayı itibariyle ise  15 gün ara ile ayda iki kere gebelik muayenesi gereklidir.
Gebeliğin son ayında ise süre daha sıklaşmalı ve 7-10 gün ara ile 3-4 defa muayene olması önerilmektedir.

Bu kontroller sırasında anne adaylarının yaptırması gereken başlıca tahliller nelerdir?

Gebelikte Yapılan Tahliller Nelerdir?

Kan Grubu:

Kan grubu tayini her gebelikte yapılması şart olan bir tahlildir. 
Bu tahlille hem kan uyuşmazlıkları varsa saptanır hem de olası kan gereksinimlerinde anne adayının kan grubu önceden bilinmiş olur.
Kan uyuşmazlığı, anne adayının kan grubunun Rh negatif, tam tersi olarak da baba adayının kan grubunun Rh pozitif olduğu durumda söz konusudur.
Ancak baba adayının kan grubu da anne gibi Rh negatif ise, kan uyuşmazlığı yoktur. Kan uyuşmazlığı varsa ve doğan bebeğin kan grubu Rh pozitif ise anneye koruyucu aşı yapılması önerilmektedir.
Gebelerde kan grubuna bir defa bakmak yeterlidir. Anne adayı daha önceden kan grubunu biliyorsa, tekrar bakılmasına gerek yoktur, çünkü kan grubu ömür boyunca aynı kaldığından sonucun değişmesi gibi bir olasılık bulunmamaktadır.
 

İndirekt Coombs Tahlili:

Kan uyuşmazlığı saptanan gebelerden istenen bir tahlildir.
Bu nedenle kan uyuşmazlığı durumlarında gündeme gelir.Kadın doğum doktoru bu yönde şüphe duyduğu anne adaylarına bu tahlili istemektedir.
 

Tam Kan Sayımı Tahlili:(Hemogram Testi):
 

Bu kan tahlili gebelerde anemi ve kansızlığın tespiti, enfeksiyonların araştırılması ve pıhtılaşmayla ilgili araştırmalar için gereklidir.
Genelde her muayeneye gidildiğinde anne adaylarına  bakılır.Özellikle gebeliğin ilerleyen aylarında bu tahlil sonucunda kansızlık bulguları görülürse buna göre destekleyici kan ilaçları önerilir.
 

Açlık Kan Şekeri:

Gebelerde şeker hastalığı varlığı veya riski olup olmadığını araştırmak için, en az bir kere bakılan bir biyokimya tahlilidir 
 

Tokluk Kan Şekeri:

Bu test de gestasyonel gebelik şüphesinde tercih edilmekte olup diyabey riski yönünden bilgi vermektedir.
 

Hepatit Tahlilleri:  

Hepatit B Tahlili(HBs Ag):
Ülkemizde % 6-10 oranında Hepatit B taşıyıcılığı vardır.Anne adayında böyle bir durumun mevcudiyetinin bu test sonucuna göre saptanması halinde, bebeğe doğduktan sonra hepatif profilaksisi amacıyla aşı ve serum uygulanmak zorundadır. Aksi halde bebekte Hepatit B enfeksiyonuna bağlı olarak kronik karaciğer hastalığı gelişebilir.
Gebelerde Hepatit C Tahlili araştırması da yapılabilir
.

TORCH Tahlilleri:

Gebeliği etkileyebilecek bazı özel enfeksiyonların araştırılmasında kullanılır.
Toxoplazma, kızamıkçık, CMV enfeksiyonu,Herpes Enfeksiyonu gibi.
Bu testler Toxo IgM, Toxo IgG;
                 CMV IgM, CMV IgG
                 Rubella IgM, Rubella IgG
                 Herpes IgM, Herpes IgG dir.
 

İdrar Tahlili:

İdrar yollarında enfeksiyon, taş, kanama araştırması ve vücut metabolizması hakkında bilgi edinmek amacıyla yapılır.Özellikle gebelerde enfeksiyon, böbrek fonksiyonları ve şeker hastalığı yönünden de bilgi verebilir.

Tarama Tahlilleri, İkili ,Üçlü Testler ve Dörtlü Testler

Fetusun kromozom ve genetik  bozukluğu riskini araştıran spesifik testlerdir.
Özellikle de Down sendromu ya da Mongolizm denen kromozom bozukluğu araştırılmaktadır.Bu sonuçlara göre gerekirse gebelik sonlandırılabilmektedir.

