Kan Vermeye Gitmeden Önce Mutlaka Bu Yazıyı Okuyun.

Yayın Tarihi : 2016/06/12 23:13 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/29 18:12 •
Güvenilir sonuç elde etmek için kan vermeden önce dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Tahlil.com uzmanlarının kan vermeden önce dikkat etmeniz gerekenler konusundaki yazısının ilginizi çekeceğini umuyoruz.
Kan Vermeye Gitmeden Önce Mutlaka Bu Yazıyı Okuyun.

Güvenilir sonuç elde etmek için kan vermeden önce dikkat etmemiz gereken noktalar vardır.

 Bunlar;

Açlık durumu:Açlık birçok testti etkileyebilen önemli bir parametredir kan vermeden önce 10-12 saatlik açlık istenir. Bu durumun 16 saatten uzun olmaması gerekir. Bu durumda özellikle glukoz, bilirubin, trigliserid, demir, demir bağlama, vitamin B12, folat, alkalen fosfataz, fosfor, insülin, glukoz tolerans testi seviyeleri etkilenmektedir.

Egzersizin etkisi:Egzersizin vücut sıvılarının yapılarına etkisi aktivitenin süresi ve yoğunluğu ile ilgilidir. Örn; özellikle CK olmak üzere AST, LDH, Laktat yükselebilir.

Besinlerin etkisi:Bazı plazma yapı taşlarının miktarı yakın zamanda alınan besinlerden etkilenir. Bunların içinde kan glukozu, trigliserit, alkalen fosfataz (özellikle intestinal izoenzim) sayılabilir. Protein fazla alımı üre, amonyak ve ürik asit değerlerini etkilemektedir.

Kahve, çay, kola gibi kafein bulunan içecekler yapıtaşlarının konsantrasyonu üzerine önemli bir etkiye sahiptir.

Sigara içme:Nikotinden dolayı sigara birçok testi etkiler. Bunların içinde lipidler, hormonlar, B12 vitamini, CEA gibi parametreler sayılabilir.Bundan dolayı  kan vermeden önce sigara içilmemesi gerekir.

Alkol kullanımı:Kan verilmeden, en azından son 24 saat içerisinde alkol alınmamalıdır. Ürik asit, trigliserid, laktat yükselebilmektedir. Uzun süreli alkol kullanımında GGT, HDL, eritrosit indeks değerleri artabilmektedir.

İlaçların etkisi:İlaçlar, rutin olarak ölçülen biyokimyasal değerlerde değişiklikler yapabilirler. Bu da test sonuçlarının yanlış yorumlanmasına neden olabilir. Protein konsantrasyonları, kan hücreleri (CBC), üre, demir, kalsiyum, karaciğer enzimleri, prolaktin başta olmak üzere birçok tetkik ilaç etkileşimlerine açıktır ve bazı testler 2-4 haftalık bir araya ihtiyaç duyarlar.

Yüksek ateş:Serum hormon değerleri yanı sıra lipidler, kalsiyum, ürik asit gibi birçok parametreyi etkiler.

Şok ve travma:Doku hasarına göre birçok değişime yol açabilir.

Cinsiyet ve yaşın etkisi:Hastanın yeni doğan, yetişkin olmasına ve cinsiyete göre çeşitli hormon, enzim, lipidler gibi birçok parametre değişim gösterir Menstrüel döngü sırasında kadında farklı hormon değerleri çok değiştiğinden LH, FSH gibi tetkikler için kan gönderilirken döngü gününün de belirtilmesi unutulmamalıdır. Ca 125 menstrüel periyotta normalin 2 katına çıkabilir.

Gebelik:Gebelik de hormon değişimlerinden dolayı testler üzerinde etkisi bulunmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?