Kist Tespitinde Bekaret Anlaşılır mı?

Yayın Tarihi : 2017/08/01 15:59 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/01 10:41 •

Kist için yapılan ultrason bekaret hakkında bilgi vermez.

Kist Tespitinde Bekaret Anlaşılır mı?

Yumurtalık kisti araştırılırken, bayanın kasık kısmı ultrasonla incelenerek kontrol edilir. Şayet yumurtalıklarda normal dışı dokular olduğunda kist veya miyom tespiti yapılır.

Bekaret ise; bayanın cinsel organına gözle bakılması neticesinde anlaşılır. Kısaca; kist için yapılan ultrason bekaret hakkında bilgi vermez.

Bekaret Nedir?

Cinsel olarak fiziksel birleşmeyi yaşamayan insanlara bakir denir. Yani bekaret; cinsellik yaşamamış olmak demektir. Bunun erkekte fiziksel bir belirtisi olmadığından bir muayenesi de yoktur. Ancak kadınlarda durum böyle değildir. Kadınlarda rahmin birkaç santimetre uzağında, halk ağzında kızlık zarı adı verilen bir perde vardır. Cinsel birleşme gerçekleştiğinde yani pen*s vajinaya ilerlemek suretiyle temas ettiğinde bu zar tahrip olur ve açılma gözlenir.

Bu zar çok incedir ve ultrason muayenesi ile değil, gözle görülebilir bir alanda olduğu için bakılarak karar verilebilir.

Yumurtalık Kisti Nedir?

Kist; istenmeyen doku büyümesi demektir. Normalde hücreler bir düzen halinde ürerler. Bu sayede vücudun normal yapısı bozulmadan sürekli yenilenme gerçekleşir. Ancak bu hücreler bazen de normal evrelerden geçmeyerek anormal büyümeler gösterir. Anormal şekilde büyüyen hücreler, organların üzerinde bir çıkıntı gibi durur ve büyüdüğünde hem organın hem de kan dolaşımının görevlerini aksatacak boyutlara gelir.

Eğer bu kistler kontrol altında tutulursa vücut için bir tehdit oluşturmaz. Ancak kistler büyür, şekil değiştirir ve kontrol altında olmazsa kanser hücrelerine dönüşme potansiyeline sahiptirler.

Kistler Nasıl Kontrol Altında Tutulur?

Kistler ultrason görüntüsü ile belirlenir. Dolayısıyla rutin kontroller yine ultrason ile yapılır. Kontrollerin vakit aralığı ise doktorunuz tarafından belirlenir. Kistin oluştuğu bölge, büyüklüğü, aile kanser öyküsü, kan tahlilleriniz durumu gibi pek çok unsurun bir araya gelmesiyle beraber sizin risk durumunuz ölçülür. Bu risk durumuna göre rutin kontroller; yılda bir, altı ayda bir, iki yılda bir gibi aralıklarla yapılabilir. Eğer kistler anormal hızlı büyümeye ve organın görevlerini aksatmaya başladılarsa bu durumda ilaç kullanımı, ufak cerrahi operasyonlara gerek duyulabilir.

Hemen hemen vücudun her bölgesinde meydana gelen kistler aynı şekilde muamele görürler. Yumurtalık kistleri de buna dahildir. Ancak çikolata kistleri muhtemelen daha risksiz olan kistlerdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?