Lohusalıkta Terleme Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/10/28 17:14 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Lohusalık; doğum sonrası, yaklaşık 40 günlük bir süreçtir. Bu süreçte anne vücudu; artık karnındaki bebeğin çıkmış olmasıyla normal düzenine dönmeye çalışırken, bir yandan da yeni doğan bebeğine alışma sürecine girer.
Lohusalıkta Terleme Neden Olur?

Lohusalık; doğum sonrası, yaklaşık 40 günlük bir süreçtir. Bu süreçte anne vücudu; artık karnındaki bebeğin çıkmış olmasıyla normal düzenine dönmeye çalışırken, bir yandan da yeni doğan bebeğine alışma sürecine girer.

Tıpkı gebeliğin başlangıcında olduğu gibi, doğum sonrası ilk dönemlerde anne için çokça değişimin aynı anda yaşandığı, ayrıca vücudun da bu düzene ayak uydurmaya çalışırken zaman zaman çok yorulduğu bir dönemdir.  

Sadece canlı bebek değil, aynı zamanda düşük yapan kişilerde bu dönemi yaşar. Çünkü gebelikte insan vücudunda salgılanan hormonlar değişir ve bazı fiziksel değişimler de meydana gelir. Gebelik sağlıklı olsun yada olmasın, anne vücudu bebeği yaşatmak için maksimum performans gösterir. Bebek dış dünya ile temasa geçtiğinde ise tekrar eski düzene girmesi, vücut için de bir süreçtir. Bu sebeple lohusalık sadece canlı ve sağlıklı bebek dünyaya getiren anne için değil, vücudundan bebeğinin parçası ayrılan her anne için geçerli bir durumdur.

Bu dönemde hormonlar değişir ve fiziksel bazı değişikler yaşanır.

En belirgini ise, ateş basmasıdır. Kişinin tek şikayeti; ateş basması, terleme ise, hormonlara bağlıdır. Ciddi bir sıkıntı meydana getirmez. Ateş basmasının yanında; titreme ve üşüme şikayetleri de varsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Memede bir enfeksiyon veya mastit olduğunun habercisi olabilir.

Mastit Nedir?

Rahim ve meme, eşeysel hormonların etkisiyle aktif olan organlardır. Bu sebeple gebe olan annenin memeleri, süt bezlerini bebeği beslemek üzere hazırlar. Doğum gerçekleştiğinde ise, artık memelerin vazifesi süt salgılamaktır. Ancak çeşitli sebeplerle meme tam boşaltılamazsa, anne memesinde kalan süt katılaşır ve süt kanallarını tıkar. Bu durumda memede süt çıkışı olmamasına bağlı şişlik ve yangı meydana gelir. Eğer kısa sürede bu durum çözülemezse kistleşme meydana gelebilir hatta cerrahi müdahale dahi gerekebilir.

Bu sebeple memede yanma şikayetleri sıcak duş ve masajla giderilemiyorsa hızlıca bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve tıkanıklık giderilmelidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?