Kabakulak Nedir ve Nasıl Bulaşır? Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Yayın Tarihi : 2017/12/27 14:05 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/07 14:39 •
Kabakulak hastalığı, genellikle 5-10 yaş arası çocuklarda görüen viral bir hastalıktır. Genellikle damlacık yoluyla bulaşır. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan hastalık süresince dikkatli olunmalıdır.
Kabakulak Nedir ve Nasıl Bulaşır? Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Kabakulak Nedir?

Kabakulak hastalığı, genellikle 5-10 yaş arası çocuklarda görülür.Parotis denilen tükürük bezlerinin Paramyxovirus virüsü yoluyla enfeksiyon kaparak şişmesiyle oluşur.
Çok nadir de olsa yetişkinlerde görülebilir.
Bu virüsü taşıyan ve hasta olan birinden öksürme veya hapşırma yoluyla tükürük damlacıkları halinde havaya geçer ve virüs, temas eden başka bir sağlıklı bireye bulaşır. Bu parotis denilen bezler iki kulağın da önünde ve altında yer alır.
Bezlerin şişmesi hastalığın tanısının konulmasında çok önemlidir. Nadir olarak bazı hastalar, hastalığı belirti vermeden geçirebilir. 

Kabakulak Belirtileri Nelerdir:

-Tükürük bezleri tek bir tarafta veya iki tarafta birden gözle görülür şekilde şişer.

-Kulak ve çevresinde şiddetli ağrı olur.

-Ağzı açıp kapatırken (yemek yemek, konuşmak) ağrı olur.

-Ateş (37.5-39.5 derece)

-Yutkunurken zorlanma ve ağrı görülür.

-Karın ağrısı, kusma ve iştahsızlık görülür.

-Baş ağrısı ve boğaz ağrısı şikayetlerine ek olarak halsizlik ve yorgunluk görülür.

-Kızlarda yumurtalık, erkeklerde de testis şişmesi görülebilir.

-Çok nadiren de olsa kulakta sağırlık, beyin zarlarının enfeksiyonu (Menenjit) oluşabilir.

Kabakulak Tedavisi:

Hastalığı tamamen geçirmeye yönelik özgün ve spesifik bir tedavi yoktur. Hastalığın belirtileri ve kişide oluşabilecek şikayetlere yönelik semptomatik tedavi uygulanabilir.Örneğin ateşi var ise ateş düşürücü ilaçların verilmesi gibi.
Önlemek için 2 doz aşısı vardır. Bu dozlardan biri bir, diğeri ise dört yaş civarında mutlaka yaptırılmalıdır. Hastalığı bir kez geçiren kişi bağışıklık sağlar ve bir daha geçirmesi çok nadirdir.

Kabakulak Hastaları ve Yakınları  Nelere Dikkat Etmelidir?

Kabakulak virüsü hapşırık ve öksürük yoluyla bulaştığı için oldukça kolay kapılabilir. Virüs vücuda girdikten sonra 15-20 gün içinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Tükürük bezlerinin şişmesinden sonra 1 hafta boyunca hasta birey kimseyle temas ettirilmemeli, ev istirahatine alınmalıdır. Hastalığın semptomlarını (ağrı, ateş, halsizlik) geçirmeye yönelik bir ilaç tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra bol bol istirahat gereklidir. Tükürük üretimini arttıran yiyecek ve içeceklerden (sakız, şeker, meyve suyu, asitli içecekler) uzak durulmalıdır. Ekşi besinlerden (turşu, limon, portakal, sirke) uzak durulmalıdır. Yutma güçlüğü olacağından boğazı zorlamayan, çok katı ve kabuklu olmayan yiyecekler yenmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?