Kıl Kurdu Belirtileri ve Tanısı Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/08/08 10:20 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/09 11:30 •

Kıl kurdu paraziter bir hastalıktır. Anüs bölgesinde özellikle geceleri artan kaşıntı ile karakterizedir. Bu yazımızda kılkurdu ve tanısına dair bilgiler bulabilirsiniz.

Kıl Kurdu Belirtileri ve Tanısı Nedir?

Kıl kurdu paraziter bir hastalıktır. Bu hastalığın en tipik belirtisi ise anüs veya vajinal bölgede kaşıntı hissidir. Özellikle an*l bölgede görülen kaşıntının akşam saatlerinde artması dikkat çekicidir. Burunda da kaşıntı görülebilir.

Bunun yanı sıra, ağızdan gece salya akması, yastığın ıslanması, huzurluk hissi, diş gıcırdatması da izlenebilir.
Karın ağrısı, ishal ve bulantı gibi gastrointestinal sistemi ilgilendiren şikayetler de görülebilir. Bilinmesi gereken bir önemli ayrıntı ise, kıl kurdunun kimi zaman belirtisiz seyretmesidir.
Dışkılama yapıldıktan sonra, dışkının üstünde hareketli ince beyaz renkli parazitlerin görülmesi tipiktir. Ağız kokusu da önemli belirtiler arasındadır.

Kıl kurdu tanısında selofon bant yöntemiyle parazit incelemesi gerçekleştiren mikrobiyolojik tahliller kullanılır.

Kıl Kurdu Nedir?

Kıl kurdu; parazit bir canlıdır. Parazit canlı; başka bir canlının üzerinde yaşayıp, onun sindirdiği hazır besinlerle beslenen ama bunu yaparken de bulunduğu canlıya zarar veren anlamını taşır. Bağırsaklarda yaşamasının sebebi de budur. İnsan sisteminde sindirim ağızda başlar ve ince bağırasakta biter. Yani kalın bağırsak ve ince bağırsakta sindirilmiş en küçük parçalara ayrılmış ürünler vardır. Dolayısıyla bunları sindirmekle uğraşmazlar.

Kıl kurdu adını bir kıl kadar ince olmasından almıştır. Bu kurtlar neredeyse gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Ancak hareket yeteneğine sahip oldukları için temas ettikleri bölgede kaşıntı sebebidir. Bu canlılar çok ince oldukları için vücut zarları içinde kolaycı hareket ederler. Yani ince bağırsaktan kalın bağırsağa oradan an*l bölgeye geçebilirler. Ayrıca kalın bağırsakta kaka üzerine tutunduğu için, dışkı üzerinde de görülürler.

Kıl Kurdu Nasıl Bulaşır?

Kıl kurdu; insanlara ilk olarak yedikleri tam pişmemiş, çiğ besinlerden geçerler. Örneğin az pişmiş ve hijyenine dikkat edilmemiş et, iyi yıkanmamış sebzeler, açıkta uzun süre bekletilmiş ve bakterilerle temas edilen besinlerde kıl kurtları bulunabilir. Bunların tüketilmesi durumunda da insan vücudunda üremesine devam eder ve sayıları artar.

Kıl kurdu, tuvaletlerden de bulaşabilir. Dışkı ile tuvaletlere geçen kıl kurtları, özellikle klozetlerde tutunabilir ve yeni bir kişi ile temas ettiğinde makattan bağırsaklara geçiş yapabilir. Bu durumdan korunmak oldukça zordur ancak zorunda kalmadıkça umumi tuvaletleri kullanmamak, klozet yerine alaturka tuvalet kullanmak veya klozetlerin temiz olduğundan emin olduktan sonra oturmak alnıbaliecek tedbirler arasındadır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?