İdrarda Ürobilinojen Yüksekliği Neden Görülür?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/13 15:59 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
İdrar tahlilinde ürobilinojen görülmesi olağan bir durum değildir. İdrar tahlilinde ürobilinojen yüksekliği görüldüğünde bir çok hastalık akla gelebilir.Aşağıdaki yazımızda konuya dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
İdrarda Ürobilinojen Yüksekliği Neden Görülür?

Bu yazımızda idrar tahlilinde ürobilinojen değerinin normal çıkmadığı ve normal değerinden yüksek çıktığı durumların nasıl yorumlanması gerektiği, idrarda ürobilinojen testinin normal değerleri ile, ürobilinojen yüksekliğinde akla gelmesi gereken hastalıklardan bahsetmek istiyoruz.

Ürobilinojen Nedir?

Ürobilinojen bir pigmenttir.Ürobilinojen, bilürübin maddesinin yıkım ürünüdür. Ürobilinojen normalde dışkıda bulunur. Karaciğerden safranın fazla atılımı durumunda ise bağırsaktan emilir ve idrarla atılır.
Safra içeriğinde yer alan bilirübin maddesinin florada bulunan bakteriler vasıtasıyla yıkılması sonrası barsakta oluşmaktadır.Normalde ürobilinojen sterkobilinojene dönüşüp barsaklarımızdan gaita aracılığı ile atılır. Bu yolla atılamayan az miktarda ürobilinojen ise barsak tarafından emildikten sonra kan dolaşımınıa karışır.Karaciğere geçer ve yine safra yoluyla atılır. Düşük oranda bir ürobilinojen ise böbreklere ulaşıp idrar yoluyla da vücudumuzdan atılır. Normalde idrarda düşük oranlkarda olabilen ürobilinojenin yüksekliği ise karaciğerde yüksek oranda bilirübin oluştuğunu gösterir ki bu da normal bir durum değildir.

İdrarda Ürobilinojen Normal Değeri Nedir?

İdrarda normal ürobilinojen değeri 1 mg/dl’di
Bazı laboratuvarlar ise normal değeri başka bir birim üzerinden değerlendirebilir. İdrar tahlilinde 16  umol/L’nin altındaki sonuçlar normal idrar ürobilinojen değerini gösterir.
İdrarda ürobilinojen seviyesi bazı laboratuvarlar da saptanan ürobilinojen değerine göre 1 pozitif (+), 2 pozitif (++), 3 pozitif (+++), 4 pozitif (++++) olarak da raporlanabilir.
İdrarda ürobilinojen değeri nasıl rapor edilse de önemli olan gerçeklik idrarda ürobilinojen değerinin yüksek olmasının normal bir durum olmayıp bazı hastalıkjları düşündürebileceğinin bilinmesidir.

İdrarda Ürobilinojen Testi Nasıl Yorumlanır?

İdrar tahlilinde ürobilinojen görülmesi olağan bir durum değildir. Tahlilde ürobilinojen yüksekliği çıktığında doktorunuz bunun nedenine  yönelik muayene ve tahliller üzerinde yoğunlaşır.
İdrarda ürobilinojen değerinin yüksek çıkması bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Hemogram (tam kan sayımı), karaciğer fonksiyonlarını gösteren biyokimyasal kan tahlilleri, karaciğeri görüntüleyen ultrasonografi muayenesi başlıca tahlillerdir.

İdrarda Ürobilinojen Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?

İdrar tahlilinde ürobilinojen görülmesi beklenen bir tahlil sonucu değildir.
İdrarda ürobilinojen düzeyinde artmaya yol açan bazı hastalıklar aşağıda belirtilmiştir.

Siroz, akut hepatitin iyileşme dönemi,
Hepatitin erken dönemi, karaciğer nekrozu 
Bazı ciddi enfeksiyonlar,
Kalp yetmezliği, 
Bazı toksik ajan ve ilaçların gereğinden çok kullanılması,
Kolanjitis( safra yollarında enfeksiyon)
Dokularda kanama sonrası,
Kabızlık durumları,
Pernisiyöz anemiler,
Kurşun zehirlenmesi
Bazı ateşli hastalıklar

İdrarda Ürobilinojen Yüksekliği Çıktığında Hangi Doktora Gidilmelidir?

Bu tahlil sonucunun idrarda yüksek çıkması durumunda dahiliye ve/veya gastroenteroloji doktorlarına baş vurabilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?