Migrene İyi Gelen Önerilerimizi Dikkate Alın

Yayın Tarihi : 2017/10/10 18:57 • Güncelleme Tarihi : 2017/10/10 18:57 •
Migren, halk arasında hepimizin genellikle duymuş olduğu “migrenimtuttu” “migren krizi” gibi terimlerden hatırlayacağımız nörolojik birhastalıktır
Migrene İyi Gelen Önerilerimizi Dikkate Alın

Migren, halk arasında hepimizin genellikle duymuş olduğu “migrenimtuttu” “migren krizi” gibi terimlerden hatırlayacağımız nörolojik birhastalıktır. Genetik olarak anne ve babada görülüyorsa çocukta da görülmeihtimali çok yüksektir. Kadınlardaki hormonal dengesizlikler ve daha fazla olanduygusallık sebebiyle kadınlarda erkeklere göre üç kat daha fazla görüldüğüsaptanmıştır. Genellikle çalışan ve daha çok okumaya bağlı işlerde çalışıpgözlerini çok kullanan kişilerde ortaya çıkar.

Ataklar halinde görülebilen migren, sadece baş ağrısındanibaret değildir. Mide bulantısı, ses ve ışığa aşırı duyarlılık da oluşabilir.Genellikle göz arkasında, kaşların altında ve en çok da şakak bölgesindegörülen zonklayıcı ağrıyla kendini gösterir.

İki çeşit migren vardır. Biri aniden ortaya çıkıp kendinibaşın bir tarafındaki şiddetli ağrı ile gösterir. Hepsinde olmasa da bu türmigrene belirti olarak kusmayı gösterebiliriz. Genellikle toplumda görülenmigren türü budur. Daha çok orta yaşlarda açığa çıkar. Diğeri ise auralıataklar şeklinde görülür ve daha ciddi bir boyutta ele alınır. İnsanların %10’undagörülüp çocukluktan itibaren ortaya çıkar. Ataklar 3-5 saat sürebilir. Yoğunmide bulantısı ve kusma belirtileri eşlik eder. Başın bir tarafında çok yoğunağrı oluşur. Kişi görme duyusunda hassasiyet ve zorluk hisseder.

Migren ataklarınızın veya ağrılarınızın neyden kaynaklandığınıbulup bu etkene yönelik çözüm oluşturmak sizin için en iyisi olacaktır.
Peki yahangi sebeplerden migren ağrıları oluşabilir veya artabilir?

-Bir şeyleri kafaya takıp, üzülüp, sinirlenip, strese girmek

-Çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren yiyecek veiçecekler

-Alkol (özellikle şarap) ve sigara kullanımı

-Eksik bir uyku uyumak veya çok fazla uyumak

-Fazla sıcak veya fazla soğuğa maruz kalmak

-Yemek saatlerini kaçırıp gereken zamanlarda yemek yememek,dengesiz beslenmek

-Obezite

-Yüksek sesli ortamda bulunmak veya kulaklıkla yüksek seslimüzik dinlemek

-Kadınlarda hormon bozuklukları

-Mayalı içecekler, tatlandırıcı koruyucu içeren yiyecek veiçecekler, çok yağlı ve baharatlı yiyecekler yemek.

Migrene iyi gelen pratik önerilerimizi dikkate alınız:

Öncelikle yukarıda belirtiğimiz ve migreni tetikleyebilen unsurlardan kaçının.
Buna ilave olarak düzenli spor, uyku ve beslenmealışkanlığı edindiğiniz takdirde migren ağrılarınızda azalma görmeniz mümkün.
Sizde de migren başlangıcı varsa asla kafanıza göre ağrı kesici almayın.
Bufayda etmektense ağrılarınızı daha da arttırabilir. En iyi yöntem bir nörolojiuzmanına başvurmak ve bu yaygın hastalığın belirtilerini en aza indirmek içinkendinize dikkat edip sağlıklı bir hayat sürmektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?