Kalp Kastalıklarının Tanısında Kullanılan Efor Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/05/03 23:39 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/16 00:56 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Efor testi en çok koroner yetersizlik (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması amacıyla yapılır.Efor testini kardiyoloji uzmanları yorumlamalıdır.
Kalp Kastalıklarının Tanısında Kullanılan Efor Testi Nedir?

Efor testi en çok koroner yetersizlik (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması amacıyla yapılır.
Koroner yetersizlik tanısı koyulmuş hastaların takibi için de kullanılan bir tahlil yöntemidir.

Efor Testi Nedir ?

Efor testi,kalbin fonksiyonları hususunda bilgi vermektedir..Test yapılan hastanın egzersiz aracılığı ile kalp yükünün giderek artırılması ve bu sırada da EKG'nin sürekli izlenmesiyle belli aralıklarla elektrokardiyografi ölçülmesidir.
Egzersiz "treadmill" adı verilen bir koşu bandında veya bir bisiklet üzerinde belli bir süre ve hızla yapılmaktadır.Sonuçlar kardiyoloji uzmanları ve kalp damar cerrahisi uzmanları tarafından değerlendirilmelidir.
Efor testi en çok koroner yetmezlik  (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması amacıyla yapılır. Bu test özellikle de koroner yemezlik tanısı koyulmuş hastaların takibi için de kullanılmaktadır.
Efor testinin diğer uygulanım alanları da egzersiz kapasitesinin belirlenmesi, egzersize tansiyon cevabının araştırılması, egzersizle ortaya çıkabilecek ritm ve ileti bozukluklarının incelenmesi, bayılma nedeninin belirlenmesidir.

Efor Testi Öncesi Hazırlık:

Efor Testi Öncesi, testin uygulanacağı kişinin kullandığı ilaçlar ve hastalık öyküsü özenle değerlendirilmelidir.Efor testi öncesinde kalp ya da tansiyonla ilgili bazı ilaçların kesilmesi gerekebilir. Kan basıncının belli bir değerin üstünde olması efor testi için engel teşkil eder ve testin ertelenmesini gerektirebilir.Efor testi öncesi ideal olarak iki üç saatlik açlık yeterlidir.
Efor testi sırasına egzersiz de yapılacağından teste gelirken eşofman , şort ve spor ayakkabısı getirilmesi önerilmektedir.
Efor testi öncesi,en az iki saatlik açlık gereklidir.Ayrıca öncesinde sigara da içilmemelidir.

Efor Testi Nasıl Yapılır ?

Efor testi,"treadmill" adı verilen motorlu koşu bandı üzerinde ideal olarak kardiyoloji doktoru ve teknisyen denetiminde yapılmalıdır.
Test yapılacak hastanın göğsüne EKG kaydı amacıyla elektrodlar yapıştırılır.
Efor testinde amaç kalbe giderek artan yük getirmek ve kalp hızını hastanın yaşına göre hesaplanan (Yaş arttıkça ulaşılması gereken kalp hızı azalır.) belli bir asgari değere ulaştırmaktır. Ortalama test süresi yaklaşık 8- 10 dakikadır.
Test boyunca kalp ritmi sürekli olarak ekranda takip edilir ve her kademede (her 3 dakikada bir) kan basıncı ölçülür.

Efor testi yapılırken ,egzersiz sırasında herhangi bir şikayet (göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, çarpıntı, bacak ağrısı, yorgunluk.) ortaya çıkarsa bu durum hakkında en kısa sürede testi yapan görevlilere bilgi verilmelidir.Bu durumda test durdurulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
s***** :

merhaba
4 nisnda efor testimden yorgnluk cıktı. ve o anda anjıyo yapıldı, 4 damar tıkanıklığından stent takıldı. su anda asırı yorgunluk uyusukluk ellerde ve bas dönmesı var .bu durum nrmal midir?


Cevap:

Bir kardiyoloji uzmanına danışmalısınız

?