Amniosentez:

Amniosentez bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısından uzman doktorca
10-20 ml kadar bir numunenin alınmasıdır.
Riskli gebeliklerde kullanılır.
Farklı amaçlarla yapılabildiği gibi, en çok Down Sendromundan şüphe edildiğinde kesin tanıya varmak amacıyla uygulanır. Her gebeye uygulanmaz ancak Kadın Doğum Uzmanının uygun gördüğü tarama testlerinde yüksek risk saptananlar, 35 yaştan büyük gebeler ve bazı özel durumlarda yapılır.
İşinin uzmanı hekimler tarafından yapılmalıdır,tahlil sonrası düşük de olsa bebeği kaybetme gibi bir risk de vardır.

OGTT (Şeker Yükleme Testi) : 

Gebeliğe bağlı olarak gelişen şeker hastalığının araştırılmasında kullanılan bir tarama testidir. 24-28. haftalar arasında yapılır.Son derece değerli bir testtir.
 

Ultrasonografi (ULTRASON):

Ultrason bebeğin gelişimini, pozisyonunu, içinde bulunduğu şartların yeterliliğini, organsal bozukluklarını ve cinsiyetini ortaya koyan bir görüntüleme yöntemidir. Her trimesrde bir defa olmak üzere, en az 3 kez yapılmalıdır.Detaylı ultrasonik incelemelerle konjenital anamolilerde önceden saptanabilmektedir.

Vitamin Testleri ve Demir Testi

Gebelik sırasında gebeliğin sağlıklı seyri ve bebeğin sağlığı için Vitamin B12, folik asit ve demir testleri anne adaylarına yapılmalı ve bu değerlerde düşüklük var ise gereken medikal tedavi yapılmalıdır.

Non İnvaziv Prenatal Testler (NIFTY Test):

Bu yeni jenerasyon testler de özellikle bebeğe hiç risk vermeden doğumsal anomlilerin saptanmasında kullanılan genetik testler olarak günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
e************* :

merhabe bi sorum olacaktı adetim 1 hafta geçikti ve kan testi yaptırdım ve değerim 330 çıktığını söylediler hamileymişim yaklaışık olarak 4 veya 4.5 haftalık olduğunu söylediler. benim sorum 1 hafta boyunca kasıklarım da çok şiddetli ağrı var sıklıkla gelip gidiyor bunun olması normal mı ?


Cevap:

Olabilir, ancak idrar yolu enfeksiyonu da olbilir, test yaptırmanızı öneririz, ayrıca ultrasonografik olarak da incelenmelidir..

h********** :

Merhaba ben tup bebek tedavisi gordum 10.gun bthcg degerim 97. 12.gun 225. 15.gun 640 cikti sizce hersey yolundami ve yaklasik kac haftalik hamileyim?ayrica 18.gun baska bir merkezde yine yaptim ve sonuc 620 cikti sizce farklj merkezlerde sonuc biyle cikarmi?


Cevap:

Beta HCG değerleriniz normal gebelik seyrinde görülüyor, merkezler arası fark olabilir, haftanızı sitemizdeki Gebematik'i kullanarak hesaplayabilirsiniz..

z********** :

6 haftalık gebeliğim için tahlil yaptırdım size zahmet yorumlayabilirmisiniz MCHC 32,6 MCH 27,8 RDW 15,8 PLT 210 PCT 0,167 MPV 7,9 PDW 14,0 LYM 0,93 NEU 2,12 MONO 0,51 EOS 0,05 BAS 0,02 VDRL-RPR NEGATİF Eritrosit(mikroskop) 5 /HPF Lokosit(mikroskop) 17 /HPF AST 60 ALT 64 MONO% 14,0 WBC 3,6

e*********** :

Mrhaba 4 gun once beta yaptirdim 29 cikti ertesi yogun kanamayla tekrar yaptirim 24 e dusmus doktorum dusuk dedi ama dun tekrar yaptirdim yine 24 hala kanamam var hamile miyim?deil miyim?acil cevap lutfen!


Cevap:

Doktorunuz gereken bilgiyi vermiş, en azından sağlıklı bir gebelik olmadığını söyleyebiliriz.

?