Kordosentez İşlemi Nedir? Hangi Durumlarda Önerilir?

Yayın Tarihi : 2018/05/02 17:36 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/12 12:28 •

Kordosentez tıp dilinde  perkütan umblikal kan örneklemesi olarak bilinir. Kadın doğum doktorlarınca riskli gebelik düşünülen hastalıklarda istenebilir. Son yıllarda kullanımı azalmış olup amniyosentez ve koryon villus örneklemesi gibi daha az riskli tanı yöntemlerine yerini bırakmıştır.

Kordosentez İşlemi Nedir? Hangi Durumlarda Önerilir?

Kordosentez tıp dilinde  perkütan umblikal kan örneklemesi olarak bilinir. Riskli gebeliklerde doktorlarca istenen bir tahlildir.
Perkütan göbek kanı örneklemesi olarak da bilinen kordosentez bir prenatal testtir. Genellikle gebeliğin 18. haftasından sonra yapılan kordosentez, bazı genetik bozuklukların, kan hastalıklarının ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılabilir. Kordosentez, göbek kordonu yoluyla bebeğe kan ve ilaç vermek için de uygulanabilir. Son yıllarda yerini amniyosentez ve koryon villus örneklemesi gibi daha düşük fetal ölüm riski oluşturan tanı yöntemlerine bırakmıştırç
Kordosentez işlemi, plesentadan (kordondan) bebeğin kan örneğini almayı içeren ve ehil ellerce yapılması gereken prenatal (doğum öncesi) bir testtir.
Kordosentez işlemi bazı kan koşullarını ve enfeksiyonları tespit etmek için de kullanılan bir işlemdir.
Aynı zamanda göbek kordonu yoluyla bebeğe kan transfüzyonu (nakli) ve ilaç sağlamak için de kullanılabilir.
Kordosentez işleminin istenildiği durumlar; istenilen bilgiler başka bir şekilde elde edilemezse, diğer prenatal testlerin sonuçlar belirsizse ve test sonuçları gebelik üzerinde acil tedavi ihtiyacı ortaya koyarsa kordosentez işlemi önerilebilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?