Meme Kanseriyle Mücadele

Yayın Tarihi : 2016/11/23 00:51 • Güncelleme Tarihi : 2016/11/23 00:51 •
Meme kanseriülkemizde ve dünyada çok yaygın görülen ve erken teşhisinin hayat kurtardığıbir hastalıktır
Meme Kanseriyle Mücadele

Meme kanseriülkemizde ve dünyada çok yaygın görülen ve erken teşhisinin hayat kurtardığıbir hastalıktır. Her 8-10 kadından biri meme kanserine yakalanmakta bunların da3’ünden biri hayatını kaybetmektedir. Bu yüzden kendi kendine ve düzenliyapılan elle muayene, doktor muayenesi ve mamografi çok önemlidir. Erken teşhisedilen meme kanseri hastalığın gidişatını tamamen değiştirmektedir. İleri yaş,obezite, alkol-sigara, yetersiz ve düzensiz beslenme, geç menopoz, erken yaştaadet görme gibi durumlar meme kanserini tetiklemektedir. Memede şişme, kızarma,şekil değişikliği, içe çökme, kalınlaşma ya da koltuk altında ele gelen kitlememe kanserinin belirtisi olabilir.

Memeninkendi kendine elle muayenesi düzenli olarak yapılmalıdır. Muayene yaparken kişininsırt üstü yatmış pozisyonda bulunması tavsiye edilir. Muayenin belli sınırlarıvardır. Bunlar; köprücük kemiği, koltuk altından aşağıya doğru bir çizgi, kaburgalarıbirleştiren göğüs kemiğidir. Sol meme sağ elle, sağ meme sol elle muayeneedilir. Önce hafifçe bastırarak sonra biraz daha kuvvetli bastırarak ve ensonunda daha çok bastırarak meme 3 kez kontrol edilir. Muayene daireler çizilerekyapılır ve çizilen dairelerin çapı her seferinde daha da küçültülerek devamedilir. Muayene sırasında ele gelen sert bir kitle varsa meme kanseri belirtisiolabilir. Bu kitlenin aynı zamanda yağ bezesi veya iyi/kötü huylu tümör olmaihtimali de vardır ama meme kanseri ihtimali düşünülerek doktora gidilmelidir. Muayeneninyapılması için en uygun gün adetin ilk gününden 7-10 gün sonrasıdır, menopozagirmiş kadınlarda ise her ayın belli bir günü yapılması tavsiye edilir.

Meme muayenesini20 yaşından itibaren her kadının düzenli olarak yapması çok önemlidir. 20yaşından sonra her ay belli günde elle muayene ve 3 yılda bir hekim muayenesi,40 yaşından sonra da her ay elle muayene, yılda bir kez hekim muayenesi ve 2yılda bir mamografi yapılarak meme kanserinin erken teşhisi sağlanabilir. Erkenteşhis hastalığın tedavi sürecini de sonucunu da büyük ölçüde olumlu etkiler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?