Keratokonus Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/11/15 11:42 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/26 12:28 •

Keratokonus göz doktorları tarafından tanı ve tedavisi yapılan ve gözümüzdeki kornea adı verilen yapının bozulmasıyla karakterize bir göz hastalığıdır. Bu yazımızda keratokonus hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Keratokonus Nedir?

Keratokonus Nedir?

Keratokonus,gözümüzde bulunan ve  gözümüzün ön tarafında bulunan şeffaf, kubbe şeklindeki yapının inceldiği ve yavaş yavaş bir koni şeklinde dışarı doğru şiştiği bir göz hastalığıdır.
Gözümüzdeki kollajen adı verilen küçük protein lifleri, korneanızı yerinde tutmanıza yardımcı olur. Bu lifler zayıfladığında şeklini koruyamaz. Korneanız gittikçe daha fazla koni gibi olur.
Bu hastalık korneada yeterli koruyucu antioksidan olmadığında da görülebilir.Yapısı hastalık nedeniye bozulan koni şeklindeki  kornea gözde bulanık görmeye neden olur ve ışığa ve parlamaya karşı gözde hassasiyete neden olabilir.
Keratokonus hastalığı  genellikle her iki gözü de etkiler. Ancak bazı durumlarda ise  bir gözü diğerinden daha fazla etkileyebilir. Keratokonus hastalığından genellikle geç ergenler ve 30 yaş arasındaki insanlar etkilenir.Bu hastalık yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Genellikle 10 yıl veya daha uzun bir sürede yavaş ilerler.

Keratokonus Belirtileri

Bulanık veya bozuk görme,
Gözlerde gece sürüşünde sorunlara neden olabilecek parlak ışığa ve parlamaya karşı artan hassasiyet ortaya çıkması,
Gözlük reçetelerinde sık sık değişiklik yapma ihtiyacı hissedilmesi,
Görmede görülen ani kötüleşme veya görme bulanıklığı.

Keratokonus Nedenleri

Keratokonus oluşumunda genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülse de, keratokonusa kesin olarak neyin neden olduğunu henüz bilinmiyor.
Genetik bir yatkınlığın söz konusu olabileceği düşünülmektedir. Keratokonuslu her 10 kişiden yaklaşık 1'inin anne ve/veya babasında bu hastalık bulunmaktadır.

Keratokonus İçin Risk Faktörleri

Bazı faktörler kişide  keratokonus oluşma riskini  artırabilir. Bu faktörleri aşağıda bulabilirsiniz.

Ailede keratokonus öyküsü olması.
Gözlerini kuvvetlice ovuşturmak.
Retinitis pigmentoza, Down sendromu, Ehlers-Danlos sendromu, Marfan sendromu varlığı,
Saman nezlesi ve astım gibi hastalıkların olması.

Keratokonus Tanısı

Keratokonusa rutin bir göz muayenesi ile tanı koyulabilir. Muayene sırasında göz doktorunuz korneanızı inceler ve eğriliğini ölçebilir.  Göz doktorunuz ayrıca özel bir bilgisayar kullanarak korneanızın yüzeyinin haritasını çıkarabilir. Bu ayrıntılı görüntü, kornea yüzeyinin durumunu gösterir.

Keratokonus Tedavisi

Keratokonusun erken evrelerinde görme problemlerini gözlük veya yumuşak kontakt lenslerle düzelebilir.Ancak hastalığın ileri evrelerinde ise,  sert, gaz geçirgen kontakt lensler veya skleral lensler gibi başka tip mercekler gerekebilir. Daha ileri vakalarda ve son aşamada ise kornea nakli gündeme gelebilir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?