Hamilelik Zehirlenmesine Dikkat!

Yayın Tarihi : 2016/05/19 08:28 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/12 10:30 •

Gebelikte gerçekleşen zehirlenme bozulmuş bir gıda veya yanlış kullanılmış bir ilaç nedeniyle olabilir.

Hamilelik Zehirlenmesine Dikkat!

Gebelikte gerçekleşen zehirlenme bozulmuş bir gıda veya yanlış kullanılmış bir ilaç nedeniyle olabilir. Zehirlenme ilk olarak annenin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını etkiler. Tedavi edilmezse bebeğin ve annenin sağlığı ciddi şekilde tehlikeye girer. Aşırı bulantı, terleme, halsizlik, ağrı gibi şikayetlerde mutlaka en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Gebelikte Gıda Zehirlenmesi

gıda zehirlenmesi, gebelikte de olası bir durumdur. Maalesef yenilen her besini denetlemek mümkün değildir. Hijyenik olmayan, vakti geçmiş tüketilen veya kişinin alerjisini uyaran durumlarda bazen karşımıza çıkmaktadır. Bu durumlarda gebeler de risk altındadır.

Bir gebenin sindirim sistemi işleyişi, hamile olmayan bir insandan çok da farklı değildir. Yani yenilen besinler ağızdan başlayarak sindirime uğrar, ince bağırsakta kan dolaşım sistemine katılır ve işe yaramayacak posa kısmı da bağırsaklardan dışarıya atılır. Bebeğin beslenmesi, annenin kanına karışan besinler sayesinde, annenin kanı ile bebeğe taşınır. Ancak bebek genel olarak zehirli gıdaları içine almaz.

Annenin sindirim sisteminde bir denetim geçiren gıda, eğer vücut yapısına uygun değilse, yani zehirli bir gıda ise; annede ishal ve kusmaya sebebiyet verir. Bu yolla vücut, kendine uygun olmayan, faydalanamayacağı besini vücudundan uzaklaştırır ve hem sistemlere zarar vermesini engeller, hem de bebeğin dolaşım sistemine ulaşmasını engeller.

Annenin Gıda Zehirlenmesinden Bebek Ne Zaman Etkilenir?

Annenin gıda zehirlenmesi çok ciddi ise ve anne uzun süre zehirlenmeye devam ettiyse o zaman bebek etkilenir. Ancak bu sefer zehirlenme ciddi etkiler ortaya koyabilir ve bebeği zorlayabilir.

Bebeğin eğer ilk altı ayı geçmişse o zaman kendi böbrek sistemi de çalışıyor demektir ve bu durumda bebek daha az etkilenebilir. Ancak daha küçük bir bebekse bu zehirin etkisine bağlı olarak bebekte defekt meydana getirebilir.

Gebelikte zehirlenme önemli bir husustur ancak annenin ne kadar süre zehirlendiği, zehirlenme miktarı, bebeğin gebelik haftası veya bebeğin ne şekilde zehiri aldığı gibi pek çok unsura bağlı olarak; bebeğin etkilenme oranı değişebilir.

Her zaman insanlar, özellikle gebeler ne ile beslendiğine dikkat etmeli ve vücudun savunma mekanizması olan kusma ve ishali durdurmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?