Kalsitonin Testi Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/05/31 11:42 • Güncelleme Tarihi : 2021/11/28 02:50 •

Hormonlar metabolizma düzenleyicidirler. Bu sebeple kronik anormallikler, hastalık habercisi olabilir.

Kalsitonin Testi Neden Yapılır?

Hormonlar metabolizma düzenleyicidirler. Bu sebeple kronik anormallikler, hastalık habercisi olabilir. 

Kalsitonin Nedir?

Kalsitonin bir hormondur. Hormonların görevi ise, vücutta denetleyici ve düzenleyici görevleri yerine getirmektir. Vücutta; büyüme, gelişme, üreme ve tüm metabolizmal faaliyetler hormonların kontrolünde gerçekleşir. Bu metabolizmal faaliyetlerden biri de kalsitonin ile dengelenir. 

İnsan besinlerle kalsiyum aldığında, midede sindirimi ve daha sonra emilimi gerçekleştikten sonra, tüm besinlerde olduğu gibi, kana karışarak ve tüm organlarda gezerek, gerektiği yerde (organda) durarak görevini yapar. Kalsiyumun vücutta esas görevi, kemikleri zenginleştirmek, güçlendirmek ve sağlam yapıda olmasını sağlamaktır. Ancak bunun için yeterince kalsiyum alınmalı ki, kemiklerde depo edilsin. Kalsitonin hormonunun görevi, tam olarak buradadır. Doku ve organlardaki kalsiyumun, kemiklere ulaşmasını ve kemikleri sağlamlaştırmasını sağlar. 

Ancak tabii ki her besin gerektiği kadar alınmalıdır. Kalsiyum da gereksiz yere fazla alındığında, vücutta yan etkilere sahip olur. Örneğin böbreklerde fazla miktarda kalsiyum birikerek, böbrek taşları oluşumuna sebep olur. 

Vücutta bir hormonun bozukluğu, mutlaka hastalıkların belirtisi ve ya neticesidir. Bu sebeple hormon kontrolleri sıklıkla yapılmakta ve tanı ve tedavide önem verilmektedir. 

Kalsitonin Değeri Neden Yükselir?

Kalsitonin testi meduller tiroit kanseri veya endokrin neoplazi tip 2 riski taşıyan kişilerde uygulanır.

Söz konusu test ile kandaki kalsitonin miktarı ölçülür. Kalsitonin hormonu tiroit bezindeki C hücreleri tarafından salgılanır ve kandaki kalsiyum miktarını ayarlayarak kemik parçalanmasını engeller.

Kalsitonin hormonunun miktarı akciğer kanseri, meduller tiroid kanseri, insulinoma ve pankreas tümörlerinin söz konusu olduğu durumlarda yükselir.

Her Kalsitonin Yüksekliği Kanser Demek midir?

Hastalıkların hatta kanser gibi büyük bir hastalığın tanısını tek bir değerle ilişkilendirmek neredeyse imkansızdır. Kanser tanısında; hastanın aile öyküsü, diğer değerleri ve fiziki durumu değerlendirilmekle beraber, kalsitonin miktarı da abes yüksek veya kronik yüksek olmalıdır. Yani tek bir tahlille bunun teşhisini koymak doğru bir yaklaşım değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?