Nasıl Çalışmalıyım?

Yayın Tarihi : 2014/05/16 17:23 • Güncelleme Tarihi : 2014/05/16 17:23 •
Sevgiliöğrenciler ve sınav adayları, sınavlara nasıl hazırlanmanız ve dikkat etmenizgereken konular sizler için büyük önem taşımaktadır
Nasıl Çalışmalıyım?

Sevgiliöğrenciler ve sınav adayları, sınavlara nasıl hazırlanmanız ve dikkat etmenizgereken konular sizler için büyük önem taşımaktadır.
Çünkü hem zamana hem deyaşama önemli yatırımlar yapıyorsunuz. Sizlerden beklenilen çok çalışmaktansaaz zamanda verimli işler yapmanızdır.
Bu nedenle ilgileneceğinizi düşündüğüm sistemimisizlerle paylaşma gereksinimi duydum. Ümit ederim ki faydalı olur. 

Nasıl Çalışmalıyım?

Eve geldiğinde temel gereksinimlerini gider. Kendini hazır hissettiğin en kısa zaman diliminde çalışmaya başla.

Çalışmaya başlamak için saate bakma. Saat başları, buçuklar ya da çeyrekler çalışmayı ertelemek için en önemli bahanelerdir. Asla birazdan başlarım deme…

Gerçekleştirilmesi mümkün olan hedefler belirleyip bitirene kadar çalış.Hedeflerin ne kadar makul olursa gerçekleştirmen o kadar kolay olur. Küçük bir hedef belirlersen, çalışmanı erken bitirir ve yapacak bir şey bulamazsın ve yaptıklarının yeterli olduğunu düşünürsün. Hedefini çok yoğun belirlemişsen, bu seferde gerçekleştiremeyince mağızdan bozukluğu ve kendine güvensizlik yaşarsın.

Derse başlama ve bitirme zamanı yoktur. Günde kaç saat çalışmalıyım ya da kaç soru çözmeliyim gibi soruların karşılığı yoktur. Bir günlük çalışma o günün koşullarına göre artar ya da azalır.

Hedefin uzun bir sürede gerçekleşmişse yapacak bir şey kalmamıştır.

Hedefin erken bir zaman diliminde gerçekleşmişse ek çalışmalar yapman gerekecektir.

Hedefte öncelik günlük tekrar ve ödevlerdir. Bu çalışma seni ortalama bir puana ulaştıracaktır.

Ek çalışmalar senin yüksek hedeflerine ulaşmanı sağlar.

    Geçmişe yönelik kısa tekrarlar yapabilirsin.

    Konu çalışması yapabilirsin.

    Pratik eksiğin olan konulardan bol soru çözebilirsin.

    Bir gün sonra işlenecek konulara bakabilirsin.

    Sınavlarda zamanlama ve hız sorununa karşı süreli soru çözebilirsin

    YGS test çözüm sıran oturmamıştır. Deneme sınavı ile strateji geliştirebilirsin.
    Deneme     sınavı çözerken;

    Soru kitapçığında testlerin veriliş sırasında,

    Başarının yüksek olduğu testten düşük olan teste doğru,

    En hızlı olduğun testten yavaş olduğun teste doğru,

    Katsayı ağırlığı en yüksek testten düşük olan teste doğru,

    Dikkatsizliğinin en fazla olduğu testi başa alıp uygun bir zaman aralığında çözdükten sonra     diğer testleri çözebilirsin.

Çalışırken anlamadığın ya da sevmediğin derslere öncelik vermelisin. Aksi durumda bir gelişme kaydedemezsin.

Çalışırken yorulunca ara ver. Mümkün olduğunca araları kısa tut ki derse başlama isteğin kaybolmasın. Bu işin özü kısa aralıklarla uzun süreli oturarak çalışmalar yapmaktır.

Dershane deneme sınavları sayesinde haftalık tekrarlarını yapmış olacaksın.

Her ay sonu, daha önce ödevler, soru bankaları, deneme sınavları vb.den biriktirmiş olduğun farklı, değişik, özgün soru tiplerine bakman bir aylık tekrarı sağlamış olacaktır. Bu çalışmayı gerçek sınava kadar devam ettireceksin.

Planını bir gece önce çalışmalarını bitirdikten sonra günlük hazırla ki, ertesi gün masaya ne çalışacağını bilerek oturmuş ol. Her çalışmanın ardından takıldığın konu ya da soruları sormak için not al.

Çalışmaya başlayamama gibi bir sorun yaşıyorsan hedefi parçalara ayırman işini kolay ve daha zevkli hale getirecektir.

Çalışmayı devam ettirememe nedeni hayal kurmak ya da endişelere kapılmaktır. Bunun bir alışkanlık halini almaması için, o an hemen masadan kalkmalı ve olumsuz düşüncelerden uzaklaştıktan sonra kaldığın yerden devam etmelisin.

Çok uzun ya da çok kısa süreli çalışmalar konsantrasyonunu bozabilir.

Sınıfta not alırken anlatılanı olduğu gibi değil kendi ifadelerine çevirerek al.

Bir testin tamamını çözdükten sonra yanıt anahtarına bakmalısın.

Böylesi bir düzen oluşturmadan önce şu ayrıntıları da gözden geçirmelisiniz: 

ODANIN DÜZENİ 

Çalışma odan senin bundan böyle sınava hazırlık sürecinde yaşam alanlarından en önemlisidir. Bu nedenle odanın temiz ve düzenli olması çalışmalarına kısa zamanda başlayabilmen ve dağınıklıkla uğraşıp zaman kaybetmemen anlamında oldukça önem taşımaktadır. Özellikle çalışma masanı her çalışmanın ardından toplamalı ve bir gün sonraya hazır hale getirmelisin.

Dershane testleri, ödevleri, sınav sonuçları, ders notları ve önemli gördüğün özel notları düzenli bir dosyalama sistemi geliştirerek, elini attığın her anda her dilediğin materyale ulaşabilmeyi sağlamalısın. Unutma ki bu işte başarılı olabilmenin ön koşulu düzenli olmandır.

BİLGİSAYAR 

Bu süreçte bilgisayarla ilgili çalışmalarının gün ve saatini belirlemelisin. Öğrencilerin çalışmalarını engelleyen ya da azaltan en önemli etken bilgisayardır. 

TELEVİZYON 

Diziler, filmler, maçlar vs. bu yıl bunları izlemeye ara vermen gerekmektedir. Hafta içi zaten tekrarların ve ödevlerin nedeniyle televizyon izleyemeyeceksin. Hafta sonları ise öncelikle çalışmalarını yaptıktan sonra televizyon izleyebilirsin. Ancak yine unutmamalısın ki, öğretmenlerinin verdiği ödevlerin dışında yapacağın ek çalışmalar seni yüksek hedeflere ulaştırabilir.

CEP TELEFONU 

Bundan böyle cep telefonun çalışma odanda olmamalı. 

Evet, öğrencilerimle yıllardır uygulamaya çalıştığımız çalışma prensipleri..Bizim fazlasıyla işimize yaradı. Ümit ediyorum sizlerin de işine yarar. 

Sağlık ve eğitimde fazlası, bunların dışında her şeyinizin yeterli olması dileğiyle…

Sevgilerimle,


Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı

Hakan GÜLLE

İletişim: [email protected]


 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a******* :

Hocam doktorum selectra ilacı verdi bu sınav kaygım için bi endişem var acaba neler yapmam gerekir etki olarak iyi şeyler olabilir mi


Cevap:

Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.

?