Neden Bebek Doğmadan Rahimde Ölür?

Yayın Tarihi : 2017/11/28 16:12 • Güncelleme Tarihi : 2020/10/28 17:54 •
Bazen bebekler doğmadan ölürler ve buna rahim içi bebek ölümü denir.
Neden Bebek Doğmadan Rahimde Ölür?

Bazen bebekler doğmadan, anne karnında ölürler ve buna rahim içi bebek ölümü denir.

Rahim İçi Bebek Ölümü Neden Olur?
Uzmanlara göre plasentanın bebekten ayrılması, plasenta bozuklukları veya embriyon gelişmemesi gibi farklı nedenler rahim içi bebek ölümlerine sebep olurlar. 
Bazen de anneden kaynaklanan yüksek kan tansiyonu, diyabet ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi durumlar bebeğin ölümüne sebep olur. 

Rahim İçi Bebek Ölümü Engellenebilir mi?

Rahim içi bebek ölümlerinin pek çok sebebi vardır. Eğer bebek plasentadan ayrıldıysa yapılacak çok fazla bir şey yoktur. Bebek plasentadan ayrıldığında annede ani bir kanama meydana gelir. Bu kanamada anne hızlıca hastaneye götürülmelidir. Eğer kısa süre sonra hastaneye yetiştirildiyse bebek sezaryen doğumla hızlıca doğurtulup yaşam desteği sağlanır. Bu durumda bebeğin kurtulması olasıdır ancak maalesef bu şekilde sonlanan gebelikler çoğunlukla bebek ölümüyle neticelenir. Bu şekilde kurtarılan bebekler, genelde 32 haftasının üzerinde olan, özellikle akciğerleri gelişmiş olan bebeklerdir. Ancak bu şekilde bebek kurtarılmışsa dahi sağlıklı bir hayatı olacağının garantisi verilemez. Eğer bebek anne karnında uzun süre oksijensiz kalmışsa, bilişsel veya fiziksel olarak hasar görmüş olma ihtimali yüksektir. Yani bedensel ve zihinsel engeller bu bebeklerde beklenen bir durumdur.

Rahim içi bebek ölümleri bazen de anneden kaynaklıdır. Özellikle yüksek tansiyon, diyabet hastalıkları sebep olur. Bu sebepledir ki, gebelik takibini yapan doktor; daha ilk muayenelerde annenin sağlık durumunu sorgular. Doktor ve gebe uyumu bu sebeple çok önemlidir. Doktora kesinlikle eksik veya yanlış bilgi verilmemelidir. Bu sayede gerekli önlemler alınabilir ve bebek kayıpları engellenebilir. Gebelikte bir tehdit algılandığında ise, annenin ve bebeğin en az zarar göreceği şekilde gebelik sonlandırılır ki, bu durumda kısa süre küvezde kalan bebek kolaylıkla toparlar ve sağlıklı bir bebek olarak hayatına devam edebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?